Danilo gostilna & vinoteka

 • Menjava generacij

  Dedek Danilo Kosmačin je v Retečah pri Škofji Loki leta 1961 kupil staro gostilno Pr Tilh (od 1870!). Z babico sta ji dala ime Pri Danilu in jo proslavila z domačo, gorenjsko kuhinjo. Hči Vesna jo je z možem Dušanom prevzela 1991. leta in jo s svojim kuharskim talentom spremenila v eno najboljših slovenskih gostiln. Ko je mama Vesna (spredaj desno) postala babica, sta gostilno prevzela hči Nina (levo) in sin Gašper (drugi z leve), ki sta jo prenovila in ji dodala vinoteko. Toda duša je ostala! Novi Danilo ohranja tradicijo domače kuhinje iz lokalnih sestavin in hkrati obljublja ustvarjalnost ter nove okuse.

  Danilo - ekipa
  od
  Avtor slike: Restavracija Danilo
 • Prenovljeni Danilo

  Za debelim zidom ob cesti pred Škofjo Loko se je po poletni prenovi septembra odprl novi svet. Pri Danilu je bila urejena gostilna, ki je slovela zaradi sodobne gorenjske, še posebej loške, kuhinje Vesne Čarman. Novi Danilo pa je dobil zdaj še sodoben ambient. Lep atrijski vrt je kulisa elegantni gostinski terasi.

  Danilo - terasa
  od
  Avtor slike: UME
 • Prenovljeni Danilo

  Vstopi se v bar (ponudba bistro jedi), z dolgim šankom, skritim kaminom in …

  Danilo - šank
  od
  Avtor slike: UME
 • Prenovljeni Danilo

  … novo, stekleno, hladilno vinoteko, v kateri je, tudi za domov, več kot 500 slovenskih in svetovnih vin.

  Danilo - vinoteka
  od
  Avtor slike: UME
 • Prenovljeni Danilo

  Stara jedilnica je zdaj svetlejša in predvsem zelo elegantna, toda še vedno domačna.

  Danilo - jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Prenovljeni Danilo

  Dve posebni sobi sta njeno nadaljevanje, za veliko pravokotno mizo bodo sklepali dogovore in pogodbe, za veliko okroglo pa slavili družinske obletnice.

  danilo-jedilnica-mala
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha iz postrvi

  Okusi so bili vedno pristni in loške jedi so bile vedno kreativno nadgrajene. A zdaj so ob prstižnem šampanjcu kar trije pozdravi; najprej postrvja juha z žličnikom dimljene postrvi in hrustljavo zelenjavo.

  danilo-pozdrav-postrvja-juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Drugi pozdrav

  Novi Danilo je eleganten kot so elegantne podeželske restavracije v mišelinskem svetu, zato dobro pozna gostoljubne običaje visoke kuhinje (bogat amuse bouche, sorbet in predsladica, domači petits fours), a ta mlada tudi vesta, kako pomembno je staro, domače, pristno, lokalno. Postrvi tako sledi ocvrtek s paradižnikom, ki je mariniran v rdečem vinu.

  danilo-pozdrav-rolica-22
  od
  Avtor slike: UME
 • Tretji pozdrav

  ”Pravzaprav sem šampanjec izbral zaradi jurčkov,” pojasni najboljši slovenski sommelier, četrtfinalist svetovnega prvenstva (letos v Argentini), ki mu do svetovno uglednega vinskega magisterija (master of wine) kot prvemu med Slovenci manjka le še končni izpit (in še vsaj leto dni intenzivnega degustacijskega treninga).

  Jurčki so s Pokljuke, sveži, včeraj nabrani in danes tanko zlistani ter surovi premešani le z ”prekmurskim bučnim oljem ženine tete” in nekaj kapljicami limonovega soka.

  Danilo - pozdrav iz kuhinje
  od
  Avtor slike: UME
 • Kruh

  V lesenem vinskem zaboju so hrustljavi mlinci z rožmarinom in mehke bombetke, bele in temne, z olivami.

  danilo-kruh
  od
  Avtor slike: UME
 • Rdeča pesa

  Na rdeči pesi, kuhani in ohlajeni, je nadrobljen mladi kozji sir (Orešnik), med katerega so pomešani orehi, hrenova krema in kreša rdeče pese. Jed je lepa, oblike so precizne, sestavine žlahtne in s poreklom, okusi so nežno dražljivi, ujemanje je rose, 2015, lastna vinska blagovna znamka (Gašper) uspešnega podjetnika (spletna vinoteka).

