Ona je hotela kuhano, on pa pečeno. Zato je zanjo dal lososa v folijo, zase pa folijo na žar. Kar je vmes natrgal na zeliščnem vrtu, je zadovoljilo oba. Oziroma vse tri, saj je še kuža dobil svoj zavitek, namesto s koriandrom z bučko, in z manj začimbami.
Losos se pusti na žaru speči le s kožo, pa še potem se ne more odločiti, bo koža hrustljava ali bo meso izsušeno. Zato je folija najboljša rešitev, v njej ostane riba sočna, zelišča pa ji nevtralizirajo maščobnost. Žar naj bo vroč in vse skupaj naj traja le nekaj minut.
Vi bi radi kuhali, mi pa teoretizirali … Buuuu, že slišim žvižge. Koga pa teorija še briga pri kuhanju?! Ko sem lačen, moram jest! Ker nimam veliko časa, moram hitro kuhat! Ne pa filozofirat … Toda prav to je najbrž največja napaka domačih chefov. Da kuhajo na pamet! Da se lotevajo prakse, ne da bi obvladali vsaj osnove teorije. In zato ponavljajo vedno iste napake. Zato vedno znova odkrivajo toplo vodo. Zato ves čas kuhajo ene in iste jedi. Zato mislijo, da znajo, toda le slabo kopirajo! Želite res dobro kuhati doma? Potem poiščite lep, zrel, svež, domač paradižnik in ugriznite vanj! V šoli okusov vas tukaj pričakuje novo nadaljevanje Chef doma o petih osnovnih okusih.
Paradižniki na mizi
od
Avtor slike: UME
Kozice v ponvi
Velikokrat se mudi. Žal ne zaradi lakote, temveč zaradi časa. Hitro, hitro, tako pri kuhanju kot pri jedi. A kakšen užitek je potem to? Resda si sit, toda sploh ne veš, kaj si pojedel.
Včasih pa se ne mudi. In takrat sta dve možnosti, da je več hodov ali pa več krožnikov. V prvem primeru se večinoma prepustimo gostilni oziroma njenemu chefu, v drugem pa se doma sami potrudimo tako, da uživanje ob jedi traja.
Zato je dobro izbrati kaj takšnega, da je tudi jedec, ne le kuhar, polno zaposlen. Konkretno: kozic ne olupite pred pečenjem, ker sicer vaši so-jedci ne bi mogli lizati prstov in ”tunkati” kruha.
Glede krompirja in njegovega škniclja pa tole: na ta način se sopari, pri čemer vdihava vse opojne dišave, za katere skrbi obilje začimb, in hkrati tudi peče, s čimer se ujame s kozicami. V majonezno-jogurtovi kremi pa se namakajo vsi, olupljene kozice in začinjen krompir.
Dogovor je bil drugačen. A kaj, ko vedno pride kaj vmes. Zato pa se mu je potem mudilo. Zakaj pa ji je obljubil nekaj posebnega? Zamuda pa je nekaj običajnega … Toda izkušeni domači chef se ne preda. V takšnih primerih so jajca dobrodošla rešitev, še posebej, če jim namesto omleta rečemo fritaja ali kar frtalja. Zaradi tega si je potrebno pomagati s pečico, pa še s kakšno neobičajno sestavino. Koriander namesto peteršilja? Zakaj pa ne! Da je le posoda prava, takšna, da gre v pečico, in da ima pravi premer, saj se mora mehka frtalja dvigniti, ne razpustiti.
”Jajca si naredil?” je bila začudena. ”Ampak malo drugačna,” se je pohvalil. ”Pa po sveži kruh sem šel, in bučka je s tvojega vrta, tako kot tudi paradižnikova solata … Boš na vrh malo solnega cveta?” Naj sliši, na kaj je vse mislil in kaj vse je uporabil, v tako kratkem času.
Spletno mesto uporablja piškotke, zaradi zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in spremljanja statistike obiska.Sprejmi
Piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.