Landerik

 • Ljubljana

  Landerik je v najbolj turistično oblegani slovenski peš coni, kjer sprehajalci z vseh koncev sveta iščejo porcije in gnečo, on pa jim ponuja le slovensko in celo za srčke!

  stara ljubljana turisti mize
  od
  Avtor slike: UME
 • Gornji trg

  Landerik je v stari Ljubljani, vendar dela iz Ljubljane novo mesto. Je na Starem trgu, vendar ne gleda ne levo, ne desno. Landerik je za turiste, vendar morajo zaradi njega Ljubljančani spet v mesto.

  landerik zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Landerik

  Landerik zveni zgodovinsko, vendar je fantazijsko ime. Nima zveze z zgodovino, a da veliko na tradicijo. Nastal je zaradi turizma, vendar ni namenjen množičnemu turizmu. Naredilo ga je brcanje, a je ustvarjen z glavo. Landerik je nogometašev, vendar ni kafič, pa tudi ne nogometni bistro.

  landerik jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ambient

  Na ulici je tako kot levo in desno, notranjost je kot drugje v stari Ljubljani, vseeno pa je tudi Landerikov ambient, podolgovat in ozek, funkcionalno dvojen, barvno živ, toda umirjen, sedalno razgiban, poseben, drugačen in nov.

  landerik miza
  od
  Avtor slike: UME
 • Ponudba

  Landerik je od jutra do poznega večera, vendar v njem ni nihče zaspan. Ima zajtrk za turiste, a bi takšen zajtrk potrebovali mi (in) že doma. Ima najboljše hišne testenine, vendar to sploh ni gostilna(le) za pašte. Ima poceni kosila, vendar s priželjcem in v hodih. In ima dolge večerje, a te niso dolgočasne.

  landerik miza pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Cene

  Za kosilo s tremi in štirimi hodi (16 in 19 evrov) konkurira množici, za večerjo v peš coni s štirimi do sedmimi (44 do 70 evrov) popelje na chefovsko popotovanje po celi Sloveniji. Čeprav je majhen, je kot veliki in po celem svetu, opoldan ugoden in konkurenčen, zvečer izbran in poseben. Zajtrk kralja Matjaža za dva 22 evrov.

  landerik kruh olje
  od
  Avtor slike: UME
 • Zdravljica

  Goveji tatar, redukcija terana, brioš, lešniki, vložena čebula, redkvica, lešnikova majoneza. Moderni tatarec, ki poudarja meso in ga ne zakriva z začimbami. Hladna predjed, spretno prezentirana, ki zaradi majhnosti porcije in blagosti okusa zahteva nadaljevanje. 1 srček

  landerik goveji tatar
  od
  Avtor slike: UME
 • Krst pri Savici

  Hladno dimljena postrv, domača majoneza, pire peteršiljevega korena, peteršiljev čips, vložena rdeča pesa. Surova postrv napoveduje nežnost, jed je uravnotežena v okusih in nadokusu, vabljiva na pogled, spretna s teksturami. 2 srčka

  landerik dimljena postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Priželjc

  Telečji priželjc, mavrahov pire, peteršiljeve drobtine, pečen jurček, rdeča vinska omaka, gel črnega česna. Jed iz dnevne ponudbe, ki pa je vrhunska a la carte jed, zato je prava nagrada za kosilo. Bogate sestavine, močni okusi, odlična izvedba in prava harmonija. Velika jed! Za 3 srčke!

