Rad Dobrojem, oktober, 24. – 30.

 • Ržene žemljice

  Saj sveže žemljice iz dopeke na prvem vogalu za vikend tudi dišijo, če le ne pada dež, ko se nam ne ljubi do trgovine. A ne glede na vreme vseeno dosti bolj diši iz domače pečice! Toda, kako to narediti že za zajtrk? Gre, če vstaneš kot pravi peki že ob štirih zjutraj, zakuriš, da bo na toplem vzhajalo, zamesiš, vzhajaš, oblikuješ, ogreješ pečico, spečeš, počakaš, da se ohladijo … do poznega kosila se bo ravno izšlo.

  Zato pa je Šola okusov! Da vam pomaga tudi iz takšnih nerešljivih zagat. Sveže žemljice iz domače peke tudi za zajtrk! In celo ržene! Le spomniti se morate dan prej, testo vzhajati čez noč v hladilniku, nato pa drugo jutro le ogreti peč in nato iz žemljic narediti – žličnike. Za vse skupaj je potrebno vstati le uro pred zajtrkom. Oziroma, on je vstal, ona pa je še malo potegnila. Saj je vikend. Zbudil jo je z vonjem svežih žemljic! Vrnila mu je s kosilom.

  Recept je tukaj.

  ržene žemlje
  od
 • Teksture domačega chefa

  Osnovni so tisti okusi, ki jih brez vpliva drugih čutil, brez vohanja, čutenja, gledanja, tipanja, zaznavajo brbončice na jeziku. Na srečo pa hrana ni le slana, sladka, grenka, kisla in umami, ker je tudi ne ”čutimo” zgolj z jezikom. Kaj so to teksture in ali obstaja tudi šesti okus? O tem Uroš Mencinger v novem nadaljevanju Chefa doma.

  Steirereck - amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Vse o bučah

  Tradicionalni kuharski recepti buče kombinirajo predvsem s slajšimi, nežnejšimi začimbami, medtem ko moderna kuhinja stavi na živahne aromatične kombinacije, ki v povezavi s sladkobo buč ustvarijo pravi ognjemet okusov. Njena izrazita sladkoba namreč zahteva eksplozivnost. Kako se buče, ki bolj kot katera druga poljščina simbolizirajo prihod jeseni, razumejo z agrumi, paradižnikom, slanino, ingverjem, čiliji, žajbljem in kaj iz buč pripravljajo znani slovenski chefi v novem nadaljevanju Sestavin. Vse o bučah in veliko receptov iz buč je tukaj.

  Buče - stock
  od
  Avtor slike: UME
 • Zelenjava iz pečice

  Odlične sestavine potrebujejo preprost recept. Zato tukaj ni drugega vmes kot dober (litoželezni) pekač in vroča pečica. Vse drugo opravijo najboljše deviško olivno olje iz slovenske Istre, najboljši česen, ki visi v shrambi še z dopusta v hrvaški Istri, buča, čebula, korenje, koromač z jutranje tržnice, vijolični krompir z eko Repovževe kmetije na Dolenjskem in solni cvet iz Seče. Le na ta način je takšno kosilo dobesedna šola okusov, saj je le takšno korenje res korenjasto, le takšna buča res bučasta, le takšen vijolični krompir res vijoličast …, ker ima le takšna zelenjava svoj lasten (nad)okus, vse skupaj pa zapeljivo karamelnost, ki kosilo pravzaprav postavi na glavo. Najprej je sladko, na koncu pa še slano. Oziroma, namesto sladice je za desert tisti kos ržene žemlje od zjutraj, ki popivna vse zelenjavne sokove, olje in koromačeva semena, vse tisto najboljše, kar je ostalo na dnu praznega pekača.

  Recept je tukaj.

  zelenjava iz pečice priprava 11
  od
  Avtor slike: UME
 • Okusi Radol'ce

  Teden restavracij se je komaj končal, 13 gostiln iz Radovljice pa nadaljuje z Okusi Radol’ce, prav tako za 16 evrov. Na otvoritveni večerji v Vili Podvin so vsi kuhali skupaj. Začelo se je na terasi, med stojnicami okoliških kmetij, godlo izletniške kmetije Globočnik ter narezkom gostilne Avguštin.

  Hladno dimljeno Zupanovo postrv in postrvje ikre, sladoled iz Resmanove ajde in rdečo peso s hrenom sta pripravili Grajska gostilnica in gostišče Tulipan. Sivi pinot, Kobal, 2015, je izbrala vinoteka Sodček.

  Juho iz Kopačevih prepelic sta pripravili restavracija Krek in gostišče Draga.

  Telečja Mlinaričeva jetrca s čebulo, Mrkotovo trdinko in zeleno solato sta pripravili gostilna Lectar in restavracija Lambergh. Vino: Medana novo, Kristančič, 2016.

  Brinov sorbet je pripravila gostilna Kunstelj.

  Mlinaričeva svinjska lička, jurčke, pehtranove štruklje, karamelizirano Matičkovo zelenjavo, lešnike in melisino peno iz Dolenčevega jogurta sta pripravili Vila Podvin in gostilna Avsenik pri Jožovcu. Vino: rubino, Fornazarič, 2012.

  Slivov štrudelj iz Mišotovih sliv, pene iz Poličarjeve skute, vanilije kreme, dobljenca in cimetovega sladoleda sta pripravila Joštov hram in gostilna Tavčar. Vino: rumeni muškat, Šturm, 2015, polsladko.

  Grizike za konec so bile iz gostilne Kunstelj.

  vila podvin okusi radolce kuharji 11
  od
 • Rekorden jesenski Teden restavracij

  Končal se je jesenski Teden restavracij. V devetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu je 91 slovenskih vrhunskih gostiln in restavracij pripravilo več kot 40 tisoč menijev! Novi rekord: več kot 80 tisoč menijev Tedna restavracij (spomladi in jeseni) v letu 2016!

  Komentar o zaključenem Tednu restavracij, o gostih, gostincih in kakovosti slovenske kulinarike, je tukaj.

  Krištof Teden restavracij
  od
 • Najboljši dunajc

  Po kulinaričnih naporih Tedna restavracij se prileže sprehod v gozd, še posebej ob takšnem ulovu. Zagotovo najboljši dunajc! Ocvrte marele, tatarska omaka iz domače majoneze, pire krompir. Tega ni niti na Dunaju …

  pohane marele
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!