Gostilna na gradu, Ljubljana

 • Grajski plato

  Slovenija ima veliko gradov, toda v njih straši. Ljubljana ima en grad, toda ta živi! Kino pod zvezdami, objem zelene prestolnice z obzidja, raziskovanje slovenske zgodovine, vrhunsko razvajanje, posedanje na grajskem dvorišču, predvsem pa kulinarični sprehod po Sloveniji, kar na vrtu ali pod oboki mlade slovenske gostilne, ki stare jedi kuha z novim znanjem. Gostilna na gradu, za kranjsko klobaso in leteče žgance, a še bolj za sladokusce in degustatorje.

  na gradu16 zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Ekipa

  Vesela ekipa Gostilne na gradu – desno chef Damjan Fink, levo sous chef Benjamin Launay.

  na gradu16 ekipa
  od
 • Chef Damjan Fink

  Odkar je župan poklical najbolj znanega ljubljanskega gostilničarja in najboljšo slovensko kuharico na Grad, bo kmalu minilo že šest let, Gostilna na gradu pa je še vedno polna in hit. V tem času se je chef Damjan Fink osamosvojil, toda ostal zvest prvotni formuli slovenske gostilne, v kateri lahko vedno kaj hitro, dobro in cenovno ugodno poješ, torej iz pravih, svežih, kakovostnih, čeprav cenovno izbranih sestavin. A hkrati je ostal zvest tudi svojemu poslanstvu. “Nismo menza ali navadna gostilna,” velja danes še bolj kot na začetku, saj so tudi gostje spoznali, da izlet nad Ljubljano ni vreden le grajskega pohanca, timijana v bakalci, telečjih jetrc s šalotko, kranjske klobase s praženim krompirjem in hrenom, ter ocvrtih letečih žgancev, temveč se splača vzeti čas tudi za izlet med kulinaričnimi dobrotami Slovenije.

  na gradu16 damjan fink
  od
  Avtor slike: UME
 • Nova slovenska gostilna

  Za turiste z vsega sveta, ki Na gradu odkrivajo slovensko kulinarično tradicijo v sodobni, napredni, vendar ne prezahtevni, podobi. Za obiskovalce Ljubljanskega gradu iz vseh koncev Slovenije, ki dobijo kranjsko klobaso v elegantni predstavi, idrijske žlikrofe v vrhunski izvedbi in pražen krompir v večhodnem meniju. Za Ljubljančane, ki jim slovenska kuhinja ni le na žlico in ne le na turističnem meniju, da spoznajo, da Ljubljana ni le okrog Ljubljanice, temveč tudi nad njo, ter da prestolnica ni le zelena, temveč tudi bela. Za vse, ki opazijo, da pri vhodu sveča v laterni gori tudi čez dan.

  na gradu16 zunaj
  od
 • Skuta v pozdravu

  V kamniti skodeli je skuta, pobarvano-odišavljena z bučnimi cvetovi. Za grajskim poslopjem se skriva sonce, pod listom kapucinke olive, pod lanenim prtom pa sveži kruh.

  na gradu16 kruh skuta
  od
 • Marinirani škampi

  Surovi škampi so na grad prišli še živi, tam so jih le okopali (marinirali) v emulziji olivnega olja s pomarančo in limono. Pod njimi je nežna krema iz inčunov, ki se ujema s solnim cvetom na vrhu. Predjed slovenske gostilne? Zakaj pa ne! Mar nismo morska dežela? Mar nimamo avtocest? Mar nismo ”nori” na škampe? To sicer ni nova slovenska kuhinja, je pa Na gradu zato nova slovenska gostilna!

  na gradu16 marinirani škampi
  od
  Avtor slike: UME
 • Frankov rostbif

  Za ”stare” je kranjska klobasa s hrenom, toda ob njej tudi hrustljav pehtranov cmok, istrski bakalar na kremi rdeče paprike in Frankov rostbif. Deska grajskih mesnin s podpisom tradicije in nadgradnjo (Kodilove) kranjske, ki v takšni družbi doživlja novo mladost. Kako se motimo, ko jo pripravljamo, postrežemo in jemo vselej na enak način. Tako oplemenitena je še vedno tradicionalna, toda čisto nova. Enako velja tudi za ”desko”, ki je grajsko visoko nad ”plebejskim” narezkom!