  landerik priželjc
  od
  Avtor slike: UME
 • Preprosto kot ješprenj

  Ričota s sirom Kosec (pol kozji, pol kravji), omaka iz sira Tolminc, lisičke, vložene redkvice, drobtine s Tolmincem, peteršiljevo olje. Bistvo Landerikove usmeritve in filozofije, preprosta jed slovenske kuhinje, ki je prisotna v ”vseh” gostilnah, toda tukaj je čisto drugačna in posodobljena, vendar še vedno preprosta. Poudarek na sestavinah, ki ”naredijo” jed, ko ji prepustijo svoj nadokus. 2 srčka

  landerik ričota lisičke
  od
  Avtor slike: UME
 • Testenina s Tolmina

  Domače testenine, polnjene s sirom Tolminc, omaka pečenega Tolminca, maslene drobtine Tolminca, špinača, zeliščno peteršiljevo olje, grahovi poganjki. Vse, kar velja za ričoto, je tukaj zaradi fine, nežne, elegantne testenine še poudarjeno. Bravo tudi zato, ker je to glavna jed in si takšno povišanje tudi zasluži. Landerikova prepoznavna jed, s chefovim podpisom. 2 srčka, a vesele kot toplo predjed bi je bile tudi restavracije s tremi.

  landerik ravioli
  od
  Avtor slike: UME
 • Rdeča lička

  Goveje ličnice, kuhane sous vide 48 ur, polenta trdinka, vinska omaka, marinirano korenje s hrenom. Jed, ki se zanaša le na lička, zato jim vse prepusti in dovoli prilogam le vizualno spremljanje, z nekaj teksture. Za lačne mesa, še posebej, če nočejo preveč gristi. 1 srček

  landerik ličnice polenta
  od
  Avtor slike: UME
 • Dedijev šmorn

  Hruškovec: šmorn, vroče hruške, bela čokolada, karamelne pinjole, hruškova marmelada. Dva srčka za šmorn? Ravno zato, ker je le šmorn, toda Landerik je iz njega naredil veliko zgodbo (v šestih dejanjih). Dokaz, da se da iz vsake ”navadne” jedi veliko narediti, s kuharsko spretnostjo in chefovsko kreativnostjo. Saj tudi drugi (že) znajo tako opremljati sladice, toda oni dodajajo kreme, hrustke, omake, marmelade … panakotam, moussom, strjenkam, torej kreme kremam. Ta pa je ”naš” šmorn! 2 srčka

  landerik šmorn hruška
  od
  Avtor slike: UME
 • Krompirjeve počitnice

  Briški cmok: krompirjevi cmoki, vložene breskve v rožmarinu, vanilijeva omaka, drobljenec listnatega testa, breskov sorbet. Velja podobno kot za šmorn, le da kar trije in tako veliki cmoki skušajo popraviti tisto, kar pa jedem pred njimi ne gre očitati. Landerik pač ni restavracija za eno jed, pa da se je naješ do sitega. Za to so drugi, ki jih je naokrog dovolj. Zato porcije niso premajhne, če jih naročiš več/dovolj. In zato so cmoki preveliki, če/ker so prazni in zato preveč pusti. 1 srček

  landerik cmoki breskve
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 2 srčka

  Landerik ni edini. Tudi (nekateri) drugi v Ljubljani, tudi v stari in tudi na Gornjem trgu, znajo. In Landerik je uporabil znano formulo, ki tradicijo spreminja s sodobnostjo in modernostjo, ki ima razgledanega chefa, ta pa spretne pomočnike, ki stavi na pristno, domače, slovensko, ki se oskrbuje na (slovenski) deželi in sproti (sezonsko), ki je od jutra do poznega večera in ki je iz vsega tega naredil dobro dizajnirano zgodbo. Toda Landerik je zadnji. In vsi, ki bodo prišli za njim, ga bodo morali posnemati ali vsaj upoštevati. Ker z Landerikom in (tudi) zaradi njega je – upajmo – konec blefiranja turistom o domačem, pristnem, tradicionalnem, lokalnem, slovenskem. Zato je upanje, da bo naša bogata kulinarična tradicija (končno) dobila prihodnost in zato ni več le upanje, temveč je realnost, da bo Slovenija leta 2021 res evropska gastronomska regija.

  landerik zunaj
  od
  Avtor slike: Landerik
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!