Milka 2019

 • Jasna

  Če bi bila v filmu, bi bila ta kulisa, ki seže čez zelene kristale jezerske Jasne, čez Vršič na Prisojnik, Razor in zasnežene vršace, po Pišnici vse do Ponc, ki sliši vse leto brnenje, ki se spušča iz Trente, in sopihanje, ki grize čez petdeset serpentin, in ki jo sede nadzira nemi leseni gospod s klobukom na klopci ob jezeru, po katerem čofotajo kanuji, kičasta … Tako pa je vse res, ko zjutraj v Milki odpreš okno in se spodaj na terasi že začenjajo zbirati lačni in radovedni.

  milka19 pogled
  od
  Avtor slike: UME
 • Tlačenka

  Chef Miha z otroško-pristno razigranostjo okrog ust navdušeno pripoveduje, kaj vse bo še skuhal, posadil, nabral, vložil – ”Najraje pa imam drobovino, če bi šlo, bi kuhal le to” -, ko goste v kratkih hlačah in natikačih pozdravi z zeliščno žemljico iz soparjenega testa in tlačenko iz svinjske glave. Slednje ne pove vsem in ne na glas.

  milka19 pozdrav tlačenka
  od
  Avtor slike: UME
 • Žganci

  Po dveh letih so žganci – nežno in hladno dimljena Zupanova bohinjska postrv z rženimi žganci iz kislega kruha pumpernickla, penasto kremo z gorčičnimi semeni in divjimi zelišči ter cvetovi – še vedno na jedilnem listu. A to ni pomanjkanje kreativnosti, temveč njen dokaz. Dolinarjeve jedi so prepoznavne; vsaka ima dovolj posebnosti za posebne goste in dovolj všečnosti za stalne goste; nobena ni kopirana in nobene se tudi ne da kopirati. To so jedi tako za lačne kot za radovedne, ker prvič presenetijo, naslednjič pa godijo.

  milka19 žganci postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Gnudi

  Tako kot mi poznamo krompirjeve in skutine cmoke, poznajo Italijani njoke in gnude. Slednji so z rikoto, ki ji v Milki dodajo še parmezan, glede na sezono pa še marsikaj. Tudi gnudi so, torej, stalnica, ki pa je vedno drugačna. Zimski so s točem in klobaso, pomladni s šparglji in beluši ter cvetovi divjega drobnjaka. ”V Brdih sem ga nabral, tam so ga polni travniki.”

  milka19 gnudi
  od
  Avtor slike: UME
 • Raviol

  Ravioli so bolj novi, tudi z rikoto in še s špinačo, v koprivni omaki pa jih nadgrajujejo poširane ličnice smuča. Da ni vse le nežno in mehko, je osočnik posut z ocvirki. Milkina mlada ekipa kuha z veseljem, postreže z veseljem, prisede z veseljem, gosti z veseljem. Pravzaprav je to tista sestavina, ki Milkine jedi naredi tako dobre.

  milka19 ravioli ribje ličnice
  od
  Avtor slike: UME
 • Prata

  V Milkinem podnaslovu piše, turistom namenjeno v angleščini, ”Memories with the View”, spomini z razgledom. Jedi so zato bolj gorenjske kot v ”domačih” gostilnah in z večjim razgledom kot le čez Vršič, do Prisojnika in Razorja. Ker je svinjska glava že v tlačenki, je prata iz rajželjca in druge drobovine. Je čisto gorenjska, toda na Dolinarjevo-francoski način. Je kipnik, toda s sabajonom, in je pujskov, toda tudi s svinjskimi uhlji, ki ocvrti hrustajo na špargljih.

  milka19 kipnik svinjski uhlji
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Iz jagenjčkovega (tri mesece) stegna je na vročem kamnu debeli steak, ki je, zaradi sočnosti in globljega, zorjenega okusa, oblečen v morske alge. Zraven je gosta majoneza, ki se z nori algami druži z mesom. Poudarek je na mesu, tako v količini kot v okusu, toda tako je tudi zaradi zelenjave, ki ga spremlja. Glazirana rdeča pesa je mineralna, zeleni šparglji so osvežilni, praženi topinambur je karameliziran. Med steakom in steakom je lahko vmes neprevozni prelaz.

  milka19 jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Nadevan piščanec

  V Sloveniji se ne sme zapisati, v kateri gostilni je najboljši ocvrti p’šanc (ali pohana kura) … Vsak ima pač svojega favorita. A lahko se, da je najboljši nadevan piščanec v – Milki! Po prehodnem naročilu, prosim.

