Rad Dobrojem, november, 14. – 20.
-
Listnate tortice s tartufi
Če še niste pripravili novembrske gostije z vinsko pokušino – tukaj -, potem je tukaj še en razlog, da jo boste. Če ste jo že, pa je nori december že tako pred vrati in se je nanj potrebno pripraviti. V prvem primeru bodo tortice na toplem začetku, ko se bo v visokih kozarcih iskrilo od mehurčkov, v drugem pa priporočamo, da pri mehurčkih ostanete kar ves večer. Količino tortic pri tem le podvojite! Če nimate tartufov, na vrh tanko nalistajte sveže rjave šampinjone.
odAvtor slike: UME -
Krompirjeva ponev po indijsko
Prvi sneg! Ponavadi se to zgodi že novembra. Pomeša se med dež, iz omar vzame zimski plašč, peči zapove, da pritisne na polni plin, in v kuhinji povzroči preplah. Konec je jesenskega menija, zimskih gum pa še nismo montirali … A brez panike, saj bo hitro skopnel, in četudi bodo vremenoslovci napovedali na prometnih klancih 40 centimetrov, ga bo le za vzorec. A vseeno, na zimo se je potrebno pravočasno pripraviti! V kuhinji to pomeni, da je potrebno malo bolj podkuriti. Tako, da je malo bolj pekoče kot sicer. Zato je ta indijski ”golaž” kot naročen. Pogreje! Zraven ponudite papadum, indijske hrustljave mlince iz čilčerike, ki pa jih na koncu posujte s kajenskim poprom po svojem, ne indijskem, okusu.
krompirjev ponev po indijskoodAvtor slike: UME -
Monte Rosso
Kako sta drzna slovenska poslovneža iz zaraščenega posestva na hrvaški strani Piranskega zaliva ustvarila cvetoč nasad oljk, vinske trte in sadnih dreves, ki ob čudovitem pogledu na Piran in Portorož postreže tudi z mednarodno nagrajenimi kulinaričnimi dobrotami. Preberite tukaj.
Monte Rosso - vino in oljeodAvtor slike: UME -
Ob Martinu
Oči v šoli okusov niso potrebne le zato, da opazijo, kako slikarsko nadarjen je kuhar, ki je izbral tridimenzionalno valovit krožnik, da je nanj brizgnil obliv okrog ”kremic” štirih barv, natopiranih z mehurčki ”penic”, na katerih lebdijo ”hrustki” mikroskopskih debelin in neonskih barv. Oči so predvsem prve na vrsti! Oči prve jejo! Oči prve pošljejo oceno jedi možganom. Od vida je zato odvisno, kaj in kako bodo zatem ocenjevala preostala čutila. Novo nadaljevanje šole okusov Chef doma je tukaj.
vinogradod