Restavracija Amon

 • Bio gostilna

  Gostilna z igriščem za golf, z devetimi luknjami in 450 člani. S hotelom z eko posteljami in zajtrkom za spomin. S kampom, konferenčnima dvoranama, kolesarskimi in peš potmi po Kozjanskem parku. S kmetijo z bio sadovnjakom in organskim česnom. Z vinsko kletjo, s suho penino, virštanjsko zvrstjo in rdečim fragamayem. S trgovino in Natura izdelki. S široko mrežo ekoloških pridelovalcev in dobaviteljev iz vse Slovenije. Z bio certifikatom. Predvsem pa z ožjo in širšo družino Amon, ki vse to tako uspešno dela in živi! Amon ni le gostilna, temveč kar doživetje.

  amon ambient
  od
  Avtor slike: UME
 • Šitake

  Zato je v takšno gostilno potrebno s širokimi očmi in radovednim pogledom! Ne tako kot pri sosednji mizi, kjer naročijo pijačo, nato pa odprejo jedilni list ter iščejo in iščejo. Ker niso našli, najbrž tržaških lignjev ali bolonjskih špagetov, so vstali in šli. Ne vprašajte zato le natakarja, kaj je pri njih najboljše, saj vam bo odgovoril, kaj naročajo gostje. Tudi niste prišli le na ocvrte šitake, pa čeprav jih dostavlja Kadunc, ki je eko, in četudi je cvrtje sveže, gobe so čvrste, omaka pa ni kupljena, saj sta v kisli smetani sveža peteršilj in drobnjak.

  amon ocvrte šitake
  od
  Avtor slike: UME
 • Žlikrofi

  Zato tudi ne boste ostali le pri zapečenih kozjanskih žlikrofih, ki so domači in polnjeni s skuto, saj jim gratiniranje resda skrije obliko, a barva in okus razkrijeta, da nad vrati piše restavracija, toda to je čisto ta prava domača gostilna. Takšna, v kateri natakarica, ki zna jezike in vliva zaupanje, četudi prizna, da še ne ve vsega, ”someljeja pa danes ni”, takoj opazi, če kaj ostane na krožniku. ”Moram vprašati zakaj, da do naslednjič popravimo napake!”

  amon žlikrofi
  od
  Avtor slike: UME
 • Srna

  Zato, da bo vse pomazano, se ne obotavljajte preveč. Imajo pečenega kopuna na ajdovi kaši z jurčki in srnino stegno v divjačinski omaki s hišnim fragamayem in sirovimi štruklji. Čeprav je gostilna velika in si gostje podajamo kljuko, je boljša izbira divjačinska, ker je zvrst modre frankinje in gamaya hišna posebnost, s sadno noto v omaki pa se lepo razume s stegnom, ki je prijazno-mehko.

  amon srna
  od
  Avtor slike: UME
 • Kopun

  Seveda, tudi kopun je posebnost, a kaj, ko mu čakanje zaradi preširokega jedilnika zna izsušiti tako zaželeno sočnost, da tudi kaša ne pomaga.

  Vseeno pa tudi neradovedni okusijo, da tukaj znajo kuhati, tako kot v dobrih domačih gostilnah. kjer ni vsak teden nekdo drugi v kuhinji. Saj vidijo, da so sveža zelišča tudi pozimi, da je ob žlikrofih še paprika zaradi svežine in da gratiniranje ne ubija sestavin.

  amon kopun
  od
  Avtor slike: UME
 • Račja pašteta

  Če bi za začetek naročili še račjo pašteto, bi dobili kar dve, ob domačem maslu z orehi in timijanovem želeju iz trgovinice s hišno ozimnico in naravnimi izdelki pri vhodnih vratih. Da bo njej všeč manj, njemu pa bolj pikantna, oba pa se bosta strinjala, da je deska lepo naložena, rustikalni okus paštete pa se ujema tako z ambientom gostilne, ki je do restavracije zrasla iz vinotoča in kmečkega turizma, kot s kislim zeljem, zaradi katerega tudi manj radovednim ni žal izleta na Virštanjsko. Zrezano je bolj grobo kot pri vaši branjevki na tržnici, pa čeprav je pri njej najdaljša vrsta. Toda to je zeljna solata z bučnim oljem, kumino in prekajeno domačo šunko, zato je cela jed z domačim kruhom. No, seveda imajo pri Amonu tudi koline, a vseeno bodite radovedni, že pred Olimjem, kajti tam stoji ob cesti velik jumbo, ki pravi, da chef (čeprav je chefinja) priporoča ekološke menije.

