Lepši razgled s krožnika

Brez dobrega potepa ni dobrih jedi (8): Večno dilemo, kako na kakovost uživanja ob jedi vpliva lepota sten, pogrinjkov, ambienta, zunaj, znotraj, skušajmo razrešiti z razgledom iz Rovinja in Šentjanža - Je boljše, ker je lepo, ali je v lepem boljše skuhano?Ko je bil Rovinj še tobačno mesto, je bila njegova glavna atrakcija vzpon po tlakovcih starega mesta do mogočne cerkve na vrhu. Odkar so tobačne delnice zamenjali za hotelske zvezdice, pa sta dobila oba, Rovinj in njegova sveta Evfemija, čisto novo in drugačno perspektivo. Če to primerjamo s Slovenijo, moramo priznati, da so se cigarete dosti boljše turistično prodale od gum, če primerjamo s Šentjanžem, pa, da ni potrebno v tujino ali klicati tujcev na pomoč, če hočeš v novem po starem in vrhunsko jesti. Kaj imata, razen cerkva, skupnega Agli Amici iz hrvaškega Rovinja in Gostilna Repovž iz dolenjskega Šentjanža?
Sončni zaton izza Evfemije

Agli Amici Rovinj

Novo perspektivo je Rovinj dobil, ko so v njem stare, odslužene, socialistične hotele zamenjali z novimi, luksuznimi in 5-zvezdičnimi. Bogati, slavni, lepi in z jahtami so kar naenkrat spoznali, da je Rovinj lepši od St. Tropeza in St. Bartsa skupaj. Cerkev Sv. Evfemije pa je spoznala, da je zdaj ne občudujejo le množični turisti z rive, temveč tudi prestižni iz najboljšega hrvaškega hotela, ki se mu je odprl čisto nov razgled na staro cerkev in njen sončni zahod. Čudovit pogled je gostom vzel sapo, lastnikom pa veselje … Tik ob cerkvi so, namreč, ugledali zvezdico, ki jim je ob njihovih petnajstih (v treh hotelih) še manjkala!
Prvi napad turističnega imperija tobačne dedinje Maistre na Michelinovo zvezdico, ki jo je na Hrvaškem prvi dobil prvi sosed Evfemije, restavracija Monte, (še) ni uspel. Po treh letih so na strehi najboljšega hrvaškega hotela (Grand Park), v katerega se pripelješ v vrhnje, peto nadstropje, pripluješ pa v pritličje, ob vsem trudu malteškega chefa, ki je zvezdico sicer v Dubrovniku že osvojil, še vedno brez nje. Dobili pa so jo že v prvem poskusu italijanskega chefa, ki ima v Furlaniji kar dve, v pritličju - zaradi še bolj prestižnega razgleda!

Agli Amici Rovinj, bučkin cvet, mandlji

Rovinjski Agli Amici chefa Emanueleja Scarella navduši, ker ne preseneti! V tem luksuznem ambientu, na tej lokaciji z najlepšim razgledom na stari Rovinj in njegovo sveto Evfemijo, v sklopu tega najboljšega hrvaškega hotela in njegove jahtne marine ter pod vodstvom velikega italijanskega chefa, vse to tako vrhunsko, elegantno in brezhibno pričakuješ in zato dobiš. V tem pričakovanju te vsako dejanje, vsak hod, vsaka jed poboža in razvaja. Zato v apetitnih dražljajih veš, da to ni paradižnik, saj ima tako paradižnikast nadokus, in da oliva v ustih ne bo zagrenila, temveč eksplodirala; zato krem in pen ni preveč, čeprav so v vsaki jedi, a imajo vedno in povsod natančno določeno mesto, vlogo, čast in pomen; zato nič ne speče, nič ne zabeli in nič ne štrli, ker je vse v sožitju vseh osnovnih okusov in harmoniji vseh elementov nadokusa; zato je, skratka, jagnjetina iz Kanfanarja, ker se Scarellov sous chef, čeprav je suh in dolg, ob njej tako široko smeji, da se le z malo oljčnega olja s solnim cvetom kar stopi, ”slabi” kosi v terini zaradi koromačevega peloda, Kumparičkine kozje skute ter istrskih tartufov in divjih zelišč pa postanejo drugi najboljši, saj jim sledi še vse v raguju iz drobovine in s polento v storžu. Zato Agli Amici prijateljem v rovinjski marini, da jim ni potrebno kuhati na prevelikih jahtah, in Michelinu, da mu ni potrebno spreminjati stoletnih navad, (po)nudi, kar si najbolj želijo!

