Gostilna Vernik

 • 50 let

  Zraven je kapelica, ob njej mogočni lipi, za hišo sta dvorišče in vrt, pod napuščem je bakreni zvon, skozi vrata pa je prvi šank, ki, seveda, ker tukaj smo na vasi, pa čeprav se iz Ruš kadi in so Mariborčani domači, ne pa gostje, nikoli ne sameva. Toda sem smo prišli, ker smo lačni, domači zajec pa je v 50-letni gostilni specialiteta že 35 let, ker so prti rdeči, nadprti pa beli, ker natakar priporoča ”danes imam” in ker je na desnem bregu Drave Vernik gostilna, na katero se lahko vedno zaneseš.

  vernik zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Gostje

  Čeprav so za sobotno kosilo pljučni file v gorčično-poprovi omaki, kmečka pojedina, svinjski zrezek v jurčkovi omaki ali pečena postrv, se pri levi mizi čudijo, zakaj ob postrvih, ki gledajo čez rob, nimajo ob Dravi tudi giric, pri desni pa eni ob pariških lignjih pijejo breskov sok, drugi pa ob tržaških temno pivo lokalnega varilca.

  vernik jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Toda (predpraznični) večer so razprodali sosedje in stalni gostje, ki bodo namesto papirnatih dobili serviete iz blaga, zaradi njih pa Vernik za aperitiv ponudi suho (Protnerjevo) penino ter zajčjo omako doda v omačnici.

  vernik jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Klobasa

  Vernik je gostilna, ki pojedino, za dva (lačna) in 26 (evrov), naredi iz domačega zajca, divjačine, piščančjega fileja z rožmarinom in svinjske pečenke. Zato kuhana klobasa na solatnem listu, ob gorčični majonezi v paradižniku in ohlajenem pečenem stročjem fižolu z debelimi ocvirki, ni kranjska, temveč bezenška, saj je v njej (tudi) divjačina, dimljena je rahlo, po česnu pa se ji ne spahuje. Komu, vajenemu finih gostiln, se (lončeni) krožnik sicer zdi moderen, solatna postavitev na njem pa naivna, toda na desnem bregu Drave ni glavne ceste in odkar je Fala imela prvo slovensko visokošolsko ustanovo je minilo že skoraj 500 let. Vernik je preprosta gostilna in to je njena prednost, kajti to preprostost uspešno nadgrajuje z občutkom za lokalno ”problematiko”. Resda ji manjka nekaj buteljk, toda zato je modra frankinja iz Počehove, k zajcu pa priporočajo polsladki rumeni muškat; zato sta bučno olje in jabolčni kis iz Ožbalta (Cucurbita), svinjski vrat iz Ruš, na tabli pred hišo pa je recept za polnjena jabolka, ker jih je na Štajerskem toliko, da ne morejo vsa le v štrudelj.

  vernik klobasa fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Redkev

  In tako je hišna jetrna pašteta s črno redkvijo, ki ji sicer zmanjka bučnega in kislega okusa, zložena v stolpič, ki je barvno pokrit z jajcem.

  vernik pašteta redkev
  od
  Avtor slike: UME
 • Postrv

  Prekajena postrv s smetanovim hrenom pa je v ozkem kozarcu in na solati.

  vernik dimljena postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Govedina v solati

  A na drugem krožniku govedina v solati s čebulo in bučnim oljem ne potrebuje nobene arhitekture, ker je meso tako sočno prepleteno z maščobo, da je lahko žal vsem tistim, ki v domačih gostilnah vedno začenjajo le z juhami.

  vernik govedina v solati
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Vseeno pa Vernik tudi z žlico izpolni poslanstvo. Goveja juha iz lokalne govedine nima le globine, temveč tudi domač nedeljski okus, ki pozdravi vse sodobne tegobe,

  vernik goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Gobova juha

  pohorska gobova juha je dokaz bogate jeseni, čeprav se preveč zadovolji le z gobami in premalo z nujnimi dodatki (zelišča, zelenjava),

  vernik gobova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Porova juha

  porova kremna juha pa barvno popestri turobno deževno-zimsko popoldne.

