Oljarna Kocbek
-
Oljarna Kocbek
V osrčju Slovenskih goric, v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici, stoji stara oljarna, v kateri za kakovostno bučno olje skrbi že tretja generacija oljarjev. Leta 1928 je Alojz Kocbek kupil posestvo in se leto pozneje začel ukvarjati z mlinarstvom in oljarstvom. Znanje in izkušnje je z ženo Antonijo prenesel na sina Antona, ta pa na svojega potomca Gorazda. Slednji je kot tretja generacija oljarjev bučno olje le še oplemenitil in ga popeljal v svet, kjer je danes čedalje bolj iskano.
kocbek izdelkiodAvtor slike: UME -
Gorazd Kocbek: ”Na trgu ponujamo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Nudimo najbolj čista in kakovostna, naravna olja narejena na stari strojni opremi iz izbranih semen, ki jih za nas pridelajo lokalni kmetje in so dozorela na poljih še neokrnjene narave.”
Gorazd Kocbek (levo) in oblikovalec Gregor Žakelj
Gorazd Kocbek in Gregor ŽakeljodAvtor slike: Oljarna Kocbek -
Oblikovanje
Gregor Žakelj, oblikovalski studio VBG: ”Vedno pravim, da je dobro oblikovanje za dobre naročnike, kjer morata oba delati za končni rezultat. V tem primeru je bilo bistveno prepoznati tradicijo in jo vključiti v končno rešitev. Svet, si ne želi zlatih izdelkov, ampak odlične slovenske izdelke z dolgoletno zgodovino, ki jih lastnoročno pridelujejo tako pridni ljudje, kot je Gorazd Kocbek.”
kocbek prestižna steklenicaodAvtor slike: UME -
Pipeta
Zamašek je hkrati pipeta, s katero se bučno olje – v steklenici ga je 350 mililitrov – nanaša na jed. Tako lahko chef – na sliki je Janez Bratovž – svojo jed dokonča še ”slikarsko” pred gostom.
kocbek JBodAvtor slike: UME -
Avokado
Janez Bratovž: avokadova krema z bučnim oljem
kocbek JB avokadoodAvtor slike: UME -
Hladetina
Hladetina z bučnim oljem je ena od jedi s podpisom chefa Janeza Bratovža
kocbek JB hladetinaodAvtor slike: UME -
Skuta
Bučno olje tudi v sladici, v jedi Janeza Bratovža s sladko skuto
kocbek JB skutaodAvtor slike: UME