Gostilna Kunstelj

 • En srček

  Ravno takšnih gostiln nam v Sloveniji najbolj primanjkuje! Pa čeprav je največ gostiln ”domačih”.

  Kunstelj pa je res stara in prava slovenska, gorenjska, tradicionalna, domača gostilna! Je tudi na odlični lokaciji, zaradi prepoznavne in celoletne turistične destinacije (Bled, Gorenjska, Alpe) in zaradi same Radovljice (lepota in urejenost starega mestnega jedra, centralna lega, znamenitosti, kultura, tradicija, prireditve). In ima vse, kar potrebuje osrednja gostilna podeželskega mesta (velikost, vrt, različne jedilnice, klet, parkirišče, sobe). Ko imaš vse te ”danosti”, jim je potrebno dodati ”le” še ponudbo … Veseli nas, da je od zadnjega našega obiska Kunstelj napredoval! Bil je na dobri poti, zdaj pa ima srček!

  Kunstelj je še vedno tradicionalen, čeprav se je znal tudi posodobiti; vztraja na prepoznavnih, hišnih jedeh in ne podlega modnosti; jedi so ”preproste” zato, ker poudarjajo sestavine; kuharska izvedba ni površna; kljub množici gostov (turistov) so krožniki (jedi) individualni.

  kunstelj mize
  od
  Avtor slike: UME
 • Salame

  Prednost lastne lokalne trgovine s kakovostno ponudbo! Gost naroči in skočiš čez dvorišče po salame … Več dober narezek ne potrebuje. Drugi dajo količino, tukaj pa dobiš okus! Vsaka salama je značilna in posebna, z okusom ”svoje živali” (divji prašič, srna, gams). Zmanjkalo je le malo več kislega, čeprav so bili vloženi čemaževi popki dodana vrednost.

  kunstelj divjačinske salame
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuta

  Sezonska jed (šparglji, jagode), iz posebne (dnevne) ponudbe. Nadgradilo jo je odlično olivno olje (Santomas). Preprosta hladna predjed, ki pa je imela vse, kar je bilo potrebno: ni bila klasika, bila je sezonska in tudi lokalna, bila je všečna in tudi okusna, izvedba je bila lepa in brez napak. Predvsem pa je bila predjed, ki ni bila klasična, ni bila, ker mora biti; bila je nekaj posebnega.

  kunstelj skuta
  od
  Avtor slike: UME
 • Jetrca

  Vedno, ko jih jem, se mi sprva zdi, da jim nekaj manjka … Glede na to, da so morda najbolj prepoznavna Kunstljeva jed, da so že tako dolgo hit, pomislim, da bi morale biti tudi po obliki bolj prepoznavne, hišne. Toda takšen je Kunstelj – ponosen na tradicijo jo spreminja le toliko, da ni videti staromoden. Pražena jetrca pa potrebujejo dobro sestavino (jetrca in čebula), prav zrezano, in spretnega kuharja, da ne zažge čebule in ne izsuši jetrc. Olje mora s sokom ustvariti omako in krožnik mora biti topel, da pridejo jetrca vroča na mizo. Vse to in točno tako je pri Kunstlju. Drugje so jetrca lahko ”fast food”, tukaj pa so upravičeno hišna posebnost. A še večja bi bila, če bi dobila posebno prezentacijo, vsaj s pomočjo posebnega krožnika – skodele.

  kunstelj telečja jetrca
  od
  Avtor slike: UME
 • Njoki

  Na jedilnem listu praktično ni toplih predjedi. Nič hudega, saj je Kunstelj tradicionalna, domača gostilna, v takšnih pa so topla predjed predvsem juhe … Vseeno imajo tudi njoke, ki jim godi, ko so lisičke tako sveže, da so veliki kot svaljki gratinirani le toliko, da dobijo nekaj aromatične zapečenosti. Lisičke so dokazale, da pod Majinim chefovstvom v kuhinji ne komplicirajo, ker, kar naredijo, naredijo dobro. Lisičke so bile sveže, zdaj se je začela njihova sezona in takšne so bile tudi na krožniku. Skratka, hitro popečeno, res hitro, ker so bile tanko zlistane, tako da so ostale še zelo čvrste in ”žive”.

  kunstelj njoki lisičke
  od
  Avtor slike: UME
 • Piščanec

  Piščanec, četudi z gorenjskim pehtranom, se že po pedigreju ne more kosati z jelenom, a zato je bilo pomembno, da ni pokvaril dobrega vtisa. Jed za tiste, ki bi radi nekaj ”zdravega” in lahkega, ne moti pa jih smetanova omaka … Če bi bila piščančja prsa, pečena v kosu, bi bilo sicer boljše, a tako so se še bolj razveselile prilog, ki so bile po svoje klasične, toda neprimerno boljše od tega; kuhan krompir lepo popečen, korenje karamelizirano-sočno, bučke še čvrste. Predvsem pa gorenjski pehtran v omaki in okrasku, ki bi sicer lahko bil v omaki tudi bolj drobno zrezan, a je bilo pomembno, da je dajal glavni okus mesu in celotni jedi.

  kunstelj piščanec
  od
  Avtor slike: UME
 • Jelen

  Po uspešnem uvodu glavne jedi niso imele lahke naloge, a so jo dobro opravile. Kuharsko zelo spretno oddelano, tako da je bila spet v ospredju sestavina (jelenov file), ki jo je bilo potrebno le pravilno opeči, saj je imela spremljavo, ki ni bila le to. Sezonske češnje v naravni omaki, zelo všečna polenta, s toliko sladke smetane, da je bila ”grešna”, karamelizirano popečena rumena koleraba, špargelj (bolj) za okras. Če bi bila priloga klasično-dolgočasna, bi bilo le dobro meso, tako pa je bila dobra celotna jed.

  kunstelj jelen
  od
  Avtor slike: UME
 • Torta Radol'ca

  Sodobna torta, ki pa ni le moderna. Baje je še boljša s hruško, a tudi z jabolčno čežano na vrhu je bila dovolj dobra, da je lahko hišna posebnost. Dobro slaščičarsko delo, primerni okusi in všečne teksture. Torta, ki je dovolj lahka, da je lahko tudi za sladico pri večerji.

  kunstelj torta radolca
  od
 • Kozji sir

  Hruška, kozji sir, orehi in med. Sir ali sladica? Ni važno, ker je oboje! Če je torta slaščičarska, je hruška pravi zaključek večerje. Dokaz, da so preproste jedi najboljše, le dobre sestavine potrebujejo. Kombinacija sira, hruške, medu, orehov ustvari nadokus, ki je od vseh preizkušenih jedi ostal najdlje v spominu. Za 2 srčka!

  kunstelj hruška kozji sir
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!