On zanjo

ON ZANJO (VČASIH) DOMALe tri besede - on, zanjo, včasih - toda veliko povedo. Moški v kuhinji. Ne vedno, toda vedno pogosteje. Bolj kot zna, kuha iz srca. In kuha le zanjo, torej za dva.
Piše: Uroš Mencinger
 
Ona kuha, on pa (jo) ocenjuje. To pomeni, preden vstane od mize, je nikoli ne pozabi pohvaliti: ”Odlično je bilo!” In da to potrdi, še nekaj sledi. Če pa res dobro kuha.
Za dobro kuhanje je delitev vlog izredno pomembna. Je pri tem razlika med restavracijo in domom? V gostilni se natančno ve, kdo je kuhar in kdo gost. Kaj pa doma? Odgovor na to vprašanje večina zakoncev v domači kuhinji išče vse življenje … A zelo hitro bi ga našli, če bi se zgledovali prav po ”pravilih” v gostinstvu.
Za goste, namreč, velja, da v gostilno, praviloma, ne gremo sami! V gostilno se ne gremo le najest (kot v menzo), temveč ob hrani tudi uživat! Ker to ljudje najboljše počnemo v družbi, sta zanjo potrebna vsaj dva! Za kuharje pa velja, da v profesionalni kuhinji ni - praviloma - več kuharjev, marsikje celo za celo brigado, zaradi družbe, temveč zaradi kakovosti. Torej? Če hočemo tudi doma dobro jesti, tradicionalna delitev vlog med ženo-kuharico in možem-gostom ni možna!
 

Pri zajtrku on bere Delo, ona pa Dober tek. Ko se on naveliča slabih novic, ga zanimajo dobre: ”Kaj bo danes za kosilo?” Ker je tega že vajena, mu le zaradi lepšega in le vsakih nekaj dni vrne na njegov način: ”To tudi mene zanima, zato ti meni enkrat povej!” Sicer pa ima že pripravljene predloge jedi, vselej vsaj tri. ”Izberi!” Kar izpade, pride na vrsto kdaj drugič, kar izbere, pa on njej pomaga soustvariti.

Tako kot v profesionalni kuhinji, se tudi v domači ve, kdo je chef. Zato, ker ima vsak chef pomočnika! Kar pomeni, da se doma kuha (in je) v družbi. Tisti, ki kuha, ne trebi solate, tisti, ki polaga na krožnik, ne pogrinja mize, tisti, ki kuha, ne pomiva … Hm, če sem do konca iskren, to slednje niti pri nas ne funkcionira. Drugo pač!
Ne nazadnje je veliko svetovno znanih in priznanih chefov tudi tako začelo! Kot pomivalci med kupom črne posode. Kot neplačani stažisti med lupljenjem krompirja in sekljanjem čebule. Kot pomočniki pomočnikovih pomočnikov, med besedami na ”F”.
 

”Kmalu bo Valentinovo,” ga je spomnila že na začetku meseca. ”Res? Kje naj rezerviram?” Prepričan je bil, da je že izbrala, zato ga je presenetila. ”Malo sem se že naveličala posladkanih menijev, rožnatih sveč in nabito polnih gostiln. Saj ni potreben praznik, da se drživa za roke. Spomni se kaj novega!” Mislil je že odgovoriti: ”Kaj ni to tudi moj dan?” pa se je raje premislil. ”Dobro, ne bova šla v restavracijo! Bom sam nekaj skuhal!” Da je tako debelo pogledala, ga ni preveč razveselilo. ”Jaaaa? Kaj pa?” Dobro vprašanje … Kaj pa zna? ”Kaj bi rada?” je bil hraber. Je zavila z očmi ali je nekaj iskala? Kakorkoli, na mizi je pogledala zadnjo številko revije Dober tek in jo kar na slepo odprla. ”To boš že znal!”