  Dolinarjev piščanec je polnjen, tudi pod kožo, s kruhovim nadevom in gosjimi jetri, je brez kosti, pečen pa počasi in v litoželeznem loncu z zelišči, jabolkom, zelenjavo, čebulo. Hkrati je hrustljav, mehek, sočen, temno zapečen, belo kuhan, zelo večplasten, prav nič suh, pust, dolgočasen. Je tipična nedeljsko-praznična-družinska-družabna jed, polna udobja in ugodja, ki ima tudi zato ob sebi pregrešno redilen krompirjev pire, zapeljivo mlado, svežo in osvežilno zelenjavo, skrbno in vešče glazirano v maslu, ter do zasvojenosti nevarno umami omako, ki jo je kuhar s ”pleha” uspel postrgati le tako, da jo je podkupil z želiranim sokom tistih perutničk, ki so se celo noč kuhljale v največjem loncu. Ker je bil dobre volje, je dal vanjo še malo gosjih jeter.

  milka19 nadevan piščanec
  od
  Avtor slike: UME
 • Pavlova

  Za sladice je v Milki potrebno veliko omizje, ker jih je (vsaj) pet in vse je potrebno poskusiti … Vse imajo osnovo v všečnosti in nadgradnjo v drugačnosti. Pavlova, brownie, pomarančni biskvit, panakota, sliši se kot drugje, ker je modno, zaželeno, iskano, toda je še nekaj več, kar naredi razliko. Niso slaščičarske umetnine, toda le zato, ker to niso slaščičarske torte. To se ne zavija za domov, temveč se poje kar tam in vse. Pustite si dovolj prostora.

  Pavlova z jagodami in kokosovim sladoledom.

  milka19 pavlova
  od
  Avtor slike: UME
 • Brownie

  Čokoladni brownie s svežim sadjem, sladoledom kisle smetane, kremo pomaranče, želejem jagode.

  milka19 brownie
  od
  Avtor slike: UME
 • Polenta

  Polentine rezine s pomarančo.

  milka19 polenta
  od
  Avtor slike: UME
 • Mandljeva tortica

  Marelični biskvit z mandlji, sladoled z vaniljo in cvetnim prahom.

  milka19 mandljeva tortica
  od
  Avtor slike: UME
 • Račja jetra

  Drugi imajo creme brulee, Milka pa karamelizirana račja jetra. Odvisno od sezone je zraven nekaj zelenjavnega in še nekaj sadnega. Omaka je iz rumenega muškata in medu, hrustajo pa praženi lešniki. Pravi trenutek, da po njem ne moreš več in se prepustiš le še razgledu.

  milka19 gosja jetra sladica
  od
  Avtor slike: UME
 • 2 srčka

  Chef, ki pri vsaki mizi osebno nadomešča jedilni list, našteva kot da bi prišli na malico, ki nam jo bo med enim in drugim naročilom na hitro in kar po navdihu tudi sam skuhal. Toda prav to je tisto veselje s kuhanjem in dobrimi sestavinami, to je tista toplina, ki v Milki ni le od kamina, to je tisto radovedno pričakovanje, ki dobi veselo nagrado. Vse je zelo sproščeno, vse je videti improvizirano, vse je preprosto in vse – zato pa je dobro – je živo! Tisti, ki so le lačni, postanejo radovedni, in tisti, ki so radovedni, ne ostanejo lačni.

  Če bi Milka in Miha Dolinar hotela/zmogla več, ne bi bilo več tako dobro, ker ne bi bilo več za vse.

  milka19 nadevan piščanec
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!