  amon pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Telečja pašteta

  Saj se tudi pri nas premika, a tako kot naravno tržijo pri Amonu, še ne. Ustvarili so blagovno znamko Natura, zato zdaj veste, čigave izdelke kupujete v vaši trgovini. Razpredli so široko mrežo dobaviteljev z bio certifikati, zato je namesto račje na leseni deski tokrat telečja pašteta. ”Ker je bio!” pojasni Amonova gospodarica, ki med goste stopi s kitami in z vnuki. Ob pašteti je še domača albuminska skuta in tudi v črnem kruhu, ki je iz ekološke pirine moke, je sirotka, ki hrustljavosti orehov dodaja sočnost sredice.

  amon skuta pašteta
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrenova juha

  Toda prav radoveden gost postane šele ob juhi, saj ve, da so tukaj včasih sloveli po gobovi. Ker pa je že povsod klasika, čeprav je bila Amonova kozjanska, in ker pozimi tudi okrog golf igrišča gobe ne rastejo, je pa v domačem vrtu, ki je tudi s certifikatom, dovolj hrena, je z njim juha s popečenim kockami koruznega kruha ter vejico timijana za povrh tisti okus, ki nas ves čas sili v iskanje dobrih domačih gostiln.

  amon hrenova juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Ravioli

  Iz bio pirine moke so ravioli, polnjeni s kozjim sirom s kmetije Mijot – Poljane, ki imajo spomladi v nadevu še špinačo, sedaj pozimi pa črne tartufe. A še bolj doda presežek z ocvrtim žajbljem domači orehov pesto, zaradi katerega bo na odhodu nujno potrebno pogledati še v Amonovo domačo trgovino.

  amon ravioli
  od
  Avtor slike: UME
 • T-bone

  Tako, to je bilo za uvod, zdaj pa še tisto, zaradi česar smo prišli. Ker zadnje čase skoraj ni slovenske gostilne, ki se ne bi spoznala na argentinsko, ameriško, škotsko in celo japonsko govedo, ima Amon na steni in vratu steklenic žrebca, v ponvi pa še iz pred-modnih časov avstrijski T-bone … Saj so poskusili tudi s slovenskimi pašnimi voli, a dobava ni uspela slediti priljubljenosti T-kosti iz zadnjega dela hrbta, kjer se je ob rostbifu drži še lep kos pljučnega fileja. Namesto ocvrtih so bile na velikem pladnju, ki je nahranil dva, pečene šitake gobe, ob omaki, ki jo je dalo le meso, brez vpliva bbq-industrije, pa tudi krema pečenega jabolka in kutine iz domačega sadovnjaka. Končno meso brez modnega marketinga, zato pa ”le” dobro uležano in pravilno spečeno, ter le v družbi regrata, ki ga je potrebno še mladega pobrati, če nočeš, da bi njegove lučke zmotile koncentracijo Amonovih igralcev golfa.

  amon t bone
  od
  Avtor slike: UME
 • Štrudelj

  Glede jabolčnega štrudlja smo si bili enotni, da je takšen kozjanski, z grobo zrezanimi jabolki in hrustljavim testom, vsekakor boljši od pogretih primerkov nedeljske konkurence, tudi zaradi domače jabolčne marmelade.

  amon štrudelj
  od
  Avtor slike: UME
 • Korenje

  Kar je še ostalo jabolk, pa jih je bilo nekaj z makom tudi v korenčkovi, seveda eko, rezini, ki je pokazala še tisto domače-sodobno Amonovo stran. Kajti hrustal je korenjev čips in hladil je pomarančni sorbet, pred kavo, ki je tudi, že veste kaj, eko, pa smo poplaknili z modrasovim napitkom. Ne, ni bil strupen, je pa pičil, z ingverjem, čilijem in domačim sadjevcem. Da, tudi milo na veceju je pri Amonu bio.

  amon korenjev kolač
  od
  Avtor slike: UME
 • Za 1 srček

  Še kje je tudi podjetno, a zmanjka pristnosti in okusa. Amonova odlika pa je, da vse zmore z nasmehom! Lokalno je glavno in skrb za sestavine je na zelo visokem nivoju, od porekla do razpredene mreže enako mislečih in delujočih – prijazno in v sožitju z naravo. Kar ni eko, je dobro, kar je, pa je res še boljše.

  amon ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!