Tri lučke

 • Okrog stare preše

  Visoko nad Krškim, strmo nad Savo, med vinogradi in pod staro prešo, so Zasavci in Dolenjci tukaj dolgo slavili in nazdravljali. Potem pa so lučke za predolgo ugasnile. Dokler nista uspešna podjetnika, ki sta eno blagovno znamko ustvarila iz nič, drugo iz nič obnovila. Pod staro prešo je spet pogrnjena miza, okrog nje pa sodobna restavracija z znanima, izkušenima in ambicioznima chefoma, ob njej velik poročni paviljon, spodaj konferenčni center, zgoraj sobe, zraven apartmaja, in pred njo še veliko smelih načrtov. Tri lučke spet svetijo, lepše kod kadarkoli prej!

  tri lučke zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Od dojenčkov do porok

  Andreja in Igor Zorko sta ustvarila trgovsko verigo Baby Center, jo prodala in se nato zaljubila v Tri lučke … Kako drugače, potem ko sta že ”vse” naredila, komentirati odločitev za sicer razgledno lokacijo z dolgo zgodovino, toda dolgo ugasnjeno in s preveč mlini na veter ob prijavljanju na evropske, a čisto po naše, razpise?! Toda zdaj je, kar je, in to je videti (skoraj) idilično. Ko najdeš gor, kar ne uspe vsem navigacijam, imaš sredi vinogradov, s pogledom od Zagreba do Novega mesta, s cenovno ugodnimi kosili in chefovskimi hodi, le en problem: kako najti do konca prihodnjega leta termin za – poroko.

  tri lučke ponoči
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Kot šparoni pod mogočno 242 let staro vinsko prešo sredi moderne jedilnice, ki gleda v hišni vinograd chardonnaya, poganjajo ocvrte pregrehe iz debelega debla žlahtne trte. Na enem so že koline, na drugem še buče z jabolki, na tretjem celo, a seveda na cela, svinjska krača. Krvavica je v tankem hrustku, ki bi mu drugje rekli won ton, krača v debelejšem ocvrtku, ki mu otroci pravijo ”nagec”, buča v kislo-sladkem chutneyu, ki z jabolki ustvarja lokalno hišno zgodbo, piščančja pašteta, ki je dejansko paté, toda z jurko, je na domačem briošu. Brez dvoma atraktiven začetek z majonezo iz črnega česna, fermentirano rumeno kolerabo in pozdravom dveh znanih chefov, ki sta v novih Treh lučkah v Sremiču nad Krškim dobila novi izziv. Dejan Mastnak je bil po Impoljci gostujoč in svetovalni chef, Aljaž Novšak pa je po Galeriji okusov pomagal Binetu Volčiču v pop kuhinji in chefoval na Pulah.

  tri lučke pozdrav
  od
  Avtor slike: UME
 • Pujs

  Kruh je s čebulo in ajdov je z orehi, olje je od Škorjanca iz Dolenje vasi, gorčično in konopljino, krško-poljski pujs pa ima dvojino. Stegno je dimljeno, hrbet je popečen in zvit v rulado, oboje je hladno, ker smo šele začeli, in prilega se ambientu ter okolju, ker bi naj še prišli. Trem lučkam se pozna, da imajo dovršenost za cilj. Tu in tam se vidi še kak kabel, sicer pa se le zaradi mraza ne da že zaplavati v bazenu, ki se ”zliva” tristo metrov navzdol v Savo. Na vrhu bučna semena, spodaj krompirjeva pena, okrog ženofova (gorčična) omaka, z vitlofom spet sladko-kisla buča in jabolka, tako se Mastnaku prelivajo barve, konsistence, topnost in okusi. Lokalni kralj je v ospredju, a poznajo se tudi chefovski vplivi. Kar je drugje narezek, je zato tukaj gajbica domačih dobrot, ki ob dolenjskih mesninah nima vloženih feferonov in paradižnikove skulpture, temveč fermentirano sezonsko zelenjavo.

  tri lučke pujs
  od
  Avtor slike: UME
 • Skuša

  Dimljena skuša na ajdovem blinu, s spremljavo pireja iz rdeče pese, albuminske skute, sladko-kisle rdeče čebule in malin. Kuharja pokažeta, da znata – barve so žive, oblike so dovršene, krožniki so, torej, lepi -, in poznata – vse kombinacije imajo teksture, vsi okusi niso le všečno-sladki. A v tem je hkrati past sodobne kuhinje. Vse je lepo in tudi diši, sestavine so izbrane, takšne kombinacije imamo vsi radi, predvsem pa vsega tega ne znamo tako pripraviti. Skoraj idealno … ”Vse skupaj dajte na vilice,” priporoči natakar. Toda, kje je solnica, kako grobo melje popernica, kaj pravijo etikete na oljih in kisih, bi še malo kruha? Ko nekaj iščemo, nam nekaj manjka!

