Meni junijskega vabila

Morska premiera v zimskem vrtuJunija je dopust že čisto blizu, zato se je potrebno nanj dobro pripraviti - Povabilo na morski meni, toda na celini - Najprej tapasi, potem obara, za glavno vrag, žaba ali grdobina, in za sladko zažgano, vaši gostje bodo navdušeni.
Nič ne de, če nimate zimskega vrta. Morda pa ne bo deževalo in boste lahko na travi, če ne pred hišo, pa pred blokom. Ali pa imate balkon, ki je dovolj velik vsaj za lep razgled. Vseeno, pomembno je le, da imate tudi vi do dopusta le še slab ali dober mesec dni!
Zato se je potrebno pripraviti. Greste spet na morje? Če da, potem se jim ne pustite pretentati. Ni dobra vsaka riba, ki vam jo ponudijo. Mora biti, namreč, odlična, da bo vsaj enaka tej gostiji … Če ne, pa je še bolj preprosto. V gorah zagotovo ne boste iskali morskih rib, zato si jih privoščite zdaj in doma. Povabite junija na morsko gostijo, saj ne boste rib pekli v ponvi, da bi vam smrdelo celo stanovanje, in ne boste jih dimili na gradelah, da bi se vam sosedje pritožili.
Predlagamo meni, ki vabi v valove, a ne zahteva morske obale. Zato je kot dopustniška premiera, na kateri se bomo dogovorili, v kateri konobi se bomo dobili med dopustom, v katerem kampu se bomo obiskali, v katerem skritem zalivu si bomo pustili sporočilo. Zato je v zimskem vrtu, da ni potrebno čakati na julijsko vročino, da je dober tudi muhasti junij, ko začnemo na prostem, a se imamo kam umakniti, ko se pooblači in stemni.
Za začetek so tapasi. Ker ni nujno, da bomo vsi šli na hrvaško obalo. Ker jim lahko rečemo tudi antipasti, če imamo raje italijansko kuhinjo. Ker so dejansko tris, ki je odločitev, ko se ne moremo odločiti.
Potem so školjke. Ker so klapavice tisto najbolj klasično, kar povezujemo z morskim dopustom. Med letom na kopnem lignji, med dopustom pa na rivi dagnje in pedoči … Toda ravno zato niso na buzaro, saj ne tekmujemo z Dalmatinci, temveč so v obari, saj smo med domačimi.
Za glavno je junij še vedno belušen, zato sta na krožniku kar dve jedi, ki ju povezuje ista omaka. Za tiste, ki imajo poleg belušev najraje šunko, je riba ovita v pršut, za tiste, ki jim je šunka najboljša v testu, je namesto nje v njem morska žaba.
Le sladica ni ribja, a zato je le od vas odvisno, ali bo tudi morska. Tako lahek, a hkrati razburkan, se bo zažgani jogurt prilegel tudi na dopustu.
Gostitelju v pomočBrez skrbi, ne potrebujete ribiča in ne bo vam treba že zgodaj zjutraj na obalo. V junijski gostiji je le tisto, kar se dobi v naših ribarnicah v trgovskih centrih.
Recepti so za 6 oseb. Torej gostija ne bo velika. Tudi hodi so ”le” štirje, a pozor, saj je jedi precej več, kar sedem. Zaradi tega ne podcenjujte priprav in ne mislite, da boste zmogli hitro in brez pomoči. Če ne bo zgodnje kosilo, se da večino - a ne vse! - postoriti isti dan, vendar le, če bo domači chef imel vsaj enega pomočnika. Še posebej, če boste jedi pripravljali prvič, brez ”treninga”.
A brez skrbi, recepti niso zapleteni in tudi za nakup se ne bo potrebno odpeljati na morje. Vseeno pa z obiskom ribarnice ne odlašajte do zadnjega dne! Pozanimajte se, kdaj dobivajo sveže (slovenske) klapavice in dan/datum povabila prilagodite temu. Dovolj časa boste imeli za juho, če jih kupite isti dan. Tudi morska žaba (grdobina, vrag) ni vedno na zalogi, zato jo naročite vnaprej. Vzemite le rep, brez glave. Čim večja je, tem lepši bodo vaši paketi iz testa. S kozicami ne bo težav, a ne kupujte že kuhanih, temveč sveže.
Beluši so beli in četudi menite, da so vam bolj všeč zeleni, naredite tokrat izjemo. Klasični so beli in holandska omaka je njihova klasična omaka. Toda zato morajo biti beluši tako sveži, da škripajo! Na vašo srečo je vedno več slovenskih pridelovalcev belušev, zato pojdite ponje na tržnico, ne v trgovino.
Boste videli, šlo bo in navdušili boste svoje goste!
Dan prej
Katalonska krema je hitro gotova, toda potrebuje čas, da se strdi. Tik pred serviranjem jo boste ”osvežili” s sladkornim posipom, ki ga boste zapekli pod žarom v pečici ali z gorilnikom.
Črna polenta se mora ohladiti. Za to sicer ne potrebuje noči, toda kar lahko storite danes, ne odlašajte na jutri, ko jo boste le še razrezali in pogreli.
Kompot iz rabarbare je pečen v pečici, zato jutri zanj tam ne bo prostora.
Izberite/kupite vina in jih primerno ohladite. Fino ali cava, oba morata biti zelo hladna.

