Cepiva sicer še ni, so pa že recepti (8): karantena je idealna za rojstvo droži za peko kruha iz kislega testa – Formula: 20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode x 5 dni

Piše: Uroš Mencinger

 

Ostanimo pozitivni! In ostanimo zdravi! Zato poglejte s te strani: za nami je šele prvi teden karantene, pa smo že toliko skuhali … Pa še potres je bil vmes. Zato gremo drugi teden še korak dalje. Ne bomo le kuhali, temveč se bomo lotili kuharskih projektov! Prve so na vrsti droži.

Česa je v trgovinah, preden je šla Slovenija v samoizolacijo, najprej zmanjkalo? Razen toaletnega papirja … Kvasa! In kaj so Slovenci začeli kupovati po spletu? Aparate za peko kruha! Ubogi poštarji! In uboga podstrešja, kamor bodo zelo hitro romali vsi ti aparati.

Dobrega kruha ne bo spekel noben aparat! In dober kruh se ne peče s kvasom! To prvi dve najbolj pomembni krušni resnici. Kajti dober kruh imamo vsi radi, kajne. Torej je zdaj priložnost, da ga začnemo peči sami, brez aparatov in kvasa. Zato bomo danes prvič nahranili naše nove – hišne živali.

 

Anita in Nataša

O drožeh, drožomaniji, kislem testu, peki kruha kot nekoč, hidraciji in velikosti lukenj v krušni sredici je po spletu na milijone prispevkov, postov, lajkov, blogov in vlogov. Veliko je tudi knjig in Slovenci imamo dve odlični, knjigi in strokovnjakinji za peko kruha z drožmi.

Anita Šumer – knjiga Drožomanija – pravkar poziva na droženje: #ostanidomaindroži, in na svoj prvi spletni tečaj peke kruha in krušnih izdelkov z drožmi s kar 14 videoposnetki in 4 videorecepti. Redna cena je 97 €, do konca samoizolacije pa le 47 €. ”Kdor se prej prijavi, prej zadroži in rudla dobi,” vas vabi Anita in ob tečaju ponuja še svoje droži za lažji začetek droženja, zdaj ko druženje ni mogoče.

hiša franko zajtrk kruh

Anitine polnozrnate bige v Hiši Franko

Nataša Đurič, avtorica popolnega priročnika za peko s kislim testom, z recepti za kruhe ter slano in sladko pecivo – Kruh z drožmi -, pa trenutno v Hiši Franko snuje nove krušne recepte, ki bodo spremljali nove jedi Ane Roš, ko skupno premagamo korono in ostanemo zdravi. Obe smo obiskali zadnji dan pred samoizolacijo in za popotnico dobili Natašine polnozrnate bige, s katerimi smo si polepšali prvi zajtrk v karanteni. A potem je štručk z debelo, temno, hrustljavo in nadokusno skorjo ter ”panjasto” (kot čebelje satje; za razliko od kvasno-penaste) sredico žal zmanjkalo. In smo bili spet odvisni od lastne peke. Mar ni ravno to najbolj pomembno v korona-časih?!

 

Domači kruh je najboljši

kruh premantura

Moj ”neuspeli” kruh, ki je vedno odličen

Moj kruh še nikoli ni bil takšen kot je Anitin in Natašin. A vedno je bil odličen! Anitin ali Natašin kruh iz kislega testa je vedno lepši, lažji in bolj napit. Da moj ni tako lep, je vedno nekaj drugega krivo … Enkrat prvo vzhajanje, naslednjič drugo, potem se droži ne najejo dovolj, nato povrhnjice pri končnem oblikovanju ne uspem dovolj nategniti … Vedno sem, skratka, sam kriv. Toda vedno, pa čeprav se v pečici ne dvigne dovolj in je včasih kot palačinka, je ta kruh po okusu odličen! In takšen bo tudi vaš!

