Rad Dobrojem, oktober, 17. – 23.

 • Lazanja z zelenjavnim ragujem

  Ne zamrzujte, temveč vlagajte, nato pa razdelite! Kar trikrat. Prvič teran. Pol buteljke v ragu, pol pa v kozarce. Drugič ragu. Tretjino v lazanjo, vse kar ostane, pa vroče vložite v kozarce, kjer bo počakalo (do 3 mesece) na nove kuharske podvige. In tretjič, v raznolikost. Z enim ragujem boste po lazanji čez teden dni naredili še špagete z zelenjavnim ragujem, naslednji mesec zelenjavni ragu z zapečenim pire krompirjem, še mesec pozneje bo zelenjavni ragu priloga k stejku, in če ga bo še kaj ostalo, bo tretji mesec spet čas za lazanjo. Režete enkrat, uživate velikokrat.

  Recept je tukaj.

  lazanja z zlenjavno polivko
  od
  Avtor slike: UME
 • Top vino

  Ljubljana je dobila še en vinski festival! To je jasno že po prvi izvedbi mednarodnega festivala vin Top vino, v organizaciji spletne vinoteke eVino. Ne nazadnje je festival v preddverju Cankarjevega doma potekal le v ponedeljek, toda druženje z vinarji in obiskovalci se je razvleklo do poznega torkovega večera. Po pokušini več kot 280 vrhunskih vin – bordojski châteauji in burgundci, francoski šampanjci, italijanski mehurčki in toskanska vina, španski in portugalski vinarji, kalifornijci in novozelandci, izjemni slovenski vinarji, zamejska velikana Gravner in Zidarich -, ki so jo kulinarično blažili španski pršut Blazquez in kulinarične dobrote Selecta, se je pofestivalsko zabavalo s Petrom Grašom zvečer v ljubljanskem klubu Top six, in se drugi dan vrhunsko sklenilo z vini Calon Segur na pofestivalski večerji v Danilu v Retečah. Danilov meni: karpačo iz pečene buče z dimljeno skuto, bučnim oljem in bučnim drobljencem in Chateau Capbern Gasqueton 2012; krompirjeva juha z martinijem, njokom vijoličnega krompirja in žabjim krakom; krap ajdove moke z jurčki na jurčkovi posteljici s parmezanovim čipsom in ocvrto ajdovo kašo in Chateau Marquis de Calon 2012; kakijev sorbet; konfitiran goveji rep v vinski omaki s prilogo in Chateau Calon Segur 2009 in Chateau Calon Segur 2003; kostanjeva sladica, koreto Danilo in praline, izbor sirov in Chateau Calon Segur 1998.

  Sam festival je vsekakor dobrodošla popestritev slovenske vinske scene in Ljubljane, ki je navsezadnje ”mesto vina in trte”. Z njim smo dobili priložnost primerjave, ne le z drugimi vinskimi dogodki v Ljubljani, temveč še bolj primerjave vrhunskih (top) svetovnih in slovenskih vin.

  top vino16
  od
  Avtor slike: UME
 • Boeuf Stroganoff z bučo

  Ali kuhanje doma, v primerjavi s prehranjevanjem v gostilnah, avtomatsko pomeni prihranek v denarnici? Ni nujno, če primerjamo domače ”jastoge” in gostilniške pice. Toda vseeno ima kuhanje doma veliko cenovno prednost pred gostilnami. Zato, ker za primerljiv denar dobimo neprimerljivo boljše sestavine! Naredite, torej, pravi stroganov, z mesom pljučnega fileja, in ga drugačno nadgradite. Na ta način je meso dejansko dodatek, zato naj bo najboljši kos, buča pa je glavna sestavina, ki si od stroganova ne sposodi le mesa, temveč še bolj omako. Gobe – jurčke lahko zamenjate tudi z rjavimi šampinjoni, da cenovno nekaj pridobite -, šalotka, kisle kumarice in sladka smetana ustvarijo kombinacijo okusov in tekstur, ki se odlično poda k sladkosti buče. Ko je zraven še pire krompir, je to že  pravo kosilo, ki ne potrebuje večerje. Pa smo spet privarčevali …

  Recept je tukaj.

  stroganov z bučo
  od
  Avtor slike: UME
 • Prebranac

  Ko zadiši po žaru in zraven ponudijo nekje prebranac, drugje pa gravče na tavče, se začne pojedina … Se strinjate? Če da, potem tudi s tem, da se je po takšni pojedini zelo težko vstati, kaj šele premikati. Težka hrana, pač.

  Pač? Nekaj je potrebno narediti, ne pa se le sprijazniti. Mi smo fižolu dodali bučo, takšnemu štajerskemu prebrancu pa nato namesto kotlovine le pečena rebrca. Če ne greste potem na maraton in če zunaj dežuje, je to s kozarcem kraškega terana kosilo za leno popoldne z dobro knjigo.

  Recept je tukaj.

  rebrca, buča in fižol
  od
  Avtor slike: UME
 • Saag

  Ocenjujemo za Nedelo, 6. novembra 2016, restavracija Saag ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem.

  saag buča
  od
  Avtor slike: UME
 • Rosenbar

  Ocenjujemo za Nedelo, v nedeljo, 30. oktobra 2016, restavracija Rosenbar iz italijanske Gorice.

  rosenbar ambient
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!