Vinska spremljavaKo pridejo gostje, boste nazdravili in z istim nadaljevali tudi pri predjedi. Ker so tapasi, pa četudi pod italijansko-slovenskim vplivom, naj bo tudi spremljava španska. Če imate raje mehurčke, bo zato cava, če pa bi radi goste presenetili, bo sherry, zelo suh, fino ali manzanilla.
K školjkam vinska spremljava ne bo potrebna. Le če bo trajalo predolgo do glavne jedi, imejte na zalogi še kakšno steklenico cave ali sherryja.
Glavna jed je zaradi belušev, jajčne omake in ribe s pršutom someljejski izziv. Zgolj z beluši bi se sicer najboljše ujel štajerski sauvignon, toda morska žaba bi imela raje primorskega. Z obema se ne bi strinjala holandska omaka, še posebej, če je s pehtranom nadgrajena v bearneško. In ker omaka povezuje, se naj z njo poveže tudi vino. S takšno omako gre najboljše chardonnay. Ne morete zgrešiti, če se boste odločili za Selekcijo Marjana Simčiča, 2014.

ReceptiTapasi

Katalonska krema z ovčjim sirom

Španci najraje končajo obed s katalonsko kremo. Mi pa nismo že za sladko, saj smo šele začeli. Če vam je, torej, katalonska krema, ki ji v južni Dalmaciji pravijo rožata, všeč že na začetku, ko se goste spodobi pozdraviti čim bolj pestro in gostoljubno, kremo naredite na slano. Najlažje to…
VEČ

Črna polenta z kozicami

Španski tapasi ne morejo brez ruske solate. Nam pa je to dolgočasno. Zato smo v domačo majonezo raje zamešali rakce in jih položili na polento. Ker pa so tapasi tokrat uvod v junijsko povabilo, ki je že priprava na morje, smo polento naredili na črno. Vprašajte v ribarnici za črnilo….
VEČ

Ocvrtki z rižem in tuno

Španci ne morejo brez svojih ocvrtih kroketov. Polnijo jih s krompirjem in še z različnim, kar trenutno imajo, od polenkovke do choriza, od špinače do le krompirja. Ker pa mi iz krompirja delamo svaljke, včeraj nam je ostal riž od rižote in imamo konzervo tunine vedno v shrambi, smo krokete zamenjali…
VEČ

Topla predjed
Glavna jed

Bela obara s klapavicami in porom

Dejansko je chowder, a lepše se sliši obara, kajne. Morska enolončnica iz školjk, ki ima za sredozemsko kuhinjo v sebi sicer grešno sladko smetano, a je zaradi tega veliko več od hitre všečnosti. Zato v tej smeri nadaljujte ter por opražite na maslu, ne na olivnem olju, toda na koncu,…
VEČ

Morska žaba s pršutom v testu

Sezona belušev traja še do 20. junija. Receptov za (zelene) šparglje in (bele) beluše je povsod polno, še največ pa, seveda, v Šoli okusov. Toda, če jih vsaj enkrat ne jemo klasično, to pa je najbolj s holandsko omako, potem je sezona izgubljena … Kar pa še ne pomeni, da…
VEČ

Sladica

Zažgani jogurt z rabarbaro

Še tisti, ki pravijo, da ne jedo sladic, niso po dobri glavni jedi proti ”nečemu lahkemu”. In še tisti, ki ne morejo končati, ne da bi dobili za posladek nekaj čokoladnega, se predajo, ko slišijo ”creme brulee”. Kako pa zadovoljiti oboje? Zažgali smo kremo, ki pa smo jo naredili iz…
VEČ

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!