Miza za štiri 2017

 • Maja in Jure

  Vhodna vrata so moderna, zato lahko nestanovalci pridejo le povabljeni. Za dvigalom se gre v tretjem nadstropju po velikem hodniku desno in že za prvim zvoncem na levi dobrodošlico vošči študentka zadnjega letnika marketinga Maja. Na uniformi ji piše ”mizazaštiri”. Chefovska uniforma moškega kroja je sklonjena nad sklopno polico, ki majhni kuhinji, ki je obenem dnevna soba in jedilnica, služi za delovni pult restavracije. Jure je grafični oblikovalec, ki v prostem času v svojem mariborskem stanovanju skupaj z Majo gosti prijatelje in znance za mizo, ki ima le (največ) štiri stole (www.mizazastiri.si).

  mizaza4 jure maja
  od
  Avtor slike: UME
 • Losos & avokado

  Losos & avokado sta v skodeli. Mini žličnika lososovega tartarja ležita na omaki čežanasto gostega guacamola, pod njima je filigransko tanek in nežen masleni okrogel piškotek. Vmes je precizni brunoise okisanega jabolka, na vrhu nekaj listov shiso kreše.

  mizaza4 losos
  od
  Avtor slike: UME
 • Rdeča pesa & limona

  Rdeča pesa & limona sta v vdolbini porcelana s širokimi, potlačenimi krajci. Pesa je na več načinov, a načeloma surova, razen v tartarju, kjer je kuhana v pesinem soku. Na dnu je pesin ”parket”, kanelon je polnjen z limonovo majonezo, ki je je ostalo tudi za nekaj brizgov naokrog, vmes je kaviar balzamičnega kisa, prah je tudi pesin, le dobavitelju mikro zelišč je zmanjkalo pesine kreše, zato jo je zamenjala krvava kislica.

  mizaza4 rdeča pesa
  od
  Avtor slike: UME
 • Cvetača & indijski orešček

  Po temni pesi sta cvetača & indijski orešček svetla poživitev. Med kuskusom so majhni cvetovi cvetače, opraženi na rjavem maslu, surova cvetača je še okisana, teksturno raznolikost dobavlja mehkoba kreme indijskega oreščka in medu, nasprotje sladkemu okusu pa okisana redkvica. Čez vse je prelita omaka v rjavem maslu pražene redkvice.

  mizaza4 cvetača
  od
  Avtor slike: UME
 • Grah & pršut

  Pred mizo s štirimi stoli je štedilnik, za njo je balkon. Miza ima stekleno površino, brez prta, pod steklom je zataknjen le listič, na katerem je izpisan nocojšnji meni. Stena je pobarvana tako, da se na njo da pisati. Po temu sodeč so bili gostje pred nama zelo zadovoljni.

  V jušnem krožniku je pod steklenim zvonom, ki v nosnice pošlje oblak pršutovega dima, velik kos valovitega belega papirja. Na njem se zeleno zvija nekaj kalčkov graha. Izpod papirnatega klobuka je dno krožnika premazano z jogurtom, ki je potresen s temno rdečim prahom pršuta, med njim pa so zrna mladega graha. Potem čez to zadimljeno tihožitje chef in njegova sous chefinja, oba v elegantni sivi, temno obrobljeni in svetlo izvezeni kuharski opravi, z levima rokama na hrbtu, z desne strani v modistično oblikovani porcelan nalijeta svilnato pretlačeno grahovo juho. Iz sosednje sobe naju zvedavo opazuje črno-beli muc.

  mizaza4 grahova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha & sladoled

  Po grahovi juhi je še kumarična, toda kot sladoled iz kumaric in kisle smetane, ki poživljajoče plava v kumaričnem soku.

  mizaza4 kumarice
  od
  Avtor slike: UME
 • Rostbif & mango

  Rostbif & mango sta s čičeriko. Meso je sous vide kuhano na 57 stopinjah in nato le hitro v ponvi pobarvano. Iz drobnjaka je biskvit, iz manga pire, iz sipinega črnila pa čipka. Med okisano redkvico, ki se sicer ponovi, je ocvrta, v kajenskem popru pekoče panirana čičerika. Glavni krožnik nizkega in ravnega roba zaokroži hitri brizg limonovega olja.

  mizaza4 rostbif mango
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagode & jogurt

  Za sladko so jagode & jogurt. Panakote je za žličnik z okusom limonske trave, manjša žličnika sta jagodno-kremna, spodaj je jagodni pire s timijanom, čokoladni del je nalašč prepečeni čokoladni souffle. Belino na krožniku ”packa” še skrbno narisani jagodni gel.

  To so jedi, ki bi jih bil vesel marsikateri jedilnik slovenske vrhunske gostilne. To je chefovsko, toda doma! Tehnike. Izvedba. Kombinacije tekstur, okusov, oblik, barv, sestavin. Prezentacija na krožnikih. Na steni je koledar njunih letošnjih kreacij. Tudi fotografije so profesionalne. Za to mizo in v tem stanovanju ni domačih improvizacij. Maja, Jure, kdaj in kje bosta odprla pravo restavracijo?

  mizaza4 panakota jagoda
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!