Rad Dobrojem vsak dan

Hiša Krasna

krasna zajtrk polna miza 1

Preberite v soboto, 24. februarja v Nedelu: Hiša Krasna. Ime ne pretirava. A ni le Kras, s pršutom ob teranu v kleti in s ponosom z bližnjih kmetij na mizi, temveč je tudi zelo drugače, z okusom v jedeh, ki so kraške zaradi tradicije in sestavin, sodobne pa zaradi izvedbe in idej. In ni le lepo, ker je Krasna še veliko več, zaradi hiše, ki ponuja tako gostoljubje kot udobje, in vasi, ki ima že osem gostiln, a zadnja sploh ni preveč. Torej v Krasno, ker je na Krasu res krasno.

Pustno-postni teden

kosara s trznice

Bilo je vse, pust, post, Valentin, pepelnica, ljubljanski salon penin … Toliko dobrojedskih skušnjav, da je zmanjkalo časa za sprotne objave … Zato tukaj ves teden še enkrat: artičoke s tremi omakami, krofi, kar jih je ostalo, v narastku, postna morska žaba, spaka, grdobina z lečo in zeljno solato, Valentinov večer v družbi šampanjca in Jakobovih pokrovač, klasični bolonjeze v klasični lazanji, zimsko-zelenjavni nakup na sobotni tržnici, penina s salona penin za večerjo ob kozicah iz pečice, nedeljski kruh in nedeljska (račja) pečenka.

Miza za štiri

miza za4 maja jure2

Miza za štiri je najmanjša slovenska restavracija! A majhnost je njena moč, saj ima na število stolov največ sončkov, chefov, kuharjev in natakarjev med vsemi. Nekaj takšnega še niste doživeli! Toda pozor: ne poskušajte tega sami (in) doma. Miza za štiri in njen kreativni meni Nostalgija ocenjujemo v soboto, 17. februarja, v Nedelu.

Artičoke

articoke cele2

Ne, artičoke ne rastejo v konzervah in nimajo le srčkov … Čeprav mnogi mislijo, da so artičoke le vložene, in četudi je pri nas na sveže primorske potrebno počakati do tople pomladi, je pozimi čas, da si zaradi njih prste poližete pozimi. Artičoke se je kot škampe! Cuzlja in sesa se jih. Kot oklep, klešče, noge, členke, prekate, kosti … Ne gre drugače kot z rokami. List za listom. In s čim več in čim bolj pestrimi omakami. Artičoke so pojedine, ne pa konzerva!

Recept kmalu, zdaj pa foto zgodba, da odpravi strah pred rezanjem, lupljenjem, čiščenjem najbolj okusnih cvetov.

Poštela

postela dunajski telecji2

Ker se to tako redki zgodi, naj ostane za spomin. To, kar lahko večina vsako nedeljo, ”sme” kulinarični kritik vsako prestopno leto. Bilo je sonce, bilo je smučanje, bil je dolgi sprehod in bilo ni časa za kuhanje. Zato je – končno – prišel na vrsto čisto navadni dunajc. Pri nas je v nedeljo najbližje do Poštele, pri vas pa se imenuje kako drugače. Polno je tam in tukaj, zrezek je velik, vino pa je namesto sladice.

Gerüchteküche

geruechtekueche rdeca pesa jetra zelodcki 2

Nemec Michael Wankerl, ki se je ustalil v avstrijskem Gradcu, da ga domovina ne pozabi, pa skrbi z nastopi v kuharskem showu The Taste na SAT1, je za graško Opero dobil več prostora kot ga je imel prej blizu Casina. Koncept Gerüchteküche pa je ostal enak: vedno regionalno, vedno sezonsko in vedno drugače. Zato to niso jedi, o katerih se govori, temveč je to hrana, ob kateri se kramlja!

Gostilnica 5-6 kg

5 6 kg moped 1

Z ravno prav drugačno in posebno ponudbo, da radovedneži pridejo gor, lačni pa se vračajo, z ravno prav staro podobo in dovolj mladostnim konceptom, da se tako mladi kot le mladostni počutijo doma, in z mešanico nasprotij, ki bolj privlačijo večino kot odbijajo manjšino. Četudi ne naročite vnaprej, ne boste lačni in ne bo vam dolgčas, a vseeno prej rezervirajte pravo mizo. Ocenili smo Gostilnico 5-6 kg z ljubljanskega Gornjega trga. Na dobri poti.

Valeria 1904

valeria taljata 1

Jana in Tom Oberdan sta imela prej gostilno (Bak) takoj za mejnim kamnom v Krvavem potoku, kjer se na italijanski strani začne slovenska vas Pesek. Potem sta na Opčinah postala hotelirja in vdahnila novo življenje stari gostilni, ki je hitro postala glavna restavracija kraja s Krasom za hrbtom in Trstom pred nosom. Valeria 1904 v Nedeljo, že v soboto, 9. februarja.

Zimska zelenjava

puntarella s korenjem pire6

Komaj februarja je zapadlo nekaj snega, potem ko je marsikje že začelo cveteti, na krožnikih naših gostiln pa so že vso zimo debeli snežni zameti. Po njihovem od novembra do aprila nič in nikjer ne raste! Vso zimo moramo otepati le kislo zelje, ki je povrhu še razkuhano in podmeteno. Pa toliko raste tudi pozimi! Zbrali smo, kar smo kuhali v zadnjih dneh. Cime di rapa, puntarella, solkanski in treviški radič, artičoke, črni koren …, sama zimska zelenjava, ki je v naših gostilnah sploh ne poznajo!

Mlečne žemlje

mlecne zemlje s cimetom3

Nedeljski zajtrk? Ržene žemljice, ki vzhajajo čez noč, spečemo pa jih zjutraj, da so že za zajtrk, so zakon. Ker pa so idealne za sendvič s salamo in sirom, je prav, da kdaj pride tudi marmelada na vrsto. Vodo zamenjajte z mlekom, prepolovite količino soli, dodajte žlico sladkorja, ko je testo vzhajalo, pa ga potresite še z žlico sladkorja in oprašite s cimetom. Nato pa z žlico naredite večje žličnike, ki jih na vročem kamnu (ali v pekaču) specite na 230 stopinjah v 16 minutah. Od marmelad se z njimi najlepše ujame – citrusov žele.

Herbal

herbal18 chef ziga 4

Herbal restavracija v glamping resortu v Ljubnem ob Savinji ima novega chefa. Tomaž Bratovž se je vrnil v družinsko JB restavracijo v Ljubljano, v Herbal pa je prišel z izkušnjo iz hotela Burj Al Arab v Dubaiju mladi Žiga Klemenc. Z nasveti mu pomaga starosti slovenskih chefov Jože Oseli. Preizkusili smo ga pred februarskim kolektivnim dopustom.

Kevder

kevder ambient 2

Zunaj so drva za kurit in piva za kadilce, s tramov pa visijo čebule. Znotraj je obokana in kamnita klet, polna nereda, napisov in steklenic. Srnjak na steni ima dioptrijo, govedo na plakatu angleška imena, pod steklenico, ki je z japonskim nožem na salamo narezana, pa piše: ”Pivo, vino, viski, tapas”. Toda bržola v ponvi ima gospodarjev rez in ponudi jo krčmarka! Kevder iz Brezovice v soboto, 3. februarja, v Nedelu.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!