Cvetovi osatov v aristokratski družbi – Grenak okus in sladko delovanje – Težko z vinom, lahko pa s krompirjem, grahom, morskimi sadeži, jagnjetino, meto, limono

Krompirjeva tortilja z artičokami, ki je navdušila prejšnji teden je, končno, pregnala mraz in priklicala sonce, z njim pa prihajajo artičoke tudi v naše zelenjavne trgovine. Razlog, torej, da se jim posvetimo. Zato je tukaj kar deset predlogov, kako jih uporabiti v domači kuhinji, za povrhu pa še foto zgodba, kako jih pripraviti na kuho.

Artičoke, čeprav so ”le” cvetovi osatov, so aristokratskega rodu, zato so se v stari francoski visoki kuhinji družile le s sebi enakimi, torej s tartufi in gosjimi jetri. Pravzaprav so jim rekli kar zelenjavni foie gras. A ti časi so minili in artičoke so danes vsakdanja zelenjava, ki jo je ”dovoljeno” družiti s številnimi drugimi sestavinami. Vseeno pa, pozor: artičoke vsebujejo cynarin, ki ne daje sladkosti le italijanskemu likerju iz artičok cynarju, temveč vsemu, česar se dotakne. Pravzaprav v ustih najprej blokira receptorje za sladko, nato pa jih sprosti. Zaradi tega je sladko vse, kar v usta pride z artičoko. Z vinom se zato artičoke ne razumejo dobro (če nimate radi sladko).

Prav ta značilnost prenašanja sladkega okusa na sosestavine, pa artičoke naredi še bolj privlačne in okusne. Same namreč grenijo, zato kombinacija grenkega in sladkega, ki z drugimi sestavinami dobi še slanost in kislost, ustvarja značilen nadokus jedi z artičokami. Od zelenjave krompir in grah, med zelišči meta, iz morja morski sadeži, od mesa jagnjetina in svinjina (slanina), od citrusov pa najbolj limona, so kombinacije, s katerimi pri artičokah ne boste zgrešili.

 • Cvet

  Cvetovi artičok so lepi, a zunaj trdi in oleseneli. Potrebno jih je pravilno porezati, olupiti in očistiti.

  artičoke cele2
  od
  Avtor slike: UME
 • Odrezani konci

  Najprej odrežemo z ostrim nožem olesenele konce cvetov.

  artičoke odrezane
  od
  Avtor slike: UME
 • Odrezani listi

  Nato odrežemo olesenele zunanje liste in skorjo spodnjega dela.

  artičoke očiščene
  od
  Avtor slike: UME
 • Kuhane artičoke

  Očiščene artičoke kuhamo ob rahlem vrenju v slani vodi z limono in pokrite 15 minut.

  artičoke kuhane
  od
  Avtor slike: UME
 • Omake

  Ko se kuhajo, pripravimo omake.

  artičoke kuhane s 3omakami
  od
  Avtor slike: UME
 • Mmmm

  Jemo z rokami, tako da lupimo list za listom. Vsak list pomočimo v omako in pojemo le mehke dele, trde zavržemo.

  artičoke kuhane s 3omakami pojedeno
  od
  Avtor slike: UME

 

Pražene artičoke, humus in bob

pečene artičoke bob humus ouzo dukkah5

Ker so artičoke najboljše spomladi, ne čakajte na naslednji, bližnji ali daljni, vzhodnjaški dopust, da bi jedli orientalsko. Dukkah je tradicionalna egiptovska začimbna mešanica, za katero imate vse sestavine že v predalu, ouzo (uzo) je grško vinsko žganje, odišavljeno z janežem (in drugimi začimbami), ki ni le za aperitiv, hummus (humus) je arabska čičerkina kaša s tahino, česnom in olivnim oljem, ki jo imajo tudi pri nas že v kozarcu.

 

Svinjski tomahavk, artičoke in beli fižol

svinjski tomahavk artičoke beli fižol

Včasih so bile kosti tako nizko odrezane, da smo glodali kotlete. Zdaj jih režejo višje in jih očistijo, zato zdaj glodamo tomahavke … A kaj, ko sta za govejega potrebna vsaj dva lačna. Poskusite, torej, s pujsom!

Za to je potreben predvsem pravi mesar. Ker le pravi mesarji znajo poiskati prave svinje in jih potem tudi pravilno razrezati. Tomahavk mora imeti dolgo kost in debelo meso, zato ne sme biti suhec, lenuh in presnojedec. Pravzaprav mora biti dobrojedec.

Potem ga je potrebno zunaj le zapeči, znotraj pa ogreti. Ker je glavno meso, je omaka osvežilna, priloga pa spodbuja tek.

 

Artičoke, koriander in paprika

articoke iz pecice priprava 33Pečica je super stvar. Sestavine vržeš v nepregorno posodo in vse postaviš na vroče ter počakaš, da je gotovo … Vsekakor se na tak način da. Bo pa (še) boljše, če bo vmes še nekaj podrobnosti. V kuhanju so to – začimbe! V tem preprostem receptu iz pečice zato zmešajte mleti koriander, česen, čili, limonino lupinico, sladko papriko, drobtine, paradižnikovo mezgo in olje ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Tako, pa ste se naučili kuhati in še peči!

 

Artičoke s krompirjevo majonezo

articoke s kromoirjevo majonezo 4

Vse se je potrebno naučiti. Tudi, kako se čistijo in kuhajo artičoke. Vse je potrebno porabiti! Še vodo, v kateri so se artičoke kuhale. Vse je potrebno pojesti. Tudi liste artičoke, ker zdaj veste, kako jih očistiti in spodrezati, zato so le mesnati in mehki. In vse to se lahko je kar z rokami!

