Domačija Kabaj Morel

 • Gospodarica in chef

  Kabajeva kuhinja, ki jo idejno usmerja Katja Kabaj, uresničuje pa Primož Bensa, ni visoko leteča. Čeprav hiša spominja na toskansko sproščenost in provansalsko vrhunskost, se slednja skriva le v kleti, za prvo pa si morate vzeti časa vsaj tri dni, da se med vinogradi rešite vseh mestnih skrbi. Zajtrk računa, da bo čez dan še veliko priložnosti, za kosilo pa se odločite, ali ga boste preskočili, ali pa za večerjo ponovili. Vsak dan pet hodov z možnostjo izbire od 1 do 5 ali vseh, ponuja raznolikost, ki pa ostaja strogo v briških okvirih in tradicionalnosti. To je, seveda, dobro, saj je ves prostor prepuščen ”egu” avtorjevih vin, ki imajo tisti značaj, ki bi ga drugje iskali v jedeh.

  katja kabaj primož bensa
  od
 • Zeliščna frtalja

  Domača salama in tolminski sir spremljata briško zeliščno frtaljo. V njej ni nič moke, so le jajca in veliko zelišč. Melisi tukaj pravijo srčna zel, beli vrtič je modrjalca, zraven je tudi divji koromač in zelo zeliščno je tudi olivno olje, ki, torej, ni le okras. Najbrž komu deluje brez povezave, saj je zajtrk že mimo, za sladico pa je še prezgodaj, toda posušeni kaki, ki raste na vrtu, je tisti, ki z nežno sladkostjo miri zeliščno grenkobo in opravičuje izbiro tokaja.

  Kabaj Morel - frtalja
  od
  Avtor slike: UME
 • Šelinkina juha

  Juha je zaradi vina (sivi pinot, 2012), da mu je lahko spremljevalka, tako gosto-kremna, in tudi zanj tako nevtralna, da je le iz gomoljne zelene. Toda, ker tudi vino ni običajno, je tudi v juhi še popečen por in poper jo dela vinsko-pikantno, olivno olje pa macerirano-pitno.

  Kabaj Morel - juha iz zelene
  od
  Avtor slike: UME
 • Raviol kot mafin

  Domača pašta, toda kot ”mafin”, gratiniran veliki raviol, polnjen z blitvo in kremo koromača, toda oblit s prekmurskim bučnim oljem. ”Ni briško, je pa dobro, zato je lahko zraven,” je pojasnila gospodarica.

  Kabaj Morel - raviol
  od
  Avtor slike: UME
 • Svinjska ribica in amfora

  S svinjsko ribico, ki ji je topla kopel v vakuumu pustila sočnost, hitra opeka pa dodala Maillardovo všečnost, z mladimi solatami in divjimi šparglji, z mladim krompirjem in svežimi zelišči, se je družila Kabajeva Amfora, 2007, rebula, malvazija in tokaj.

  Kabaj Morel - svinjska riba
  od
  Avtor slike: UME
 • Creme brulee

  Creme brulee pri Kabajevih ni le zaradi francoskega gospodarja, ki je Pariz zamenjal za briški raj – ”Saj sploh ne vemo, kaj imamo!” pravi v prvi slovenski osebi – temveč tudi zaradi gostov, ki ob njem pijejo ”francosko” vino, cuvee Morel.

  Kabaj Morel - creme brulee
  od
  Avtor slike: UME
 • Poprova meta in amerikana

  Kakavova rulada je polnjena s peno (mousse) divje mete, teksturno obogatena z beljakovo skorjico (meringe), in prelita z – briškostjo. Za hišo je za marmelado ob žlahtnih sortah tudi nekaj brajd amerikane (izabele).

  Kabaj Morel - menta
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica za vino

  Skozi veliko okno je prostorna jedilnica sredi vinograda. Na leseni tabli je današnji jedilnik izpisan po briško, da se ena polovica razume, druga pa diši. Prostorna jedilnica je polna nekega prijaznega nereda, ki se mu reče domačnost, začne pa se že za zajtrk. Okrog krušne peči je polna miza odprtih steklenic. Od sinoči ali od danes? Gostje z vseh vetrov so prišli na sprehod med češnjami ali na kolesarjenje ob meji, toda naenkrat se jim nikamor ne mudi. Rumena hiša ima zelena polkna, bele marele, rdeče cvetočo ograjo in modro nebo. Železni stoli na terasi vabijo počitniško brezdelje. V lopi je v kaminu zakurjeno za podpeko. A vse to je le zato, da se lahko začne – vinska pokušina. Pri Kabajevih je hrana zato, da spremlja vino.

  kabaj ambient
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!