  Danilo - rdeča pesa
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Juha je brez žlice … V čajni vrečki je v skodelici posušena vsa zelenjava, ki sodi v dobro domačo juho, v porcelanski ročki je dvojno močna goveja juha, na krožniku pa sveže mehek in puhast profiterol, polnjen, ker vsaka domača juha potrebuje pravi kos mesa, z govejim tatarcem, ki je malo začinjen, da ne preglasi srkanja govejega čaja.

  Danilo - goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Loška mešta

  Tudi prej je sin z vini zalagal starše, zdaj, na svojem, pa je vinska zgodba v Danilu še bolj poudarjena. Ne le, da zavijejo za domov, tudi gostilniške vinske cene so redko kje pri nas tako prijazne in transparentne. Je končno konec z množenjem s 3? Danilo doda najcenejšim vinom 10 evrov, dražjim pa 15.

  Paradno Danilovo jed, s katero se je Vesna Čarman tudi proslavila, loško mešto, je spremljala rebula, selekcija, Marjana Simčiča, 2006, po vinskem svetovalcu ”kratko macerirana, dolgo v velikem sodu, s patino in zorjenimi aromami podrasti, v kateri se skrivajo celo tartufi”. Tradicionalna loška mešta iz koruzne moke, kuhane s krompirjem in zabeljene z ocvirki, je tako postala zlati tartuf, z gosjimi jetri in istrskimi tartufi, jed s podpisom, ki ima vse, tradicijo, lokalnost, žlahtnost, karakter. Ko imaš takšno jed, moraš vsakih 25 let le še stene prenoviti …

  danilo-zlati-tartuf
  od
  Avtor slike: UME
 • Gosja jetra

  Na drugem krožniku je bilo še več pitanih gosjih jeter, hitro popečenih, z omako breskev in lešniki, všečno, toda premalo Danilovo. Večja posebnost je bila zato spremljava, madžarski tokaj Oremus, 2013, pozna trgatev, s harmoničnostjo sladkorja in kisline, v lasti najbolj znane španske vinske hiše Vege Sicilie, ki je pri Danilu tudi na kozarec (Valbueno, 2010, 18,30).

  Danilo - gosja jetra
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagenjček

  Jed, ki se je ujela z novo eleganco, je bil jagenjček, sicer file, a z ješprenjevo rižoto in kremo iz jajčevcev, visoko in preprosto hkrati, skladno v okusih in teksturah, srečno poročeno z malinasto-jagodnim modrim pinotom vipavske Burje, Burja noir, 2013.

  Danilo - jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Poširana postrv

  Ribji del, sicer spet postrvji, je bil še bolj preprost, toda ravno zato dovršeno izpeljan in harmonično usklajen, kot nežno poširan file postrvi, dišeča in polna rožmarinova polenta ter povezovalna, bolj omaka kot krema, blitva.

  Danilo - postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Pehtranov štrukelj

  Paše, ko je za predsladico pehtranov štrukelj in …

  Danilo - pehtranov štrukelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Zrele nektarine

  … za sladico torta, ki je poleti na terasi že dobro desetletje. Saj je kot mešta, ki se je nikoli ne naveličaš, da so le nektarine tako zrele, da združijo maskarpone, karamelo, mandlje v greh, ob katerem prav to naredi tudi somelje. Desetletni tawny portovec? ”Noro. A Quinta do Vallado je znan po sadnosti, ni oksidiran in ima lepo kislino, ob kar sto gramih sladkorja.”

  Danilo - sladica
  od
  Avtor slike: UME
 • Trije srčki

  Danilo je vrgel rokavico. Z delovnim časom, vinsko ponudbo, kombinacijo gostilne, bara in vinoteke, ponudbo tudi za manj lačne, vinskim svetovanjem, cenovno politiko, ohranjanjem tradicije na sodoben način, pa tudi z mehko pomladitvijo, ko sta se ta mlada vrnila iz mesta na vas, a je babi še naprej v kuhinji, dedi pa še vedno v nabavi. Trije srčki!

  danilo-ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!