 

Fregola z artičoko in panceto

fregola z articoko in panceto2

V originalu diši po morju, saj je s Sardinije. Ker pa se artičoke dobijo tudi pri nas, botarga – sušene ikre tunov in cipljev – pa le težko, smo slednje izpustili. Nadomestila jo je ocvrta in hrustljava čebula. Zaradi pancete je lahko tudi mesna jed, vendar ne bo veliko izgubila, če vegetarijanci panceto izpustite. Kar ostane, pa je krepka zelenjavna enolončnica, z gostoto in hkrati nežnostjo dimljene fregole (ali fregule), globino in močjo zelenjavne omake – demi glace je tukaj – in srčnostjo ter sladkostjo artičok. Znajo, ni kaj, ti vročekrvni južni Italijani.

 

Rižota s koromačem in artičoka iz pečice

articoka rizota cokolada4

Več ljudi na svetu je riž s prsti kot z vilicami! Zato si še mi pred to jedjo umijmo roke, čeprav se nato z njimi ne bomo lotili rižote, temveč listov artičokinega cveta. Saj ni lepšega od lizanja prstov, ki so umazani od čokolade … Vsekakor nova senzorična izkušnja, še posebej, če jo primerjate s podobnimi sestavinami in drugačnim načinom priprave – tukaj. Zato pa je tako zanimivo kuhati in okušati – majhna sprememba in je že čisto drugače ter spet nekaj novega. Govorimo, seveda, ne le o rižoti in artičokah, temveč še bolj o čokoladni omaki s črno kumino. Poskusite, oziroma, poližite!

 

Rižota z artičokami in limono

rizota z articokami in limono

Kremno teksturo da rižoti mocarela, ki se vleče med vilicami in ustnicami, hrustljavost dimljena slanina, ki je ocvrto opečena, pekočino popra, kajenski in sečuanski, prvi ostro na artičokah, drugi sladko v rižoti. Toda zvezdniška kombinacija nadokusa je sožitje sveže nastrgane limonove lupine in opraženih artičok. Zato ta jed ob sebi noče nobene solate, še manj mesne priloge, zgolj kozarec vina, ki zmore objeti vso to pestrost okusov. Uspelo je Jaku, sauvignonassu, Iaquin, 2009, iz Goriških Brd, s kombinacijo odležane resnosti in še vedno citrusne svežine.

 

Artičoke z žara s parmezanom

Ko so artičoke tako mlade, jih je potrebno le dobro obrezati. Brez milosti! Potem pa je vse gotovo v nekaj minutah. Kuhanje z limono, pečenje na žaru (5 do 7 minut) in posipavanje s parmezanom, ki ustvari omako, da si je tako prijetno oblizovati prste.

Za prilogo, čeprav ne z žara, priporočamo krompirjev pire. Zato, ker je tudi česen še mlad in se tako rad valja v vročem olivnem olju, ki ga je potrebno le še preliti preko pireja. S skledo solate se lahko pred takšno usklajeno akcijo obeh – on ob žaru, ona ob pireju – skrijejo največji, najdražji in najboljši kosi mesa!

 

Artičoke s peteršiljevim pestom

Ljudje poskusijo prvič artičoke in rečejo: ”Saj nimajo nekega posebnega okusa!” Šola okusov jim odgovarja: ”Saj ne gre le za okus …” Ne nazadnje so artičoke hkrati slane, sladke, grenke in kisle. Če jim damo še spremljavo, pa tudi umami. Toda okus ni edini. Kaj pa tekstura? Kaj pa občutek v ustih? Pa njihova ustrežljivost glede spremstva?

A ostanimo pri ”nimajo okusa”. In jim zato dodajmo toliko bolj okusno-krepko spremljavo. Paradižniki jim dodajo sočnost in kislino. Tudi njihova barva ni zanemarljiva. Peteršiljev pesto pa jih začini, doda jim zeliščno svežino, še bolj pa orehovo ”širino”. Jed naenkrat dobi tretjo dimenzijo, postane globlja, bolj napolni usta, doda nove in popestri stare arome, artičoke se dopolnijo in nadgradijo, predvsem pa se iz priloge, če jih je le dovolj na krožniku in če je zraven tudi izvrstno olivno olje, spremenijo v samostojno večerjo, ob kateri se priležejo še mehurčki.

 

Pizza z artičokami

pizza articoke tunina2

Ste se tudi vi že naveličali vedno ene in iste – paradižnikove, tukaj – omake na pizzi? Zato smo poskusili nekaj novega, s creme fraiche, parmezanom in rumenjakom, ter dobili spet novi pizza-polet. Tukaj sta dva predloga, kako lahko popestrite in začinite svoje življenje, zagotovo pa jih boste še sami nekaj dodali. Pa čeprav je vedno pizza, je lahko vseeno vedno drugače.

Zaradi nove omake se odprejo povsem nove kombinacije. Takšna pizza bo lahko svečana, če boste imeli zanjo tartufe, ki naj bodo kar črni, saj so beli predragi, ali artičoke, ki pa naj ne bodo iz konzerve. Lahko pa bo čisto preprosta, če boste nanjo dali le čebulo, ki pa jo prej prepražite, ali tunino, ki pa je lahko iz konzerve.

 

Tags: , , , ,