Hannes Müller kuharsko ustvarja tako, da reducira, toda ne težkih omak in napornih okusov, temveč je skoncentriran na bistveno, na prvinski okus živil, ki jih globoko spoštuje, zato uporablja le najboljše, le iz lastnega (jezerskega) okolja in le, kar mu nudi narava. Zato tega ne spreminja, temveč ohranja. Dejansko počne le to, kar uspeva varuhom Belega jezera … Zato je jezero tako turkizno, okoliški travniki tako dišeči, krave na njih tako srečne, gozdovi tako mogočni, zato so Müllerjeve jedi tako reducirane na naravo.
Ni mu mar za filigranske arhitekturne kreacije, ignorira modne teksturne (kremice-penice) trende, noče biti elegantno-všečen, kar pa ni očitek, temveč zahvala. Tudi ti pristni, iskreni in naravni krožniki so kreacije, ki spoštujejo sodobne oblike, barve, konsistence, teksture in trende, vendar jim nikakor ne dopuščajo važenja, siljenja v ospredje, dominance, namesto tega se raje osredotoča na bistveno, oziroma prvinsko, ter tako reducira vse moteče in nebistveno.