Da je moj kruh težji, je krivo vse tisto, zaradi česar ni vedno za slikanje … A to ne pomeni, da je zbit, da ni vzhajal (največkrat je težava, da vzhaja preveč, ne premalo), ali da ni pečen. Če bi bilo to krivo, potem ne bi bil tako dober. Ker pa je vedno odličen, je razlog le to, da manjka še malo prakse. Zato pa pečem in pečem, zato pa že dve leti ne kupujemo več kruha.

In da ni bolj napit, je krivo to, da se mi testo lepi na prste … Še po dveh letih ne vem, ali je hidracija – razmerje v teži moke in vode – najbolj pomembna pri peki kruha z drožmi. A vem, da mi le redko uspe dodati toliko vode kot piše v receptih. Zato že dolgo ne pečem več po receptih, temveč po svoji pameti … Ne, ne znam si predstavljati, da bi mi uspelo oblikovati štruco, v kateri je enaka količina vode kot moke (100 % hidracija). Se pa že veselim svojega naslednjega kruha, v katerem bo samo 65 % vode.

Zato si ni potrebno ogledati nekaj milijonov prispevkov na you tubu o peki kruha z drožmi. Pravzaprav sploh ni priporočljivo. Kajti tisto, kar je objavljeno, je vedno uspelo, tisto, kar boste sami spekli, pa ne bo vedno uspelo. A kar je objavljeno, ne diši in nima okusa, kar pa boste sami spekli, pa bo dišalo in imelo okus Vašega najboljšega kruha! To pa je tretja resnica domače peke kruha.

Začnimo, torej, nahranimo naše korona-droži! Zdaj, ko smo v karanteni in doma, je idealen čas za njihovo rojstvo, ki bo trajalo pet dni.

 

Rojstvo droži

20 g bele pšenične moke + 20 g polnozrnate pšenične moke + 40 g vode

droži corona 0dan

Korona droži: rojstvo, dan 0

To je formula, ki se je bomo držali ta teden. Preden se je lotite, pojejte še zadnjič sendvič s kruhom iz trgovine; zato, da si nanj narežete še zadnje kisle kumarice iz tistega visokega steklenega kozarca za vlaganje, ki ga boste uporabili za stanovanje vaših novih hišnih ljubljenčkov. Od tega trenutka bodo z vami do konca …

Katero moko uporabite, odločite sami, oziroma vzemite tisto, ki jo imate. V polnozrnati je več hranil in encimov, zato fermentira hitreje, prav tako pa kislemu testu da več okusa. Ne uporabite le bele pšenične moke, ki je na najbližji trgovski polici. V njej je ostalo premalo narave … Predvsem za polnozrnato moko je pomembno, da je sveža. To pomeni, da ne sme biti starejša od meseca dni. Pravzaprav bo to največji (edini) izziv pri rojstvu vaših korona-droži.

Razen moke je za droži potrebna le še voda. Če je ne pijete iz pipe, je iz nje tudi drožem ne privoščite. Sicer pa naj ne bo mrzla, a tudi ne topla. Najboljša bo, če ji boste izmerili temperaturo in bo med 24 in 30 stopinjami.

Droži boste med rojstvom imeli ves čas na očeh. To pomeni, da jih boste hranili, kjer se tudi sicer zadržujete v karanteni, torej v stanovanju, pri sobni temperaturi. Idealno bi bilo, če bi bila tudi ta enaka temperaturi vode (24 – 30 stopinj), a potem bi vam bilo v stanovanju pretoplo. Nič hudega, bo pač malo dalje trajalo, saj imamo čas … Dober tek, droži!

 

Danes za kosilo: šmorn s sirom

sirov šmorn s šunko

Šmorn s sirom in šunko

Ker se boste posvetili rojstvu droži – čeprav vam bo to vzelo le nekaj minut -, bo današnje kosilo preprosto. Kar šmorn, torej. A ne bo sladek, temveč slan. Saj ste navsezadnje v Šoli okusov.

 

Vsa nadaljevanja kuhanja v karanteni
Ostanimo zdravi: kuhajmo sami

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,