Gerüchteküche
-
Govori se
Da se o njej govori, je dnevna ponudba na tabli. Za kosilo, na primer, krompirjev štrudelj z ocvirki, testenine z brokolijem in lešniki, rižota s kvinojo, špinačo in papriko, svinjska pečenka (za 9,90 evra) s kislim zeljem in krompirjem.
Zvečer pa se pogovarja ob meniju presenečenja, pri katerem lahko izbereš le število hodov, tri, štiri ali pet, vsak je po deset (evrov).
geruechtekueche tabla kosiloodAvtor slike: UME -
Naravna vina
Hrana je, torej, le sezonska in lokalna, vina pa so temu primerno le naravna. Bio, biodinamično, oranžno? ”Le vino, ki me navdušuje,” pravi chef, ki ima iz Slovenije sicer le Dveri Pax (peneči chardonnay), a pozna in rad pije številne ”divje”, od Acija Urbajsa preko Burje vse do Joška Gravnerja. Morda bodo kdaj tudi na karti, ki se zato spreminja.
geruechtekueche šankodAvtor slike: UME -
Pogrinjek
Pogrinjek je za 3 evre, za kar dobiš na preprosto mizo v preprosti gostilni prtiček iz blaga, tradicionalno odličen štajerski rženi kruh in masleni namaz.
geruechtekueche masloodAvtor slike: UME -
Jajce
Beljak ”enournega jajca” je sicer premalo zakrknil in holandska omaka je bila preveč sramežljiva, toda pomembna je bila zimska kombinacija listnatega ohrovta in ”kaviarja” iz zelene alge.
geruechtekueche jajce ohrovtodAvtor slike: UME -
Rdeča pesa
Bistvo Wankerlove kuhinje je izpovedala pečena rdeča pesa. Na omaki čebulnega pireja in pesnega soka je dolgo pečena dobila hitro opečeno spremljavo kokošje drobovine, jetrc in srčkov.
geruechtekueche rdeča pesa jetra želodčkiodAvtor slike: UME -
Koren krebuljice
Kakšen steak neki, boljše je goveje pleče, če je dovolj počasi in nežno dušeno, da se je za posladkat, s korenom krebuljice v modnem pireju zelene. Tri sestavine, naravna omaka, meso, ker pač mora biti, a bistvo je bilo iz zemlje.
geruechtekueche goveje plečeodAvtor slike: UME -
Cheesecake
Cheesecake je moderen, Gerüchteküche pa to ni, čeprav se chef ne more upreti skušnjavi. Učinek dosega s preprostostjo in spretnostjo, zato je sirov kolač iskren in enostaven. Zmanjkalo je sicer zimsko-sadne ideje, zato je priskočilo na pomoč odmrznjeno jagodičevje, toda čokoladni sladoled je bil chefovski. Poplaknil ga je domači tropinovec z bezgom in dišečo perlo.
geruechtekueche cheesecakeodAvtor slike: UME -
1 srček
Govorice. Pri nas bi rekli jezikova župa … A to niso jedi, o katerih se govori, temveč je to hrana, ob kateri se kramlja! Wankerl je v kuhinji sam in zato se mu ni potrebno prilagajati. Jedi so preproste in enostavne, toda iskrene in dobre, sem ne prihajaš ocenjevat, temveč jest, zato tukaj ne opravljaš, temveč se pogovarjaš.
geruechtekueche chefodAvtor slike: UME