Meni avgustovskega vabila

Poletna pojedinaČe je rojstni dan, obletnica, posebno slavje, še toliko boljše, toda dovolj je le – poletje. Vroče. Nedelja. Na radiu že ves dan ponavljajo isto opozorilo: ”Več-kilometrski zastoji na primorski avtocesti ...” Zato je doma in v družbi lahko še lepše ter prav tako morsko!
Posodobljeno 2018
Tudi letos so le tri hodi in tudi tokrat je tudi na celini morsko. Ker pa je letošnje poletje še bolj vroče od lanskega, posebej začetek avgusta dobro kuri, smo meni še malo bolj poenostavili. Za začetek hladna juha in da še bolj ohladi, je gazpacho rumen, ne rdeč. Zraven so majhne kozice, ki jih je potrebno le na hitro popeči. Za glavno jed je ponovno hobotnica, toda z novo omako, ki bo prišla prav tudi pri drugih podvigih ob in na žaru. Sladica pa je pravzaprav tista, zaradi katere je vroča nedelja doživela pravo - gostijo.
2016
Začeti v vročini za kosilo z alkoholnim aperitivom, ni smotrno. Dovolj bo rose (Batič, polsuh, 2014) ob hobotnici, za pozdrav pa nekaj brezalkoholnega: limonada iz limet, s sokom nastrganega svežega ingverja in šopkom sveže mete z domačega zeliščnega vrta. Osveži in še dodatno pospeši apetit. Z njo lahko nadaljujete tudi ob prvi jedi.
Hladna predjed iz repkov velikih kozic je gra barv, tekstur in okusov. Atraktivna začetna jed, ki jo boste ponovili tudi ob bolj svečanih priložnostih in ne le poleti na vrtu. Sestavine so vedno na voljo, če le poznate telefonsko številko dobro založene ribarnice. Paradižnikovega soka na policah trgovin pa tudi ne bo pretežko najti.
Zato je lubenica presenečenje. Prihodnjič jo boste zamenjali z drugim sočnim in svežim sadjem. Granatno jabolko? Rdeči ribez? Ali pa zeleno jabolko? Vedno je kaj!
Jed z več plastmi in nivoji. Zaradi pestrosti tekstur je v vsakem grižljaju novo spoznanje. Zato doma pečena bageta. Da krožnika ne bo potrebno pomivati!
Hobotnico skuhate v teranu, na koncu jo le ”oživite” v vročem olju. Ni pa dober vsak teran, temveč le najboljši! Tudi hobotnica je najboljša lošinjska. In ne vsako korenje, temveč vijolično. Bi kdo še solato? Saj je že zraven - iz nje je omaka!
Za kontrast smo dodali še sveže lisičke. Izberite le majhne, ker so najbolj čvrste, ker najbolj dišijo in ker ste se tudi s krompirjem in korenjem potrudili, da kocke niso večje od pol centimetra. Takšna jed je sveže-gotova v nekaj minutah. Gostje sploh ne bodo opazili, da vas ni, le rose jim pravočasno natočite.
Ker je kosilo morsko, je takšna, rožmarinova, tudi sladica. Ker pa smo doma, so na vrtu že zrele maline, na tržnici ponujajo robide, ob cesti pa borovnice. Lahkotno-sladek konec poletnega kosila na domačem vrtu, ki si ga tudi poletna nevihta ne bo upala zmotiti. Gostom ne pozabite omeniti, da to ni panakota, čeprav ji je malo res podobna. A zato je krema, ker se prav nič ne trese in sploh nima okusa po smetani.
Gostitelju v pomoč
Velike kozice lahko že nekaj časa v zamrzovalniku čakajo na svoj dan.
Jakobove pokrovače rezervirajte v ribarnici že nekaj dni prej, skupaj s hobotnico.
Za priloge je tržnica v soboto najboljše založena.
Dan prej: tržnica in ribarnica; rožmarinova krema; testo za bageto.
Trije hodi so za poletno kosilo dovolj. Morski jedilnik je izbran zato, da ni potrebno že popoldan (po mesu) spat. Tako ostane dovolj časa za popoldanski sprehod in večerno tekmo.

 
Vinska spremljava:

Paradižnikova krema, lubenica, kumare in ocvrte kozice: Burja Bela, 2012, Burja - Primož Lavrenčič
Pečena hobotnica na omaki zelene solate: Rose, 2015, Batič

Recepti

Aperitiv

Limetinada

Če je limonada iz limet, je, torej, limetinada. Do poletne osvežitve, ki lahko odžeja v vročini ali pa pospeši apetit kot aperitiv pred kosilom ali večerjo, ji pomagata sok nastrganega svežega ingverja in šopek sveže mete z domačega zeliščnega vrta. Lahko je z navadno vodo, a še bolj poletna je z…
VEČ

Hladna predjed

Rumeni gazpacho z rakci

Juha se prileže tudi poleti, a le, če je hladna. Zato je najboljša poletna juha gazpacho, a le, če ni vedno enak. Zakaj bi moral biti vedno rdeč? Če pa so paradižniki in paprike različnih in tako pisanih barv, da je gazpacho, ki ohladi tako, da speče, lahko zelen, oranžen,…
VEČ

Paradižnikova krema, lubenica, kumare in kozice

Igra barv, tekstur in okusov. Atraktivna začetna jed, ki jo boste ponovili tudi ob bolj svečanih priložnostih in ne le poleti na vrtu. Sestavine so vedno na voljo, če le poznate telefonsko številko dobro založene ribarnice. Paradižnikov sok na policah trgovin pa tudi ne bo pretežko najti. Zato je lubenica…
VEČ

Glavna jed

Hobotnica na žaru z zelenjavnim pirejem

Hobotnice ne kuhajte s plutovinastim zamaškom, temveč s česnom, lovorovim listom, oljčnim oljem in čilijem. Ne sme močno vreti, temveč le rahlo kuhljati. Predvsem pa je ne kuhajte v vodi, temveč v lastnem soku! Ko se bo po kuhanju v njem ohladila, bo tako mehka, da bodo štirje kraki (za…
VEČ

Pečena hobotnica na omaki iz solate

Ni dober vsak teran, temveč le najboljši! Tudi hobotnica je najboljša lošinjska. In ne vsako korenje, temveč vijolično. Bi kdo še solato? Saj je že zraven – iz nje je omaka! Hobotnico skuhate v teranu, na koncu jo le ”oživite” v vročem olju. Za kontrast smo dodali še sveže lisičke….
VEČ

Sladica

Crème brûlée semifreddo

Imate radi creme brulee? Če ste odgovorili z da, imam eno dobro, a tudi eno slabo vest. Najprej dobra: odslej se boste s creme bruleejem tudi hladili. In slaba: odslej klasičnega creme bruleeja ne boste imeli več tako radi. Ker boste imeli raje njegov semifreddo! Če vam creme brulee ni…
VEČ

Rožmarinova krema in kompot iz jagodičevja

Ne, to ni panakota, čeprav ji je malo res podobna. A zato je krema, ker se prav nič ne trese in sploh nima okusa po smetani. Ker je kosilo morsko, je takšna, rožmarinova, tudi sladica. Ker pa smo doma, so na vrtu že zrele maline, na tržnici ponujajo robide, ob…
VEČ

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!