ON, ZANJO, VČASIH
Le tri besede, toda veliko povedo. Moški v kuhinji. Ne vedno, toda vedno pogosteje. Bolj kot zna, kuha iz srca. In kuha le zanjo, torej za dva. Zaradi te pomenljivosti je potrebno, preden se vržemo v tovrstno dogodivščino, upoštevati 5 osnovnih pravil - kdo, kaj, kje, kdaj, kako.
KdoOn! Toda v vlogi chefa, kar pa ne pomeni, da iz nje dela pomočnico. Večinoma, torej, opravi sam!
KjeDoma! Toda to pomeni, da mora vedeti, kje je kaj, kako se kaj vključi in izključi in kaj se za kaj uporablja. Kar ne ve in pozna, pa jo vpraša!
KdajTakoj, danes, čim prej! Toda za to si mora, predvsem, vzeti čas. On zanjo ne kuha na hitro in mimogrede, ker tako niti ne zna, temveč se med delom posveča le kuhanju, po njem pa le njej!
KajKar ima rada, seveda, toda le tisto, kar njegovo kuharsko znanje zmore. Ker je volja že pol uspeha, je lahko le ena jed, pa še ta je lahko preprosta!
KakoDobro! Toda ne na pamet, površno in saj bo že. On zanjo uporabi recept, ki pa se ga ne drži 100 %, saj je, vendar, on. Vseeno pa recept prebere do konca še preden začne. Ker začne pravočasno, pomeni, da ima načrt, in v njem je na prvem mestu mise en place. Da ve, kaj to pomeni in kako se naredi (priprava), pa potrjuje, da včasih ne kuha le za Valentinovo (in/ali Dan žena).
IZBRANI RECEPTI
ZA IZBRANE PRILOŽNOSTI

Kruhki z avokadom in slanino

Pozvonilo je. Nenapovedan obisk. Kaj pa zdaj? Si boš že kaj izmislila, saj si vedno, ji je sporočal s pogledom. Sam bom pa izbral vino. A je tudi ona odgovarjala brez besed, le z očmi. Vino zna tudi sama izbrati. nekaj na hitro pripraviti pa je njegova specialiteta. ”Dobrodošli,” je…
VEČ

Kozice in jurčki

”Ničesar pametnega,” je ugotovil, ko je naredil že pet krogov, naprej in nazaj, od 1 do ne vem koliko. ”Same reklame, sami stari filmi in samo dolgočasni politiki …” je robantil, čeprav se mu je zdelo, da ga sploh ne posluša. ”Zakaj si jo pa sploh prižgal? Samo motiš me…
VEČ

Lignji z zelenjavo v pečici

Kriv je bil pravzaprav ekonom lonec. To je tisti lonec na pritisk, ki so ga takrat, ko so nam še starši kuhali, vsi imeli. Potem je pa nekaj kuhinj eksplodiralo in jih imajo zdaj le še podstrešja. A PC (pressure cooker) lonci spet prihajajo! Z boljšimi varnostnimi ventili, seveda. Torej,…
VEČ

Divjačinski ragu in kostanjeva gremolata

Po dežju pozimi ne posije sonce. Ponavadi je oblačno. V takšnem vremenu je sneg že februarja gnil in smuke je konec že po eni uri. To pa še za pošteno lakoto ni dovolj. ”Kvečjemu za pohorski lonec,” je izbrala hitro kosilo na Ruški, namesto črničevca s klobaso na Cojzerici. A…
VEČ

Paella z lignji, kozicami in pokrovačami

”Narediva piknik!” Vremenska napoved je bila odlična, njegova trava je bila pokošena, njene grede so bohotno cvetele, prijatelji so že nekaj časa spraševali, kdaj bo … ”Ampak,” je vseeno začel. ”Kaj? Zakaj ne?” Piknik je zanj pomenil žar, zanjo pa je žar pomenil, da je to njegovo opravilo, torej bo…
VEČ

Čokoladni mousse s pomarančo

”Joj,” ga je prestrašila. ”Kaj se je zgodilo?” Mar ne veš, ji je bral v očeh. ”Jutri bo že polovica februarja!” Kaj pa je to takega, si je mislil, logično, da je najkrajši mesec najhitreje na polovici. ”In?” Še enkrat isti stavek v njenih očeh. ”Res ne veš?” Vedno bolj vroče…
VEČ

Omleta s šampinjoni, porom in mocarelo

”Še zdaj se spominjam,” je začela. ”Kako dobra so bila jajca, ki si jih pripravil zadnjič za zajtrk …” Nato pa je pred nadaljevanjem, kajti jasno je bilo, da še nekaj sledi, kar predolgo premišljevala. ”Zadnjič, kdaj je že to bilo? Kako čas hitro beži …” ”Naj ti bo,” ni…
VEČ

Opečeni kruhki s črnimi tartufi

Ves avto je dišal, vso pot nazaj, pa čeprav sta velik črni gomolj poletnega istrskega tartufa zagrebla v kilogram staranega Acquerello riža. Dve veliki posebnosti in še večji dragocenosti skupaj! Zato je, seveda, že imela izdelan podroben načrt. ”Jaz bom pripravila rižoto, ti pa nekaj za predjed. S tartufi, seveda!…
VEČ

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!