Miza za 4 na Koroškem
-
Pozdrav
Pozdrav iz kuhinje je bil na ”papirju”, a riževem, v njem je bila sesekljana postrv marinirana z limono in premešana z domačo majonezo. Spremljal jo je polsuhi peneči Capris rose.
mizaza4 delalut rižev papir postrvodAvtor slike: UME -
Ješprenj
Koroški ričet je Korošec Brložnik spremenil v nežno in hladno predjed, ko je ješprenju dodal jogurt in limonovo olje, ”ričetu” pa hruškovo čežano. Pomladno in osvežilno je vse skupaj polepšal s travniškimi cvetovi in okisal z mikrozelenjem ter papriko. Sauvignon, Puklavec Family wines, 2016, se je travniško ujel.
mizaza4 delalut ješprenj hruškaodAvtor slike: UME -
Krompir
Juha je bila, seveda, repična, torej krompirjeva, a grumpi, ocvirki, so bili ponarejeni. Kombinacija korenja, rženega kruha, hrena, karamelizirane čebule in krompirjevega ”zeliščnega” čaja je bila najbolj koroško-sodobna jed večera.
mizaza4 delalut krompirjeva juhaodAvtor slike: UME -
Ravioli
Najbolj sodobno-rafinirana jed, prava kulinarična rafinesa, so bili ravioli, polnjeni s (koroško) skuto in brusnicami, na pireju zelene in z omako iz (koroškega) jabolčnika (mošta). Škoda le, da se je zaradi gneče v kuhinji preveč skrajšal čas kuhanja. Kdor je dobil tople, je spoznal, kako filigranska in estetska je (lahko) Miza za 4. Polsuhi renski rizling, Zlati grič, 2017, je dodal svežino.
mizaza4 delalut ravioliodAvtor slike: UME -
Pujs
Za vmes, ker je že dolgo trajalo in so šli ”loviti pujsa”, je bila murkina župa, v sodobni preobleki kot kumarični sorbet z okisanimi kumaricami. Če bi bilo manj sladko, bi še boljše očistilo nebo in pripravilo na koroški mošt, ki je spremljal svinjsko potrebušino.
Ta jed je najbolj ohranila tradicionalne okuse in zato tudi najbolj zadovoljila tradicionalne jedce. Njim je, namreč, v tradicionalni (koroški) gostilni namenjen preširok jedilnik, ki skuša zadovoljiti vse, a s tem ne uspe zadovoljiti kakovosti, tako ”spremenjeni” pujs, z jabolčnim pirejem s smrekovimi vršički, ajdovim biskvitom, okisano zelenjavo in gorčičnimi semeni, pa je združil tako zadostnost kot zadovoljnost.
mizaza4 delalut potrebušinaodAvtor slike: UME -
Predsladica
A jed, ki bo ostala najdlje v spominu, saj je bila najbolj dovršena in najbolj chefovska, je bila ”le” predsladica. Sladoled je bil polnjen s čebulo (žele), skuta je bila oblečena v ržene drobtine, oboje je povezal okus bučnega olja, vse skupaj pa zaokrožila sadna svežina ribeza in robid. Bravo!
mizaza4 delalut predsladicaodAvtor slike: UME -
Miške
Tudi s sladico pa še ni bilo konec. Ocvrte miške Maje Miške, s čokoladnim moussom, malinovo omako z rdečo peso in svežimi malinami, bodo namreč že kmalu spet na preizkušnji, 29. junija, ko bo Miza za 4 ob Dravi nastopila na SladoLentu.
mizaza4 delalut miškeodAvtor slike: UME