Miza za 4 na Koroškem

 • Pozdrav

  Pozdrav iz kuhinje je bil na ”papirju”, a riževem, v njem je bila sesekljana postrv marinirana z limono in premešana z domačo majonezo. Spremljal jo je polsuhi peneči Capris rose.

  mizaza4 delalut rižev papir postrv
  od
  Avtor slike: UME
 • Ješprenj

  Koroški ričet je Korošec Brložnik spremenil v nežno in hladno predjed, ko je ješprenju dodal jogurt in limonovo olje, ”ričetu” pa hruškovo čežano. Pomladno in osvežilno je vse skupaj polepšal s travniškimi cvetovi in okisal z mikrozelenjem ter papriko. Sauvignon, Puklavec Family wines, 2016, se je travniško ujel.

  mizaza4 delalut ješprenj hruška
  od
  Avtor slike: UME
 • Krompir

  Juha je bila, seveda, repična, torej krompirjeva, a grumpi, ocvirki, so bili ponarejeni. Kombinacija korenja, rženega kruha, hrena, karamelizirane čebule in krompirjevega ”zeliščnega” čaja je bila najbolj koroško-sodobna jed večera.

  mizaza4 delalut krompirjeva juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ravioli

  Najbolj sodobno-rafinirana jed, prava kulinarična rafinesa, so bili ravioli, polnjeni s (koroško) skuto in brusnicami, na pireju zelene in z omako iz (koroškega) jabolčnika (mošta). Škoda le, da se je zaradi gneče v kuhinji preveč skrajšal čas kuhanja. Kdor je dobil tople, je spoznal, kako filigranska in estetska je (lahko) Miza za 4. Polsuhi renski rizling, Zlati grič, 2017, je dodal svežino.

  mizaza4 delalut ravioli
  od
  Avtor slike: UME
 • Pujs

  Za vmes, ker je že dolgo trajalo in so šli ”loviti pujsa”, je bila murkina župa, v sodobni preobleki kot kumarični sorbet z okisanimi kumaricami. Če bi bilo manj sladko, bi še boljše očistilo nebo in pripravilo na koroški mošt, ki je spremljal svinjsko potrebušino.

  Ta jed je najbolj ohranila tradicionalne okuse in zato tudi najbolj zadovoljila tradicionalne jedce. Njim je, namreč, v tradicionalni (koroški) gostilni namenjen preširok jedilnik, ki skuša zadovoljiti vse, a s tem ne uspe zadovoljiti kakovosti, tako ”spremenjeni” pujs, z jabolčnim pirejem s smrekovimi vršički, ajdovim biskvitom, okisano zelenjavo in gorčičnimi semeni, pa je združil tako zadostnost kot zadovoljnost.

  mizaza4 delalut potrebušina
  od
  Avtor slike: UME
 • Predsladica

  A jed, ki bo ostala najdlje v spominu, saj je bila najbolj dovršena in najbolj chefovska, je bila ”le” predsladica. Sladoled je bil polnjen s čebulo (žele), skuta je bila oblečena v ržene drobtine, oboje je povezal okus bučnega olja, vse skupaj pa zaokrožila sadna svežina ribeza in robid. Bravo!

  mizaza4 delalut predsladica
  od
  Avtor slike: UME
 • Miške

  Tudi s sladico pa še ni bilo konec. Ocvrte miške Maje Miške, s čokoladnim moussom, malinovo omako z rdečo peso in svežimi malinami, bodo namreč že kmalu spet na preizkušnji, 29. junija, ko bo Miza za 4 ob Dravi nastopila na SladoLentu.

  mizaza4 delalut miške
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!