Tomaž Kavčič osvaja Italijo

Tomaž Kavčič v gosteh pri italijanskih Michelinovih chefihSlovenski okusi in kreacije osvajajo svet

Nova kulinarična srečanja v restavraciji Borgo San Jacopo, ki jo vodi chef Peter Brunel – večerje »na žlico« s kuharji z Michelinovimi zvezdicami in z novinarji za štedilnikom kot kuharjevi asistenti en ponedeljek na mesec

Restavracija Borgo San Jacopo v samem zgodovinskem centru Firenc s čudovitim pogledom na Monte vecchio en ponedeljek na mesec ponudi svojo kuhinjo dvema gostoma – enemu novinarju in enemu kuharju z zvezdami Michelin, ki ju v kuhinji poveže ena, skupna strast – kuhanje!
Gostujoči kuhar s pomočjo dolgoletnega predsednika Michelina Fausta Arrighija pripravi toplo predjed in glavno jed, gostujoči novinar pa pomaga Petru Brunelu (domačemu kuharju) pripraviti hladno predjed in Loretti Fanella (slaščičarki) sladico.
4 – hodni meni z omejenim številom gostov, in kjer je glavni pribor žlica, kot pove že ime dogodka, je inspiriran s temo milanskega Expa: »Hrana za planet, energija za življenje«. Za vinsko spremljavo pri vsaki večerji poskrbi ena vinska klet.
 
Enega najodmevnejših slovenskih chefov - Tomaža Kavčiča (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono) je ta izjemna čast, da sodeluje v sklopu umetniškega projekta SPOON, doletela v ponedeljek, 13. julija. Povablilo je prejel zaradi navdušenja nad njegovo predstavitvijo na Expu v Milanu. Ponovno sem je poigral s sestavinami in z okusi goveje juhe, poleg tople predjedi in glavne jedi pa je pripravil še pozdravni finger, ki ga je poimenoval »Košček Slovenije«. Mini ljubljanski zrezek z zrakom z okusom ketchupa je postregel na kosu slovenskega travnika, večer pa je zaokrožila degustacija destilatov.
 
Ob Tomažu Kavčiču so se oz. bodo v gosteh pri Petru Brunelu kuhali med drugim tudi npr. Enrico Bartolini (restavracija Devero, Cavenago di Brianza. 2 zvezdi Michelin), Nadia Santini (restavracija Canneto Sull'Olio, Mantova - 3 zvezde Michelin), Giancarlo Perbellini (restavracija Perbellini Isola Rizzi, Verona - 2 zvezdi Michelin), Pino Cuttaia (restavracija Madia di Licata, Agrigento - 2 zvezdi Michelin) in Nino di Costanzo (restavracija Mosaico, Ischia - 2 zvezdi Michelin). S slednjim je Tomaž maja letos pripravil tudi posebno kosilo v okviru Okusov Vipavske na dvorcu Zemono.

Okus na kvadrat»Il Gusto al Quadrato«

Četrtek, 16. julija, je bil v Milanu poseben večer, saj sta se visoka moda in avtorska kuhinja združili in počastili Milano z 12 vrhunskimi kuharji, ki so finger food ponudili vsak v svojem izbranem butiku na ulicah Montenapoleone in Sant'Andrea v samem središču milanske mode.

Ana Roš

Združenje Montenapoleone, ki združuje prestižne butike v milanski modni četrti, je v sodelovanju z najprestižnejšim združenjem italijanskih kuharjev Le Soste ta večer organiziralo manifestacijo »Il Gusto al Quadrato« (Okus na kvadrat).
Ime je bilo izbrano z dobrim razlogom, saj sta se obe združenji, katerima je okus esencialnega pomena, povezali in za povabljene goste, redne stranke 12 najprestižnejših butikov italijanske visoke mode, ta večer pripravili kulinarično presenečenje. Odbor Grandi Cru d'Italia je k vsakemu fingerju poiskal ustrezno vinsko spremljavo.
V butiku Falconeri se je ob tej priložnosti s svojim mediteranskim paninom na štriku predstavil tudi slovenski chef Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono).
V drugih butikih so se predstavili še npr. predsednik združenja Le Soste Claudio Sadler iz milanske restavracije Sadler z dvema zvezdicama Michelin, Gualtiero Marchesi iz restavracije Il Marchesino Alla Scala, Luca Marchini iz restavracije L'Erba del Re iz Modene, prav tako Michelin in Theo Penati iz restavracije Pierino Penati, tudi Michelin.
Za predsednika združenja Montenapoleone je Gusto al Quadrato dogodek, ki z zmagovalnim kombiniranjem vrhunske mode in gastronomije na najboljši možni način pooseblja »italijanski stil življenja«.

Paolo Basso na obisku v Sloveniji

Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije je ob koncu meseca julija organiziralo strokovni obisk Paola Bassa, najboljšega sommelierja sveta, ki je na Dvorcu Zemono ob odlični kulinarični spremljavi Tomaža Kavčiča spregovoril o slovenskih in tujih vinskih trgih.

Klik

Paolo Basso na obisku v Sloveniji

...

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!