Miza za štiri

 • Miza

  Prsti so v belih rokavicah, leva roka je za hrbtom, desna pa ponuja vedno s prave strani. Miza je črna, a steklena. Stena, ki jedilnico, v kateri že štirje sedijo tesno, loči od spalnice, iz katere nas skozi steklena vrata zvedavo opazujeta muci, je svetlo zelena in popisana. Za parking pred blokom se je potrebno znajti, za Mizo pa po dovolj zgodnji rezervaciji pozvoniti spodaj pri vhodu. V nobeni drugi slovenski restavraciji te ne pridejo iskat z dvigalom, a tudi v nobeno drugo ne prideš na takšen obisk!

  Ne, sezuti se ni potrebno. Vhod je skozi kuhinjo, ki pa je tako pospravljena, kot da se tukaj ne le nocoj, temveč nikoli nič ne dogaja. Glavna igralca sta v črnih, zlikanih, elegantnih kuharskih suknjičih.

  miza za4 jure maja
  od
  Avtor slike: UME
 • Šatulja

  Za začetek sta dve šatulji. V prvi je nocojšnji program: skuta & juha, fižol & krompir, riba & ajda, teletina & kajmak, jabolko & oreh, kava & slivovka. ”Pred časom so naju gostje izzvali, ali znava ustvariti jugoslovanski meni,” pojasni razlog nostalgije avtor in chef Jure Brložnik.

  V drugi šatulji je: ”Zdravo!” Zraven se v kozarcu peni, žal pretoplo, toda miza je za štiri, hladilnik in stanovanje pa za dva, in ravno to je tisti čar, ki Mizo loči od drugih. Vse drugo je, namreč, tako kot v vrhunskih, najboljših restavracijah!

  miza za4 pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Pozdrav ima potemtakem podobo makrona in okus jabolka ter lososa. Jabolko, ki tvori dno in pokrov, je okisano, iz lososa je tatar, združen je z majonezo, ki jo obvladuje limona. Posip, ki ponazarja hrustljavost, je drobnjakov. V ustih je več od makronske drobljivosti drugačnosti, zanimivosti, radovednosti; pove, da se Maja in Jure v kuhinji igrata, ko ustvarjata, oblikujeta, kombinirata; in da imata tisto, česar premnogi nimajo – ideje!

  miza za4 pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Jed skuta & juha je nastala iz (hrvaških) zagorskih štrukljev. Naša goveja juha je zato mlečna, s surovo in mini kockasto jušno zelenjavo, toda bistvo je na dnu. Najprej nadraži temperatura, v topli juhi je mrzel ”štrukelj”, potem pa pogladi okus, nadev iz skute in kisle smetane je ovit v gel iz goveje juhe. Da je povrhu še hrustljavo, poskrbijo peteršiljeve drobtine, ki se držijo ovite ”juhe”. Bravo! Tega se je potrebno najprej domisliti. Potem uskladiti. In nato še narediti. Pojesti je najlažje … Čeprav tudi slednje zahteva priprave. Ne rezervirajte Mize zase, če niste pripravljeni stopiti iz ustaljenosti in se pri hrani nočete nič več novega naučiti. Vsi drugi pa se podpišite na steno!

  miza za4 juha štruklji
  od
  Avtor slike: UME
 • Pražen krompir

  Makedonski je tavče gravče, slovenski pražen krompir. Od pečenega fižola je tako nastala/ostala (le) krema, ki ji je nekaj pečata pustila še dimljena rdeča paprika. Slovenski del je krompir popestril z ocvirki, chefovski pa je dodal še pršut, na hrustljavi način v ocvrti blazinici iz tankega testa, v kremni pa v panakoti (kuhani smetani). Bilo je izvedeno kot jih ne zna veliko, bilo je lepo kot slika (Brložnik je vsako leto tudi avtor umetniškega kulinaričnega koledarja) in bilo je začinjeno z ljubeznijo. Da tako in toliko ustvarjaš v kuhinji zgolj za štiri, je slednje potrebne vsaj toliko kot talenta in znanja.

  miza za4 pražen krompir fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Strast