Agli Amici Rovinj, deputy chef Elia Calcinotto

Toda, je tako zaradi hrane ali razgleda? Nima slučajno vsaka miza na terasi v rovinjski restavraciji Agli Amici sedežne garniture. Najprej se v njej ob someljejevih mehurčkih in chefovih grižljajih nasitiš ob razgledu na sončni zaton izza Evfemije, šele potem se lahko, prijatelj, lotiš mišelinsko-brezhibnih jedi.
Agli Amici, Rovinj

Agli Amici Rovinj

Agli Amici v Rovinju te potolaži, ker ti v petih hodih tako brezhibno dvigne senčila na svoji razgledni terasi, da lahko pokukaš v ”dolgočasni” svet luksuza.

Klik

Agli Amici Rovinj

Kaj potrebujejo stare gostilne?

Gostilna Repovž

Gostilna Repovž je bila na ekološki kmetiji za 3 srčke okrog krušne peči že, ko so za njenim šankom še viseli domačini. Tja so radi hodili, ker je iz šentjanške cerkve do Repovža le korak. Torej ni potrebno čez morje in tlakovce kot v Rovinju.
Gostilna Repovž je med slovenskimi vrhunskimi gostilnami in restavracijami najboljše izkoristila čas, ko jim je epidemija skoraj za dve leti zapahnila dveri! V tem času so prenovili tako gostilno, ki po prenovi ni postala moderna, temveč je ostala domača, kot svoj poslovni model, ki zdaj v gostilno na vrhunsko kmečko slovensko kuhinjo vabi le dobrojedce, ki pa jim zdaj na spletu ponuja moderno kmečko slovensko kuhinjo tudi za domov.
Že razgled na Repovževe lokalne dobrote v spletni trgovini zagotavlja, da je šla prenova v pravo smer in da bo imel gost v prenovljeni gostilni pravi razgled. Čeprav so zdaj domačini pri sosedu in se njihovo nazdravljanje s cvičkom vrinja v spokoj šepeta mehurčkov iz pet-nat jabolčnika na vrtu, ki bujno zeleni nad starim vodnjakom, je ”novi” Repovž vzorčni primer, kakšno prenovo potrebujejo stare slovenske gostilne, v katerih v kuhinji, kleti, hlevu vajeti prevzemajo kulinarično sodobno razgledane nove generacije.

Gostilna Repovž

Agli Amici potrebuje sončni zahod, da navduši na terasi in v ”moji” sedežni garnituri, Repovžu pa zadošča lesena klop ob majhnem žaru na oglje, na katerem ti speče trebuševino tako hrustljavo in sočno, da se zaljubiš … V velike pladnje, s katerih ti postreže tako fino, toda gostoljubno. V pastelne barve, s katerimi se tako lepo ujemajo stara voščila za dober tek na novi keramiki. V do tal pogrnjene mize, na katerih je tudi lan sočen in hrustljav ter okusen in vrhunski. V košare za kruh, vseh barv in oblik, ki niso na mizah, temveč na stropu, da skupaj s siti dišijo po žitni ekološki kmetiji. In v črno-bele generacije na steni, ker so pravnuke in vnukinje tako navdušile, da nam vsi skupaj kuhajo, pečejo, pogrinjajo, točijo in prinašajo eno za drugo toliko vrhunskih, toda domačih dobrot.
Kako ne bodo dobre duše in radovedni želodci, ko sedijo na novo pogrnjeni terasi pred cerkvijo, v dilemi: boljše jem v lepšem ambientu, ali pa v lepšem ambientu boljše kuhajo?
Ne, ni potrebno v tujo gostilno ali klicati tujcev na pomoč, če želiš v stari gostilni sodobno sedeti, jesti, uživati in imeti lep razgled!

Gostilna Repovž

Vrhunska slovenska kmečka kuhinja na sodobni ekološki kmetiji

Klik

Gostilna Repovž

Potepanje

Sorry, no posts matched your criteria.

Kako v ŠOLO OKUSOV?Naroči se na Šolo okusovPodari Šolo okusov...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!