Samo Kupljen, novi gospodar na Svetinjah

Samo Kupljen prevzel vodstvo vinskega posestva Vino Kupljen

V četrtek, 1. oktobra 2015, je v prenovljeni restavraciji JB potekalo posebno vinsko druženje. Samo Kupljen,  s svojo ženo Lidijo,  z vinskega posestva Vino Kupljen Jeruzalem - Svetinje, se je namreč prvič javno predstavil kot novi lastnik posestva.

Posestvo Kupljen se nahaja v osrčju Prlekije, na stoletja priznanih  in prestižnih vinogradniških legah Jeruzalemsko – Ormoškega  vinorodnega  okoliša. Na 18 hektarih pridelujejo v povprečju 70.00 steklenic letno. Vinsko ponudbo dopolnjujejo s skoraj četrt stoletja staro 1. nacionalno vinsko banko ter z znanim jeruzalemskim gostiščem Taverno.
Samo nadaljuje in nadgrajuje družinsko vinsko tradicijo. Kupljenovo vinsko zgodbo  je pričel pokojni oče, pionir slovenskega zasebnega vinogradništva, Jože Kupljen. Mineva 40 let, odkar so njihova prva ustekleničena vina,  s samostojno etiketo  prišla na trg. Vina  Kupljen so naravno pridelana vina, ki jih odlikujejo predvsem pristni okusi sorte in rastišča (terroir). Vina so mineralna in elegantna, Samova vizija pa je, da se pri nadaljnjem razvoju rastišče še bolj postavi v ospredje.
Na vrhu Kupljenove kakovostne vinske piramide bo skozi selekcijo letnika, leg, grozdja in sodov še bolj do izraza prišel potencial njihovih vinogradov in stil kleti. Včasih tudi na račun ekonomske upravičenosti. Imena teh vin bodo še naprej tipično Kupljenovo izzivalna: Aldebaran, Bellatrix, Sirius, Passion in Skywalker,
Letnik 2015 obeta veliko. Ocenjujejo, da ga ob nadaljevanju ugodnih vremenskih razmer  zaradi fiziološko zrelega  grozdja, ob zmernejši stopnji potencialnega alkohola, lahko štejemo  med top 3 letnike v 40 - letni zgodovini tega posestva.  
 
 
Kot bi rekel Samo : «Perfect balanced wines!«
 
 

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!