  na gradu16 rostbif
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučkini cvetovi

  Da Na gradu resno mislijo, ko imajo na začetku jedilnega lista dobrojedska menija, ki predstavljata eno najboljših razmerij kakovosti in cene pri nas, so za vmes, preden začnejo res kuhati, polnjeni cvetovi bučk. Nežnost cvetov, skutin nadev, krema iz mladih bučk in makov posip. Zelo ženska jed, ki si jo je naročil moški in pripomnil: ”Mmmm!”

  na gradu16 bučkini cvetovi
  od
 • Žlikrofi in jurčki

  Ko chef Damjan Fink postreže idrijske žlikrofe, je tradicionalno usmerjeni del občinstva zadovoljen, saj imajo ravno dovolj svežega, ko so brez bakalce ”shujšani”, z jurčki odebeljeni, z luštrekom odišavljeni in z lanenimi semeni posodobljeni.

  na gradu16 žlikrofi
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocvrta hobotnica

  A še več radovednosti avdiovizualno vodenih turističnih obiskovalcev gradu vzbudi zadovoljstvo ”levo” usmerjenih, ki bi z veseljem še bis hobotnice, če ne bi pisalo, da gre za degustacijo. Damjan Fink je vesel, toda skromen, saj prizna, da gre ”skoraj povsem še za Anin krožnik”. A cvrtje okrog krakov je čisto sveže in nadokus jedi Netflixove zvezdnice Ane Roš, ki spečkanost mladega graha in jagod (Fink: ”Če so prerezane, okus ni tako izrazit!”) kombinira z zeliščnostjo majoneze olivnega olja in mineralnostjo postrvjih iker, še dvigne. Sicer pa Fink tudi v kuhinji ni več chefovsko sam, ob njem je tudi Francoz Benjamin Launay, ki je prej chefoval v restavraciji Vander.

  na gradu16 hobotnica
  od
 • Zeleni napitek

  Po soncu in obzidju se sprehajajo turisti z vsega sveta, grajski delavci na platoju zlagajo devetsto stolov za večerni poletni film, leno popoldne pa pod belimi marelami grajske gostilne nazdravlja evropski prestolnici z zelenim napitkom iz limone, mete, špinače in jabolk.

  na gradu16 zeleni napitek
  od
  Avtor slike: UME
 • Piranski brancin

  Sploh ni pomembno, čigav je file brancina Fonda s cvetki brokolija in cvetače, ki sicer razveseljuje goste že precej dlje kot se menjuje jedilnik. Saj je takšen brancin predvsem – grajski. Soparjeno meso ribe je pravi poklon vrhunskosti piranskega brancina, tako nežno, mehko in sočno, pa zato tako polnega okusa, čvrsto in lahko, da lebdi na kremi brokolija, a hkrati trdno nosi vso hrustljavost (skoraj) surovih belo-zelenih zelenjavnih vršičkov. Velikokrat je na modernih krožnikih petkrat več sestavin, oblik, tekstur in barv, a povedo desetkrat manj od takšne preprostosti!

  na gradu16 brancin
  od
  Avtor slike: UME
 • Pečeno jagnje

  Ker gre za gostilno in še slovensko, je zato pri glavnih jedeh dovolj, da ima pečeno belokranjsko jagnje ob sebi presežek v obliki tako dopadljivega zeljnega štruklja …

  na gradu16 jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Divji prašič

  …  divji prašič pa sladko karamelizirano krotkost mladega korenja, okrepljeno s sočnostjo jabolka in globočino omake žajblja ter terana. Naj zato ne ostane pozabljeno, da je jagenjček dišal po origanu, divji prašič pa po timijanu.

  na gradu16 divji prašič
  od
  Avtor slike: UME
 • Kobariški štrukelj

  Ob takšnem razmerju učinka in cene bi bilo že kar preveč, če bi bili namesto hrbta in fileja ”slabši” kosi mesa. Ali, če pri kobariškem štruklju, ki ga krasi sladoled pečenih jabolk, ne bi zagrizli v trdoto pogretosti …

  na gradu16 kobariški štrukelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Borovničeva pita

  … in če bi ob borovničevi piti s češnjami in jogurtovo kremo pričakovali še kaj več od klasičnega zaključka neklasičnega slovenskega kosila.

  na gradu16 borovničeva pita
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!