Pri Mari

 • Gostoljubje

  Pri Mari se gospodarica še vedno tako rada in široko smeji, skozi odprto okno pri šanku se še vedno daljša nos vsem tistim, ki niso rezervirali, sod je še vedno na sredi izbe, še vedno poln dobrih buteljk, in še vedno je Mara ”samo” gostilna za vsak dan. Le pogrinjki so dobili novo slikanico in dvoriščna stena umetniški oplesk, gospodar ima novi kolk in sin je postal pravi glavni chef, pa Italijani niso več najbolj množični gostje, temveč Avstrijci, in ocena ni več le tri. Zakaj? Zato, ker se ni spremenila Mara, temveč se je čas!

  pri mari18 mara
  od
  Avtor slike: UME
 • Morska gostilna

  Tudi pri Mari je juha ”jurčkova” in ”jakobovke” so gratinirane ali na žaru, kočice so ”po italijansko”, rezanci ”Alpe – Adria” in rižota ”na črno”, toda veliko narekovajev še ne pove bistva – v čem se Mara razlikuje od drugih piranskih in nasploh primorskih gostiln. Je, namreč, tudi na obali, da jo imajo mimoidoči turisti tako radi, da so ves čas prihajali polni upov in odhajali praznih trebuhov, ker je bilo najprej polno, potem pa ”je potrebno po kosilu pospraviti, da lahko zvečer spet začnemo”. So to škampi pečeni v soli po grško a la saganaki, ali morski pes v omaki s polento?

  pri mari18 jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Turistični Piran

  Podpišem še vse, kar je bilo ob prvem obisku pred desetimi leti! Resda so piranski ribiči za Marino juho ulovili malo manj ”bledih” sip, a mi je bilo vseeno žal, da nisva naročila raje gostega, pasiranega ”ciuppina”, ki ga je potrebno postaviti na štedilnik že dan prej. In pikantni peresniki spet niso dovolj pekli, žafranova rižota pa tudi ni bila ravno ”orgija”. Toda med prvim in zadnjim obiskom se je vseeno preveč zgodilo, da bi bilo lahko enako, pa čeprav je Mara za to še najmanj ”kriva”. A ravno zato, ker še vedno kuha enako, se vam bo, dragi piranski turisti, zdela še boljša!

  pri mari18 ribja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Mešano cvrtje

  Bili smo že skoraj pri koncu, ko so sosedom prinesli cvrtje. ”Frittura di pesce misto” rečejo temu tam, od koder je Mara doma in kjer je spoznala Tomaža. A to niso le mešane ocvrte ribe kot piše tam, kjer iz piranske garaže najprej stopiš skozi vrata pastelno-pisane hiše neposredno za šank, da z žižulami med zobmi in s toploto po grlu počakaš, da ti ”obrnejo” mizo. To je tista frittura, ki je na vseh turističnih meridianih le navadno, mastno, hitro, ceneno cvrtje, le v krčmah okrog beneške lagune pa je kuharska umetnost, ki vsaki ribi in ribici, repu in sadežu, dodeli drugačno strukturo, teksturo, konsistenco, barvo, debelino, način in, seveda, okus. In, čeprav so pri Mari ta dan ”spet plavali” in ”ste nas spet presenetili”, je bilo tudi v Piranu tako. Ni bilo, namreč, postanega vonja, ni bilo razmočene obleke in ni bilo hitro; bilo pa je, najprej, za počakati in, potem, za hladiti prste. Ker so škampi, ki so sladki, imeli drugačno panado kot kozice, ki so v oklepih, in sardele, ki so cele, bolj fino kot lignji, ki so v kolobarjih. Pri pravem fritto-mistu ne gre za obilje in sploh ne za ribiško tekmovanje, gre pa za pestrost, zato je sicer škoda, ker piranski ribiči ne znajo uloviti vseh tistih majhnih ribic, ki so posebnost lagune, a si kuharji pač pomagajo s papriko, cvetačo, brokolijem, špinačo, korenjem, da je nam vroče, da nam hrusta in da jemo z rokami.

  pri mari18 fritto misto
  od
  Avtor slike: UME
 • Karpačo

  Seveda sta rukola spodaj in karpačo zgoraj, toda zelenje lahko tudi izpustite, če se vam zdi, da ima preveč pecljev, saj je dovolj, da brancin nima ničesar … Je le riba, ki diši po morju in ki jo je skuhal le morski zrak, ki zato ne potrebuje ne limone in ne soli, le zelo dobro olivno olje, ki je kar na mizi.

  pri mari18 brancinov karpačo
  od
  Avtor slike: UME
 • Ribiška juha

  Ribiška juha je Marina stalnica in zato je še vedno v enaki skodeli in še vedno je pohvalno, ker v njej ni paradižnika, temveč so ”le” kočice, lepotke, klapavice, lignji, hobotnica, sipa. Saj ne ješ le juhe, temveč zrak … Ker je v njem toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, zato tudi grulijo in žvrgolijo. To je tisto pristno in iskreno vzdušje družabnega prehranjevanja, ki ga imata lahko le kosilo, ki se ne zmeni, da je plaža čez često, in večerja, ki ji ni mar, da so promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač, ”lajf” nekaj sto metrov naprej.

  pri mari18 ribja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Lucrezia Borgia

  Zato je Lorisov prosecco le v steklenici in le za tiste, ki ga poznajo, in zato je rižota Lucrezie Borgie le za tiste, ki ne morejo brez peteršilja in paradižnika na sredi, ne vejo pa, da je čez tisti žafranov riž s škampovimi repki potrebno močno stisniti limono.

  pri mari18 rižota lucia
  od
  Avtor slike: UME
 • Testenine

  Točno, kaj je tudi malo preveč turistično in kaj bi lahko bilo tudi malo manj blago, a zato ima riž pravi ugriz in med trgovinskimi peresniki je dovolj lignjev, ki so v resnični omaki.

  pri mari18 penne lignji
  od
  Avtor slike: UME
 • Tiramisu

  Enako je tudi pri sladicah. Na spisku je vse, kar je znano in povsod, toda, če je Marine čokoladne torte že zmanjkalo, ali pa je je ostalo od včeraj, ti povejo, da je tiramisu ”čisto svež”, kar je dobro, ker kdo bi jim verjel, saj to (za tiramisu) vsi pravijo. Zato si naročita najprej le enega, da lahko potem skupaj še drugega.

  pri mari18 tiramisu
  od
  Avtor slike: UME
 • Na dobri poti

  Včasih ni bilo toliko (tujih) turistov in sezona ni trajala vse leto (ampak le dva meseca), ni bilo toliko gostiln (s toliko turističnimi jedilnimi listi) in slovenska kulinarika ni imela toliko chefov. Danes pa je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako – pristno in iskreno. Zato je odvisno le od tebe, dragi turist, ali se ustaviš že na začetku Pirana, ali pa nadaljuješ do rive.

  pri mari18 mara marko
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!