Monstera bistro

 • Monstera in chef

  Ko je Bine Volčič drugim začel iskati gostilno, je sam ostal brez nje. Ko je TV chef našel gledalce, je ostal brez gostov. Ko je francosko trenirani kuhar začel navidezno kuhati, je začel pozabljati, kako resnično diši. Ko je eden najbolj talentiranih slovenskih chefov Slovencem ponovno odkril kuharijo in slovenskim gostinskim šolam napolnil učilnice, je spoznal, da je monstera, ki jo je možu Katarina kupila pred štirimi leti, že dovolj zrasla za lastno gostilno. In tako je na naše veselje chef našel 25 bistro stolov za svoje sproščene kreacije v centru Ljubljane!

  monstera bine volčič
  od
  Avtor slike: UME
 • V živo

  Bine Volčič v živo, s francoskim znanjem in eklektično filozofijo, s preprostimi jedmi, a kompleksnimi okusi, aromami, teksturami, tehnikami.

  Monstera je točno tisto, kar je slovenska prestolnica najbolj potrebovala na Gosposki ulici: okusna in sproščena doživetja kulinarične kreativnosti sredi zelene prestolnice Evrope.

  monstera zunaj bine volčič
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  ”Če je pozdrav, mora biti oseben,” reče Volčič, ki ni več TV zvezdnik, temveč spet chef. V kuhinji vodi ”brigado” treh mladih kuharjev, vmes pomaga loščiti pribor natakarjema v karirastih srajcah, odnaša polizane krožnike z miz in se spet lahko pogovarja s svojimi gosti. Na pecljih je francosko peneče, v kozarcu pa sta ”le” paradižnik in mocarela, toda spodaj so drobtine iz črnih oliv in pinjol, vmes je še malo krušnih drobtin, mocarela ”ni dimljena, ker je bila preveč”, zato je raje podimil olje, paradižniki so polni barv in oblik, na vrhu sorbeta iz balzamičnega kisa pa sta še tajska bazilika in koriander.

  monstera amuse
  od
 • Ambient

  Zvečer je le meni in ni izgovorov. Mize so skupaj, stoli so trdi, stene so blede in gostje imamo za rezat enako malo prostora kot kuharji. Hiša je propadala, obnova je bila lastnoročna, a lokacija je odlična in zadaj je še tri metre dvorišča, za kuharski čik in chefovo visoko gredo.

  monstera ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Flam

  Sproščena kreativnost, s pomočjo uravnoteženih krožnikov, sezonskih jedi in sestavin ”od rilca do repa, od cveta do korenin” – kuhana ekološka polenta je zavita v nori algo, na vrhu je file sardona, dve uri mariniranega s koprom, ob zrezku govejega flama (trebušni del), pod katerim je omaka iz sardonov, nad njim pa korenine čemaža, vložene v kis. Mesa je tanek kos, na hitro popečen, nož je okrogel in membrana je izziv, toda to je bistro in tukaj ne opazujejo gledalci njega, temveč chef njih. Grizi, žveči, poskusi, če ne moreš, pusti, kar ti je všeč, pomaži, če hočeš poliži. Predvsem pa bodi sproščen in vesel.

  monstera flam
  od
  Avtor slike: UME
 • Fižol

  Ko je pop iskal chefa, je Bine hitro našel veliko občinstvo in postal najbolj znani slovenski TV chef, toda izgubil je goste in kuhanje. Zato zdaj spet uživa. Ko gre zjutraj na trg in nato naredi gostom ljubljanski fruštek. Ko včeraj še ne ve, kaj bo danes kuhal. Ko pretlači fižol do kreme, ki jo začini z drobnjakovim oljem in nagradi s poletnimi tartufi. Zunaj je vroče, v Monsteri pa je zračenje odlično in fižol je v ledu, da tartufi manj dišijo, a bolj hrustajo.

