Kevder

 • Pred kevdrom

  Zunaj so drva za kurit in piva za kadilce, s tramov pa visijo čebule.

  kevder zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • V kleti

  Znotraj je obokana in kamnita klet, polna nereda, napisov in steklenic. Srnjak na steni ima dioptrijo, govedo na plakatu angleška imena, pod steklenico, ki je z japonskim nožem na salamo narezana, pa piše: ”Pivo, vino, viski, tapas”. Toda bržola v ponvi ima gospodarjev rez in ponudi jo krčmarka! Kevder je takšna klet, da jo zavidaš tistim, ki jo imajo v bližini.

  kevder ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Pod oboki

  Na sezonskem meniju je petnajst jedi, a dveh, zaradi katerih smo prišli – račja pašteta in dimljeni losos iz ”domače rauh kamre” -, ni. Kljub temu se večer razvije v zadovoljno sitost, edino to pa je tudi Kevdrov namen. Kdor gre v klet, si pač ne obuje salonarjev in ne pričakuje pogrinjka polnega hladnega orožja.

  kevder ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Mangalica

  A ne mislite, da tudi tukaj ni ”fino”, saj je za pozdrav pršut, ki jim ga je kje drugje, kjer se gostinsko nosijo višje, škoda podariti, tukaj pa po njem lažje in dalje ostanete.

  Kruh je takšen, da ga je potrebno popeči, pršut pa, da ga je potrebno žvečiti. Toda te debele fete dišijo bolj in ta maščoba ima več okusa! Seveda, saj ni od brezimnega pujsa, temveč od Cigojevih mangalic in do tega nalezljivega vonja in dolgega pookusa je zorel tri leta. Takšen pršut majhnih in črnih pujsov, ki pa imajo zato več in bolj bele maščobe, se ne reže, temveč trga in po njem se prsti poližejo, ne obrišejo.

  kevder pozdrav pršut
  od
  Avtor slike: UME
 • Pašteta

  Pok je sicer še, a le za najavljene in številčno ustrezne (deset oseb) družbe. Odkar se okrog Ljubljanice toliko dogaja, je zvečer na deželi tišje, tako da v Brezovico hodijo tisti, ki vedo, kaj hočejo. Včasih je bilo za sončke, zdaj pa se v kleti ”le” pije in je.

  Tunova pašteta je zelo prvinska, hitro pečena, dobro začinjena, dovolj groba, da ni le mazljiva, brez okraskov, bolj za vilice kot nož, uspešna za prvo ”silo”.

  kevder pašteta tune
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarski

  Brez veliko pompa – čeprav je jazzovska zvočna kulisa eden od pomembnih razlogov, da je v kevdru prijetno – je tudi tatarski biftek, le meso, dovolj odležano, le grobo zrezano, niti ne nastrgano, in le s tremi začimbami, zato pa z dovolj stekleničkami. In prav slednje je tisto, kar ustvari posebnost, saj na njih ni pisanih nalepk, temveč piše le Pri Poku.

  kevder tatarski
  od
  Avtor slike: UME
 • Omake

  Omake so, torej, domače, tako kot tudi njihovi čiliji in feferoni. Zelena je s paradižniki, ki jim je uspelo šele v steklenici, oranžna z bučo, ki jo ”imajo vsi zelo radi”, rdeča pa je za brisat čelo.

  kevder vložene omake
  od
  Avtor slike: UME
 • Girice

  Girice so, ker je kevder in je za pit, zato je v imenu tapas, čeprav ni nič špansko, ampak je cvrtje zavito v povoščen angleški časopis. Majhne ribice so bile morda hrustljavo ocvrte, a so to lepo lastnost do mize že izgubile, zato je bilo porcije sicer za cel liter, a je ostalo, kar/ker je bilo žvečljivo.

  kevder girice
  od
  Avtor slike: UME
 • Bržola

  Čeprav so tapasi, torej majhni prigrizki k vinu, v vabilu, pa vsi pridejo zaradi velikih kosov mesa! Je, namreč, nekaj na tem, ker je tako majhno in se vse sliši ter vidi, zato se ne moreš upreti, ko gospodar pri sosednji mizi predstavi debelo kost iz visokega hrbta, ki jo je pravkar odrezal v domači zorilnici. Zato vsaka miza, visoka ali bolj mizica, dobi svoj kos slovenske telice in ogled njenega živo rdečega mesa, dovolj (30 dni) zorjenega, čeprav še ne odraslega. Zato so bržole tukaj florentinci, ne le, ker se tako lepše sliši, še bolj, ker bo Pokova kuharica-gospodarica uporabila le težko in vročo ponev ter le sol, poper, olivno olje in vejico rožmarina.

  kevder florentina ombolo
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjava

  Zraven je sicer tudi zelenjava, tudi iz težke ponve, zapečena s feta sirom in zelišči, toda z njenim ustvarjanjem se niso preveč zamudili, in poletna sezona se ji je raztegnila enako kot marsikje drugje. A tukaj pač ne skrivajo, da so za – meso! To pa pomeni, da je burger dvojni, da je taljata bikova in da je klobasa domača.

  kevder pečena zelenjava
  od
  Avtor slike: UME
 • Ombolo

  Florentinec še cvrči, mastni kosi so najbolj vroči, kost je za glodat, omaka je le sok. Gre le še za to, da režeš vzdolž, ker počez je že zrezano. Malo kuhanja, zato pa več mesa. Velika (žar) ponev, zato pa majhni kosi, da niti pribora ne potrebuješ. Skratka, mesni večer ob kozarcu vina in ker je kevder ter je (vinska) ponudba, je ob florentincu še ombolo, da je za primerjavo in da se izkaže, da je pujs res kralj živali. Prav je, da je bržolo potrebno gristi, a dobro je, da je svinjski kotlet (brez kosti) na tak način omehčan, najprej skuhan z zelišči, potem nadišavljen z dimom in nazadnje oživljen z oljem in vročino. Zraven takšne ”klasike” res ne gre nič drugega kot le sveže pečen krompir.

  kevder florentina ombolo
  od
  Avtor slike: UME
 • Torte

  Po vsakem mesu pa, kajne, prija, da posije še nekaj sladkega. So resda le torte, toda so Pokove in karamelno ali 70-odstotno čokoladno je potrebno poskusiti vsaj zaradi vina. Vinograd na Štajerskem so sicer prodali, toda njegovo grozdje še vedno tako dolgo pustijo na trti, da je laški januarja potočil le nektar, zato ga je potrebno piti le po kapljicah. Pravzaprav nič novega, Kevder je pač kevder, Pok pa je še vedno.

  kevder torta karamelna
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: na dobri poti

  Res je kevder, zato je vsega po malem, česa tudi ne, a ravno prav, da se vračaš, ker točno to potrebuješ, da ni ne pravil ne velikih pričakovanj, če hočeš malo pogovora za šankom ali bi rad le več miru izza oboka, če si žejen modnih napitkov ali pa bi rad okušal vina, ki jih nima vsak, če si lačen le zaradi žeje ali pa bi se rad najedel le mesa.

  kevder mateja robert trobec
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!