  tri lučke skuša
  od
  Avtor slike: UME
 • Dvojno močno

  Tri lučke so dobra, ne le hrabra, zgodba! Upam, da bodo to spoznali tudi birokrati in bo ob dveh apartmajih in petih sobah zrasel še hotel z dvajsetimi sobami … Ker takrat se bo hitro razširil dober glas o novi lokaciji za zaljubljence, poslovneže in dobrojedce, saj bo vsem všeč, da je nedeljska juha dvojno močna, če pa je iz volovskega repa, ki je napolnil tudi raviol; in da je v jesenski bučni juhi tudi ocvrtek iz rdeče postrvi, ki bi bil pust, če mu chef ne bi dodal mlade skute. Gre, namreč, za to, da je le stara preša iz preteklosti, vse drugo pa je narejeno za prihodnost. Zanjo pa je pomembno, da je jušna zelenjava tako precizno v drobne kocke zrezana, da lokalna jabolka sladko juho osvežijo, in da jo bela slanina krškopoljca še začini.

  tri lučke goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Jajce

  Pri poširanem jajcu – na kremi topinamburja, z ajdovo kašo in pečenimi jurčki, čipsom topinamburja in peteršiljevim oljem -, je rumenjak pri natančno 63 stopinjah nežno kremast, beljak pa že dovolj zakrknjen, da mu nihče ne more očitati sluzavosti. Toda, ali se tudi vam zgodi, da potem komaj čakate zajtrk, ko bo rumenjaku spet vseeno za stopinje? Pa čeprav je bilo tako dobro, da je zmanjkalo le za odtenek kislosti.

  tri lučke ajdova kaša jajce
  od
  Avtor slike: UME
 • Smuč

  Zvitki smuča so bili kronani s karameliziranim paradižnikom,

  tri lučke zvitki smuč
  od
  Avtor slike: UME
 • Potrebušina

  … počasi kuhane kocke potrebušine pa s spiralasto zvito ocvrto kožo dotičnega kralja s Krškega polja. Toda Mastnak in Novšak ne kuhata le za svate, ki se jim želita ženin in nevesta pohvaliti s taščo in tastom, in tudi ne le za lokalce, ki so med sprehodom na Grmado dobili še mousse bele čokolade z lepim razgledom. Smuč je hrustljav in ni izsušen, nadgrajujeta ga bučna majoneza in pire koruze, v spominu pa ostane tudi drobnjakovo olje. In pri pujsu je najboljša sarma z mini ješprenjem in kolagenskimi tacami, na kremi rjavega fižola, v družbi ožganega korenja. Če se komu zdi to preveč moderno, dobi tudi ragu jagnjetine z domačimi vlivanci, nadevane piščančje prsi s korenčkovim kipnikom, file rdeče postrvi v zelenjavnem raguju, ali, ker brez tega tudi v Treh lučkah ne gre, najboljšo ponudbo hišnega mesarja z žara.

  tri lučke potrebušina
  od
  Avtor slike: UME
 • Creme brulee

  Creme bruleeju ekstrakt viljamovke ni pomagal, a bo pene iz lešnikov in ožganega kavnega vetrca vesela tudi kakšna res posebna sladica.

  tri lučke creme brulee
  od
  Avtor slike: UME
 • Jabolčna pita

  Hišno zgodbo z jabolki je zaokrožila jabolčna pita, ker je bila v jabolčni juhi z meto, ob sorbetu iz pečenih jabolk in z jabolčnim čipsom, res nekaj, kar lahko postane hišna specialiteta.

  tri lučke jabolčna pita
  od
  Avtor slike: UME
 • Za dva srčka

  Kapo dol pred podjetnostjo! Takšne zgodbe (in naložbe) potrebujemo! Ne le stara preša in stara slava, temveč zaokrožena celota, od porok do bazena, od poslovnežev do dobrojedcev, od lokalnega izleta do vinogradniških počitnic, od lastnikov, ki sta že uspela, do chefov (levo Mastnak, desno Novšak), ki sta se že dokazala.

  tri lučke dejan mastnak aljaž novšak
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!