  monstera fižol
  od
 • Ravioli in sipa

  Kar nam kuha chef, ki smo ga dolgo le gledali ni show, temveč so resnični okusi. Črni ravioli so polnjeni s kremnim sirom in škampi, ob njih so rezanci sipe, ki so bolj surovi kot kuhani in bolj mehki kot al dente. Peteršiljeva omaka s česnom ni nič tržaška, da ne bo pomote, tisto, kar ima tako poln okus po škampih, pa ni fond, da bo jasno, temveč (škampovo) olje.

  monstera ravioli sipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja kost

  Goveja kost je včasih le pečena, včasih pa tudi dimljena, toda vedno je velika in mozgova, včasih so na njej lisičke, kdaj pa vloženi čemaževi cvetovi in divji hmelj. Kruh je lahko opečen ali kar svež, saj je vedno hrustljav in mozga je dovolj, da se nanj maže kar z žlico. Je kdo odrinil, se namrdnil, pustil? Saj so bila gosja jetra, kot pašteta, a z brandyjem in sorbetom karamelizirane rdeče čebule, že za kosilo, in saj je tudi zvečer sproščeno in lahko kost vzamete kar v roko.

  monstera mozeg
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnje

  Tudi jagnje ima kost, le da je njegova za okras, da rulada spominja na zarebrnico in ima tudi tako sočno strukturo. Popečeno jagnje, pečen korenček in korenjev pire, dehidrirana mlada čebula, okisana popečena bela čebula, zelo minimalistično, toda res uravnoteženo in ”zgolj” dobro.

  Glavni krožnik je pravi izziv za chefa: nič pretiravanja, penjenja, omačenja, zgolj iskrenost sestavin in razumljivost priprave, kar skupaj ustvari nadokus, ki ne pusti ”nabasanosti”, temveč lep spomin. V tem, zato, izziv: bistro, ne pa haute, preprosto-dobro, ne pa zapleteno-vrhunsko.

  monstera jagnje
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Solatni krožnik pred sladico. Sir s kisom. In trava za žvečenje … Sladko, grenko, kislo, slano. Krožnik je premazan z medom smrekovih vršičkov. Zelišča so s travnika in iz gozda, rman, pečena in surova rogačica, listi in cvetovi kapucinke. Gorgonzola je naribana, kis je mangov (mangov pire in beli balzamični kis). Njej ni bilo všeč, njemu pač. A bistveno je bilo, da sta se šla šolo okusov oba.

  monstera trave sir
  od
 • Sorbet

  Gozdni sadeži (malina, robida, borovnica), s sorbetom in sladkorjem smrekovih vršičkov.

  monstera sorbet
  od
 • Slive

  Karamelna čokolada s kreacijami iz ringloja, kot džem, sok, hrustek (iz mandljev) in sladoled (iz slivovih pešk), z drobljencem iz bele čokolade in mandljev.

  monstera slive
  od
 • Ekipa

  To ni posneto in še manj pogreto. To je tisto, kar ima vsak rad, a tako redko dobi. To je majhen prostor z veliko življenja, to je malo jedi z veliko okusa, to je visoka kuhinja, toda na bistro način. Kosila so (malo) dražja kot drugje, toda v Monsteri popiješ tudi kozarec vina, se dobiš na prijateljskem klepetu in greš, ko je malica že zdavnaj odzvonila. Večerje so v Monsteri le tri na teden in meni je le eden za vse, toda zato je tako kot v Parizu, kjer veliki chefi kuhajo v majhnih bistrojih. In začne se že zjutraj s fruštkom.

  monstera bine volčič ekipa
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha

  Koruzna juha, po pašteti iz gosjih jeter, z brandyjem in sorbetom karamelizirane rdeče čebule.

  monstera kosilo koruzna juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjava

  Tržnica je blizu, kosila pa so priložnost tudi za pomenek. Zato je dovolj za glavno jed le zelenjava. Če je pripravljena bistro-chefovsko. Oziroma bistronomsko.

  monstera kosilo zelenjava
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!