Gruber na Rebenhofu
-
Thomas Gruber
Thomas Gruber (v sredini) je dobil priložnost, ki je ni mogel izpustiti. Svojo gostilno v Porečah ob Vrbskem jezeru je prodal Kitajcem, sam pa odšel v Vrbo, za chefa v restavraciji Schlossstern v Falkensteinerjevem Schlosshotelu Velden. Jesenski vikend je izkoristil za obisk južno-štajerske vinske ceste, kjer je na Rebenhofu tri dni kuhal za eno omizje.
rebenhof thomas gruberodAvtor slike: UME -
Omizje
Dolga miza, visoki oboki, starodavna dvorana z zavitimi okroglimi stopnicami, idealno prizorišče za kulinarično omizje, vrhunskega chefa in značajska vina.
rebenhof omizjeodAvtor slike: UME -
Cmok
Zunaj kitajsko, v notranjosti po domače. Svinjska glava dolgo in počasi kuhana ter natrgana za nadev, in vzhajani cmok za objem, v hoisinovi omaki, ki pa ji je značilno rdečkasto barvo dala rdeča pesa.
rebenhof thomas gruber soparjen cmok svinjska glava rdeča pesaodAvtor slike: UME -
Zlatovščica
Zlatovščica iz lastnega ribnika, rahlo dimljena, s ponzu omako, a brez sojine, z brinovimi jagodami, kaviarjem zlatovščice in svežo kumaro. Kislost, ki te naredi radovednega.
rebenhof thomas gruber zlatovščica kumara ponzu kaviarodAvtor slike: UME -
Vrtnica
Vrtnica z Vrbskega jezera … V cvet zvita rdeča pesa, z listi vrtnice, pinjenec, bezgov kis in miso pasta. Tuji zgledi, domače sestavine, vrhunska izvedba in kuhanje z domišljijo. Čestitke za kompleksno preprostost!
rebenhof thomas gruber rdeča pesa volovsko srce pinjenecodAvtor slike: UME -
Srna
Srnin tatar, volčje jabolko, koruza, vložene lisičke, zraven pa kreker iz mešanih semen. Prava spremljava gosposkemu sauvignonu, sauvignon blanc, Herrenberg, 2014.
rebenhof thomas gruber srnin tartarodAvtor slike: UME -
Klobasa
Domača chorizo klobasa iz svinjskega vratu z doma dimljeno papriko. Pujs je zrasel na sirarski kmetiji, zato se je mastil s sirotko, in zato jo je chef dodal omaki. Dirigirala sta koromač v okusu klobase in zelena majoneza na njeni koži.
rebenhof thomas gruber chorizzoodAvtor slike: UME -
Jeroboam
To je še pospešilo žejo, zato je bila steklenica, Bergwein, sauvignon, morillon, renski rizling, 2012, temu primerno velika, jeroboam, dvojni magnum.
rebenhof sauvignon jeroboamodAvtor slike: UME -
Jagnjetina
Jagnječji vrat, sous vide, tri vrste topinamburja (pire, surove rezine, okisani čips), nakockani jurčki, naravna omaka. Herrenberg 500, 2013, sauvignon, morillon in renski rizling, pletena preša, zorjeno v hrastu.
rebenhof thomas gruber jagnjetina topinambur jurčkiodAvtor slike: UME -
Polenta
Kavna krema, popcorn sladoled, kokice s karamelo, polentina krema in na vrhu še čipka iz koruznih žgancev. Quercus 328, 2015.
rebenhof thomas gruber sladica polenta kavaodAvtor slike: UME