Zdravo živeti je potrebno celo življenje! Gibati se je potrebno vse leto. Dobro jesti je zato potrebno vsak dan, tudi januarja!

Piše: Uroš Mencinger
Recepti: Violeta Mencinger

Decembra je toliko predlogov in receptov za božično večerjo, silvestrsko slavje, decembrsko praznovanje, da jih je celo preveč. Januarja pa nič … Tako intenzivno smo se, kajne, poslavljali od starega, da nam je zdaj zmanjkalo moči za otvoritev novega … Kot da je lanski sneg bolj pomemben od letošnjega … Kot da se veselimo tistega, kar je že izza, ne pa tega, kar je še pred nami … Kaj pa tisti, ki imajo januarja rojstni dan, ali praznujejo novo leto 13 dni pozneje, ali pa se jim zdi leto enostavno prekratko, da bi prvi mesec prepustili počitku, brezdelju, dolgčasu, dieti, pozabi? Tudi januarja je potrebno – dobro jesti!

Ker se v Šoli okusov držimo pravila, da bomo želi, kar bomo posejali, in je zato potrebno dobro začeti, če želiš tako tudi nadaljevati, imamo januarsko gostijo – tukaj -, ob njej pa vam ponujamo še predlog posebnega januarskega menija, ki bo poskrbel, da bo po napornem slovesu od starega tudi začetek novega leta okusen.

Prav za to pa tudi gre. Za okus! Priznajmo, decembra ni šlo le za dobro hrano, temveč tudi za pretiravanje, količinsko, alkoholno, prevečkrat, s premalo vmesnega počitka. Zato govorimo januarja o razstrupljanju, hujšanju, dieti, počivanju, gibanju, zdravljenju … Toda, mar ne diši to po – kaznovanju?!

Zdravo živeti je potrebno celo življenje! Gibati se je potrebno vse leto. Dobro jesti je zato potrebno vsak dan, tudi januarja!

Dobro, namreč, pomeni, da se ni potrebno odrekati, a da se tudi ne sme pretiravati. Zato bomo posebni januarski dobrojedski meni začeli umirjeno. Oziroma – bistro. S tem pa smo že pri prvem spoznanju v Šoli okusov v novem letu: za nedeljsko juho ni potrebno (goveje) meso, temveč (zimska) zelenjava!

 

bistra zelenjavna juha zdrobov cmok gosja prsa3

Bistra zelenjavna juha z dimljenimi račjimi prsmi

 

Nadaljevanje ponuja dve možnosti. Prva je daljša, čeprav je lahko tudi samozadostna. Druga je krajša, čeprav se lahko raztegne na več dni.

Če se odločite za daljši meni, s štirimi hodi, bo za morsko glavno jed bouillabaisse. Ker pa januarja nismo na morju, v morskem loncu ne bo velikega ulova, temveč le manjši nakup. Potrebujete zgolj dve vrsti školjk za vsebino in nekaj škampov za obliko. Če pa dodate še nekaj oblic krompirja, je ta jed lahko kar samostojno kosilo.

 

bouillabaisse s školjkami in škampi3

Bouillabaisse s školjkami

 

Če bo meni krajši, le v treh hodih, bo glavna pečenka. To sicer pomeni veliko mesa, a je zraven še več prilog, zato bo na sredini mize potrebno veliko prostora. Na ta način bo mesa ostalo dovolj, da bo vest januarja manj težka, pa še v hladilniku bo prenočilo toliko ”ostankov”, da bo jutri še hladno nadaljevanje, zaradi katerega so pečenke vedno idealna rešitev za veliko družbo. Kar ostane, je najboljše. Ni le dobro, temveč tudi pomivati ni več potrebno.

 

zvita telečja pečenka korenje brstičnik ostrigarji3

Zvita telečja pečenka
Brstični ohrovt z gobami, korenje z ingverjem

 

Potic in novoletnih keksov je zmanjkalo, želje po sladkem pa ne. Ker je zima, naj bo zmrzlina, ker je januar, naj bo ”le” beljak, in ker smo v Šoli okusov, sneg ne bo bel, temveč čokoladno-rjav. Ob tem pa le opozorilo: ta sladica je predobra, da bi jo lahko ponavljali, pa čeprav si boste to še tako močno želeli. Kavno zmrzlino s čokoladno meringo in zlatimi lešniki je dovoljeno lizati le januarja!

 

kavni parfait in čokoladna meringa z lešniki3

Kavna zmrzlina in meringa z lešniki

 

Drobni tisk: ne odlašajte, temveč pohitite, kajti ta posebni januarski meni bo že prihodnji teden dosegljiv le članom Šole okusov. Lahko pa se včlanite med dobrojedce – tukaj.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,