Gostilna Grabar

 • Alenka Grabar

  Grabar nas je prijetno presenetil! Iz mesta gre skozi naselje individualnih hiš navkreber. Sem moraš priti z razlogom. Je predaleč za malico in preblizu za izlet. Je preveliko za lokalni bife in preveč urejeno za pice. Ni čudno, da so se najemniki menjavali. Ni čudno, da so kuharji odhajali. Vse dokler Alenki Grabar ni bilo dovolj in je šla sama v kuhinjo. Zgolj to se je pri Grabarju zgodilo! Zato je čisto drugačen!

  Grabar - chefinja Alenka
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocvrta tlačenka

  Pozdrav je bil dolg in tudi topel. Ocvrta tlačenka! Zraven pa mariniran goveji jezik, ”naša domača klobasa”, skutni namaz, bučna semena, okisana rdeča čebula ter listi kapucinke. Smo že kaj naročili? ”To je naš pozdrav. Jedilni list še delamo, sicer pa je pri nas navada, da gostom priporočamo. Zato, ker je vse sveže!” V tem ambientu ste že bili, toda to boste šele doživeli. Na Ptuju se je nekaj premaknilo!

  grabar pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Gobe z jajcem

  Še kje, ko je sezona, ponujajo gobe z jajcem za predjed. Morda tudi kokošja zamenjajo s prepeličjimi. Toda ravno na Ptuju? Kozarci na mizi so premajhni in stoli ob njej so previsoki, pred vrati so napisi, za njimi pa prospekti, čakanje je dolgo in porcije niso velike, gostilna s prizidki in nadstreški je, skratka, tipična. Toda terasa ima lep razgled, jurčki so sveži, za hišo je ekološki zelenjavni vrt in le koruzni ocvrtek se je navlažil ozračja, vse drugo pa diši, hrusta, tekne. Kruh je iz mlina Korošec, bučno olje stiska kmetija Črešnik, skuta je s kmetije Hrga, za sveže meso skrbi mesarstvo Kokol, za ribe ribogojnica Brlek … Jajca so z zeliščnim oljem, jurčki so majhni, čvrsti in drobno zrezani, čebula pa je steklena in sladka, zelo lükova. Torej smo le na Ptuju!

  grabar-jurčki-jajca
  od
  Avtor slike: UME
 • Razstavljen raviol

  Topel in hladen se razstavljen raviol z različnostjo temperatur igra okusov in potrjuje ”razsutost”. Nad testenino polno rumenjakov je rakov rep, ki je še slajši zaradi chorizovega olja, ki mu s pikantnostjo poudarja karamelno zapečenost, v nadevu bučna krema gladi in osvežuje, vse skupaj pa zaokroža peteršiljevo olje. V pogledu na ptujski grad in vse do Mestnega vrha, ko pade mrak, se zato vidi odsev, ki ni več le presenečen, temveč tudi nasmejan.

  grabar-raviol
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučna zakuha

  Se da z bučno juho, s katero naši gostilničarji od Prekmurja do morja, od septembra do decembra, opravičujejo svojo sezonsko usmerjenost, še kaj narediti? Grabar se s tem spopade tako, da je ne pretlači le do satena, temveč jo še – napolni. Resda je to – na dnu krožnika zakuha, z mlečno peno, bučnim pirejem in mascarpone kremo vred, čeznjo pa natakar natoči premalo juhe – zdaj moda, …

  grabar-bučna-zakuha
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučna juha

  … toda, kaj porečete čez pehtran, ki jo začini. Preveč drzno? Pa sveže maline v topli juhi? In praženi orehi sredi žametne topljivosti? Morda res, vsak dodatek posebej ne, toda vsi skupaj, še kako! Alenka Grabar ima za to talent.

  Grabar - bučna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Drugače

  Gre počasi, za tri polne mize. Toda mimo nosijo tudi v zgornje nadstropje, kjer so se zbrali ptujski menedžerji. Očitno celo domače okolje spoznava, da se na Ptuju nekaj dobrojedskega spet dogaja. To, seveda, ni enostavno. Na začetku so porcije premajhne, potem poješ preveč kruha in zatem so glavne jedi zelo kompleksne, na koncu pa še sladice pretežke … In večina bi naročila kot povsod, čim več na čim manj krožnikih in torto, če lahko, prinesemo s seboj. Z vsem tem se Grabar hrabro spopada, četudi pri tem kaj ponavlja (peteršiljevo olje z baziliko). Ko ne gre več le fino, pa je za hišo krušna peč in, točno, tudi podpeka je pri Grabarju drugačna.

  Grabar - bučna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečji hrbet

  Telečji hrbet je bil pečen kot se za sočno meso spodobi, ob sebi, kot se chefovsko spodobi, pa je imel še ocvrti priželjc. Vse drugo, kar je bilo še na krožniku, pa si je bilo potrebno kar zapisati: pečen skutni štrukelj, pire pastinaka, pečen kostni mozeg, pečena gomoljna zelena, brokoli, peteršiljevo olje z baziliko.

  grabar-teletina
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveji file

  Tako tudi goveji file, ki je imel pod seboj: kruhov kipnik z lisičkami, pire pastinaka, polento, omako z gorčičnimi semeni in zelenim poprom, dehidriran korenček.

  Veliko elementov? To pojasni čakanje, ki pa, priznajmo, je bilo z vsakim novim hodom bolj pričakovanje. To pokaže, kaj vse kuharica zna in ima, kar, dodajmo, je tam, kjer sploh ne pričakuješ, pomembno. To se okusi, pohvalimo, saj je bila mesu takšna zelenjavna in kuharska raznolikost všeč! Na mizo smo dobili oblike in teksture, barve in temperature, elemente in učinke, a kar šteje, je bilo tisto, kar je z mize šlo. ”Je bilo dobro,” je na koncu med goste, vsa rdeča v obraz, prišla glavna igralka, ki ji pomaga še Aljaž Zemljič. Ste pogledali krožnike, ki so se vrnili? ”Saj so bili res prazni …”

  Grabar - goveji file
  od
  Avtor slike: UME
 • Brownie

  Le pri sladicah je kuharica hotela preveč. Panna cotta pasijonke, vaniljev sladoled, čokoladni brownie, vaniljeva krema in maline. Težko!

  grabar-brownie
  od
  Avtor slike: UME
 • Fige

  Figov creme brulee, figov sladoled in vaniljeva krema. Sladko! Kot izdelek spet spretno in chefovsko, kot krožnik spet lepo in všečno, kot finale pa enostavno preveč – dobrega. A to so bile po prijetnem presenečenju na Ptuju sladke skrbi.

  Grabar - creme brulee
  od
  Avtor slike: UME
 • En srček

  Vsako mesto potrebuje gostilno, ki se ji upaš prepustiš. Odslej jo ima tudi najstarejše slovensko mesto! Če so šli doslej Ptujčani le na piščanca in so se turisti sprehajali le ob Dravi, morajo dobrojedci zdaj še v Rabelčjo vas. Grabar, ki je bil včasih Ernest, toda potem so kuharji odhajali, najemniki pa so se menjavali, kuha zdaj spet z lastniki sodobno in ambiciozno, spoštuje sezono in dobro pozna svoje lokalne dobavitelje. S tem si je zadal težko nalogo – spreobrniti preproste in privabiti zahtevne. Navijamo, da mu uspe!

  Grabar - ambient
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!