  vernik porova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Zajca smo imeli ”v delu” že pred štirinajstimi leti, ko je še plaval v omaki in je bil Vernik ”primestna gostilna, okrog katere so še njive in hlevi; specialiteta je domači zajec, toda navdušuje biskvitna grmada”. Tokrat je navdušilo to, da se ni veliko (dobrega) spremenilo, le, da je bil zajec celo boljši od grmade, postrežba je pridobila brke, šolo in še dodatno prijaznost, domača pašteta je zrasla v modeliran stolpič, letni vrt je nov, zdaj imajo tudi steake, ki so, tako kot tudi teliček, lokalni in uležani v olju, o gostilni pa so posneli celo lokalni spot. Vse drugo, od gluhih in vzhajanih žličnikov do domače solate, ki je najboljša ”osebna” dobre obcestne gostilne, pa je še vedno enako. Zato pa imamo radi, kajne, domače gostilne!

  vernik solata 1
  od
  Avtor slike: UME
 • Domači zajec

  Torej, zajec na način dobre gospodinje. Je pečen, kar pomeni, da te čaka, zato ga to prepeče in malo izsuši, toda vseeno je podobno dobrih domačih zajcev v naših gostilnah (pre)malo; bedro, celo, se je dalo lepo glodati in prsi so bile spretno ter sočno polnjene. Kvašen žličnik je posebnost, četudi je boljši na robovih kot v sredici, omaka je dodatek, ki združuje, marmelada, jagoda in hruška pa so okrasek, ki ga mnogi v takšnih domače-lokalno-preprostih, zato pa iskrenih gostilnah, pričakujejo, drugi pa naj ga spregledajo.

  vernik zajec
  od
  Avtor slike: UME
 • Mrenka

  Toda vseeno je bila mrenka, v svinjsko mrežico zavit lokalni nadev za klobase-koline, zmagovalka, ki jo je, s kislim zeljem, smetanovo repo, zabeljenim fižolom, okušalo celotno omizje.

  vernik mrenka
  od
  Avtor slike: UME
 • Divji prašič

  Petdesetletni sloves domače gostilne, mimo katere pelje cesta, a lokalna, je potrdila tudi dušena divja svinja v lovski omaki, s skutnim štrukljem in kruhovim cmokom, ki se ne topi v ustih vedno in povsod tako.

  vernik divji prašič
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečje

  Da telečji in

  vernik telečji steak
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveje

  goveji medaljoni niso bili na tej ravni, sploh ni bilo slabo, saj je Vernik s tem le potrdil sloves

  vernik goveji medaljoni
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelje, repa, fižol

  domače in preprosto-dobre gostilne. Te, namreč, niso zaradi lignjev in stejkov, pa čeprav premnogi brez (tudi) v njih ne morejo.

  vernik zelje repa fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Štrudelj

  Zato pa je bil prav jabolčni zavitek najbolj sladek,

  vernik štrudelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Grmada

  grmada pa je že dolgo specialiteta!

  vernik grmada
  od
  Avtor slike: UME
 • Tabla

  Zato je Vernik domača gostilna, ki spoštuje vsakega gosta! Tistega, ki ne ve, pa čeprav tako piše na veliki tabli na pročelju hiše, pod velikim zvonom Gostilne Slovenija, da je Bezena znana že od 1184 in da so ob ob kapelici, ki označuje romarsko pot – danes kolesarsko – pod mogočnima lipama že davno plesali in proslavljali; na tem mestu je gostilna, namreč, že skoraj tisočletje, Šauperlova pa tudi že od 1967. Kot, seveda, tudi vse tiste, ki se vračajo ne le zaradi zajca, nadevanega z mletim mesom in ”nekaj skrivnostmi” dobre gospodinje, torej mame Ivanke, temveč zaradi mesa, ki je od lokalnih pridelovalcev, kuhanih klobas, ki so divjačinske, domačih izdelkov, ki jih je že za pravo trgovino, in ”kremšnit”, ki pa so le ob posebnih priložnostih.

  vernik tabla
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: na dobri poti

  Da je na dobri poti, potrjuje tudi njihova novoleta čestitka. Ko zaželi sitim in zadovoljnim ”preprosto najboljše”, se, namreč, lahko pohvali s kar 14 opravljenimi dobrimi deli v minulem 2017 letu in smelo napove cilje v novem. Med drugim bodo prenovili kuhinjo in še izboljšali ”predelavo lokalnih prehrambenih produktov v kakovostne jedi, ki bodo odmev okolice”. Tako se vošči!

  vernik ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!