  Je pa še nekaj, česar ni. Tudi prvič, ko smo za Mizo uživali ob lososu in avokadu, rdeči pesi in limoni, cvetači in indijskih oreščkih, grahu in pršutu, rostbifu in mangu, hruški in sivki ter cvetači in čokoladi (predstavitveni meni), kaj šele drugič, ko se ”po balkansko” kruh je celo ob goveji juhi, ga nismo nit najmanj pogrešali. Tudi soli in popra ni na spregled. Na mizi za štiri dobiš, kar ti chef in sous chefinja namenita, tako kot se zdi njima prav in le tisto, kar po njunem sodi skupaj. In to je super. A vseeno …, oziroma, vse je bilo tako lepo, tako (oblikovno) dovršeno, tako domiselno, izvirno, tako ne-enostavno, da ves čas čakaš, kaj še bo. In ravno zaradi tega ti nekaj zmanjka! Je ideja, je izvedba in je dizajn. Kar, ko, če, pogrešiš, pa je razburljivost! So čustva, a le nežna, skoraj nedolžna in le mladostna, je ljubezen, toda le tako lepa, da si zaželiš, da bi bila še divje-strastna. Da vse ne bi bilo tako dovršeno ali pa, še bolj, da bi kaj – zaštrlelo. Da bi dimljena paprika bolj zapekla, da bi preoblečeni pršut bolj omastil, da bi pena oljčnega olja vsaj malo tudi pogrenila, da bi bilo, skratka, kompleksno tudi v globino.

  A ob tem, prosim, preberite tudi drobni tisk. Ker, ni nujno, da se bo tudi vam tako zdelo, in, morda, smo to pripomnili kot v opravičilo, a na obe strani – ker ima Miza, pa je le za štiri in kar v domači kuhinji, toliko sončkov, in zakaj jih nima še več (vseh pet). Zaradi prvega bo potrebno kmalu večje stanovanje, zaradi drugega se že veselimo naslednjega obiska.

  Foto zgodba o predstavitvenem meniju je tukaj.

  mizaza4 grahova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ajda

  Črna Gora je morska, zato je prispevala orado. Ker je najboljša v soli, ji je avtor dodal še beljakov sneg in jo po naše združil z ajdo, v krompirjevi kremi in s hrustljavostjo ”kokic”. Za čustva so poskrbele mandarine, ki so jih ”jezile” okisane mikrozeli.

  miza za4 orada
  od
  Avtor slike: UME
 • Rženi kruh

  Srbska je bila ”Karađorđeva šnicla”, slovenski pa kruh … ”Ker je spodaj pire dimljene paprike tako dober, da se ga splača pomazati s kruhom.” Meso, telečje, je kot farce, torej masa za nadev, napolnilo skupaj s kajmakom ocvrte drobtine, ki so bile prava jugo-legenda – iz smokijev. Šopsko solato je zamenjala fino zrezana zelenjava, brez sira. Rženi kruh je bil moderno spužvast, s čimer je v Mizini kuhinji, ki (še) ni profesionalno opremljena, našla razen za pogrevanje krožnikov svoj smisel tudi mikrovalovna pečica. Od ne tako običajne gospodinjske opreme uporabljata Jure & Maja le sous vide grelec. Od menijev pa ponujata še rodno koroško košto, a la ”bula” brez ovoja krvavice, zato pa v obliki pokrovače, in šolski meni, ki se začne z rizi&bizijem iz črnega riža in sklene s sladoledom iz rjavega masla z medom in dehidriranim makovim biskvitom.

  miza za4 karađorđe
  od
  Avtor slike: UME
 • Orehova potica

  Bosanska je bila, logično, tufahija, združena z orehovo potico. Ta je, namreč, prispevala obliko penasti kremi iz zelenih jabolk, spodaj je bil pire iz rozin, namočenih v rumu, orehi so bili karamelizirani in zdrobljeni v prah, jabolka so bila še poširana v limonovem soku. Sladico, ki bi bila na tekmovanju slovenskih najboljših prav pri vrhu, sta smiselno dopolnila med in (kisla) smetana.

  miza za4 potica
  od
  Avtor slike: UME
 • Kava in slivovka

  A ne bi bil pravi jugo večer, če ga ne bi sklenili s kavo in slivovko. Prva sicer ni bila turška, druga pa je bila zadrska. Najboljše, da nič ne izpustimo: jogurt in kakavov (afriški Red Cameroon) drobljenec, espresso sladoled (iz kolumbijske kave), s priokusom čokolade in praženih lešnikov, ter čokoladni (70 % Cacao Barry Ocoa Pur Noir) kanelon, polnjen z moussem kolumbijske kave in črne čokolade. Vse to in tako, a le za vas štiri!

  miza za4 kava
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 2 srčka

  Miza za štiri je najmanjša slovenska restavracija! A majhnost je njena moč, saj ima na število stolov največ srčkov, chefov, kuharjev in natakarjev (pa še muc) med vsemi. Nekaj takšnega še niste doživeli! Toda pozor: ne poskušajte tega sami (in) doma.

  miza za4 maja jure
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!