Rad Dobrojem, september, 12. – 18.

 • Losos v foliji z zelišči

  Ona je hotela kuhano, on pa pečeno. Zato je zanjo dal lososa v folijo, zase pa folijo na žar. Kar je vmes natrgal na zeliščnem vrtu, je zadovoljilo oba. Oziroma vse tri, saj je še kuža dobil svoj zavitek, namesto s koriandrom z bučko, in z manj začimbami.

  Losos se pusti na žaru speči le s kožo, pa še potem se ne more odločiti, bo koža hrustljava ali bo meso izsušeno. Zato je folija najboljša rešitev, v njej ostane riba sočna, zelišča pa ji nevtralizirajo maščobnost. Žar naj bo vroč in vse skupaj naj traja le nekaj minut.

  Recept je tukaj.

  losos-v-foliji-z-zelišči
  od
  Avtor slike: UME
 • Pet osnovnih okusov

  Vi bi radi kuhali, mi pa teoretizirali … Buuuu, že slišim žvižge. Koga pa teorija še briga pri kuhanju?! Ko sem lačen, moram jest! Ker nimam veliko časa, moram hitro kuhat! Ne pa filozofirat … Toda prav to je najbrž največja napaka domačih chefov. Da kuhajo na pamet! Da se lotevajo prakse, ne da bi obvladali vsaj osnove teorije. In zato ponavljajo vedno iste napake. Zato vedno znova odkrivajo toplo vodo. Zato ves čas kuhajo ene in iste jedi. Zato mislijo, da znajo, toda le slabo kopirajo! Želite res dobro kuhati doma? Potem poiščite lep, zrel, svež, domač paradižnik in ugriznite vanj! V šoli okusov vas tukaj pričakuje novo nadaljevanje Chef doma o petih osnovnih okusih.

  Paradižniki na mizi
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozice v ponvi

  Velikokrat se mudi. Žal ne zaradi lakote, temveč zaradi časa. Hitro, hitro, tako pri kuhanju kot pri jedi. A kakšen užitek je potem to? Resda si sit, toda sploh ne veš, kaj si pojedel.

  Včasih pa se ne mudi. In takrat sta dve možnosti, da je več hodov ali pa več krožnikov. V prvem primeru se večinoma prepustimo gostilni oziroma njenemu chefu, v drugem pa se doma sami potrudimo tako, da  uživanje ob jedi traja.

  Zato je dobro izbrati kaj takšnega, da je tudi jedec, ne le kuhar, polno zaposlen. Konkretno: kozic ne olupite pred pečenjem, ker sicer vaši so-jedci ne bi mogli lizati prstov in ”tunkati” kruha.

  Glede krompirja in njegovega škniclja pa tole: na ta način se sopari, pri čemer vdihava vse opojne dišave, za katere skrbi obilje začimb, in hkrati tudi peče, s čimer se ujame s kozicami. V majonezno-jogurtovi kremi pa se namakajo vsi, olupljene kozice in začinjen krompir.

  Recept je tukaj.

  kozice-v-ponvi-krompir-v-škrniclju
  od
  Avtor slike: UME
 • Frtalja z bučkami in koriandrom

  Dogovor je bil drugačen. A kaj, ko vedno pride kaj vmes. Zato pa se mu je potem mudilo. Zakaj pa ji je obljubil nekaj posebnega? Zamuda pa je nekaj običajnega … Toda izkušeni domači chef se ne preda. V takšnih primerih so jajca dobrodošla rešitev, še posebej, če jim namesto omleta rečemo fritaja ali kar frtalja. Zaradi tega si je potrebno pomagati s pečico, pa še s kakšno neobičajno sestavino. Koriander namesto peteršilja? Zakaj pa ne! Da je le posoda prava, takšna, da gre v pečico, in da ima pravi premer, saj se mora mehka frtalja dvigniti, ne razpustiti.

  ”Jajca si naredil?” je bila začudena. ”Ampak malo drugačna,” se je pohvalil. ”Pa po sveži kruh sem šel, in bučka je s tvojega vrta, tako kot tudi paradižnikova solata … Boš na vrh malo solnega cveta?” Naj sliši, na kaj je vse mislil in kaj vse je uporabil, v tako kratkem času.

  omleta-bučke-koriander
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!