Vila Podvin 2017

 • Najboljša gorenjska vila

  Vila Podvin je najboljša gorenjska gostilna! Pa ne zato, ker je Bled, najbolj turističen slovenski kraj, tako blizu, ker je Radovljica, najlepši slovenski trg, le čez hrib, ker je avtocesta za ovinkom in ker grad sicer propada, a ima še vedno tako lep vrt. Vila, ki je bila že kraljeva pa Titova in predolgo zaprta, je na gostinskem vrhu pokrajine, v kateri se zadnje čase najbolj kulinarično dogaja, zaradi svoje ekipe, torej vsebine! Ker chef Uroš Štefelin z nadgrajevanjem tradicije skrbi za okus, šefinja Marcela Klofutar pa z energijo za začimbe, se v Vili nadokusno dogaja.

  vila podvin jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Najboljši gorenjski chef

  Resda sta Igor Jagodic in Bine Volčič v Ljubljani, toda ne le lokacijsko, temveč tudi po znanju in ambicijah sta mu blizu dva druga gorenjska sončna odličnjaka, Grega Rozman iz Lambergha in Simon Bertoncelj iz Julijane. Konkurenca, torej, je, zato naj se ve!

  vila podvin štefelin kuhinja
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav

  Maslo je štirih barv, s korenjem, rdečo peso, čemažem in tepko. Predvsem slednja je v tistem ”by Uroš Štefelin” na tabli na pročelju dvorca. Ker tepke niso le v šnopsu, temveč v Podvinu za zajtrk tudi v kranjski, za kosilo v testenini in za večerno sladico pod čokolado, se je vodja Podvinove kuharske brigade prav s takšnim občutkom, znanjem in idejami za poudarjanje ter ohranjanje lokalnih posebnosti, naredil v prvega gorenjskega chefa. Makron rdeče pese je polnjen s kremo toplo dimljene šarenke, ki se tako hitro stopi na jeziku, da mora nekaj zraven še hrustati. Na čipsu iz korenja je čemaževa krema, na njej je črni česen, zraven še mlad popečeni sir.

  vila podvin amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Nismo še prav začeli, pa je že dovolj za celo večerjo, zato lahko nadaljujemo kar z zajtrkom … Štefelin ga za večerno dobrodošlico postreže s kuhano polento avtohtone trdinke (kmetija Šlibar), rumenjakom in kremo krompirja, ne manjkajo pa, seveda, niti ocvirki in slanina. Še nekaj kar se je Kropar naučil pri babici, zato v jajčni lupini hrusta tudi kruh iz krušne peči. Tako, zdaj smo pa res in prav lačni, kajne!

  vila podvin amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Jakobinka

  V Vili Podvin je nov servis … Ponavadi je to vest tam, kjer jim zmanjka idej. Pri Štefelinu pa je unikatna keramika, ki so jo učenci radovljiškega Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) ustvarili z ljubeznijo, navdih za novo nadgrajevanje spominov. V nadstropju bele skodele je Jakobova pokrovača v solnem cvetu; je le marinirano-surova, podložena z oljem regačice in vodne kreše, obložena z lešniki in zeleno, začinjena s ”kaviarjem” iz balzamičnega kisa in rabarbare, toda tako pomladno razpoložena z beluši, jagodami, rabarbaro in cvetočimi divjimi zelišči, da je zraven za poliv še Dolenčev jogurt z rumenjakom in limono. Preveč? Kje pa! Saj je kuhar šel le okrog hiše in v gozd nad njo na sprehod.

  vila podvin jakobinka
  od
  Avtor slike: UME
 • Mlezva

  Še bolj pride do izraza nov servis, ki je nepravilnih oblik, temen in valovit, prav nalašč za nasprotje mladosti, ki jo chef kombinira z dolgim spominom, pri teletini, ker čeznjo, spet le marinirano, zapeče mlezvo, prvo mleko za prvega telička, ki so ga včasih, ko ga je bilo preveč, spekli za zajtrk, zdaj pa ga v Vili fermentirajo in uporabijo s hrenom v beli čokoladi, kremo zelene s čemažem in vloženim divjim hmeljem. Bravo!

  vila podvin teletina
  od
  Avtor slike: UME
 • Juha iz solate

  A to gosta tudi razvadi. Solatna regratova juha, ki je bila še pred dobrim letom hit, je zdaj ”že videna”, ker je danes že povsod preveč (krompirjevih) pen, čipsov (slanine), (ocvrtih) jajc in ”dekonstrukcij”, ki spreminjajo nekaj, kar ne more nikoli doseči originala. Saj zaradi regratove solate, ne juhe, komaj čakamo, da se začnemo spomladi pasti! A vseeno je Štefelinu nekaj potrebno priznati – nobena solata ni tako lepa kot njegova regratova juha.

  vila podvin solata juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Zajec

  Zato pa se je chefu v prid iztekla zajčja tekma. Kje pa sploh še lahko jemo zajčjo obaro? Pri Štefelinu v Mošnjah je sicer bistra in s testeninami, toda zajčje meso je od stegna in tudi detelje ne manjka. Ideja ni demontaža, temveč nadgradnja, tortelini so polnjeni s tepko in gosjimi jetri, ob skodeli pa je vrček s čisto zajčjo juho, da jo polijete čez maline in njihove liste.

  vila podvin ravioli zajec
  od
  Avtor slike: UME
 • Brancin

  Tako moden, da bo zagotovo doživel kopije, je tudi podvinski brancin. Ker ni več dileme, kako ribo na kožo tako vroče opeči, da pod njeno hrustljavostjo meso dobi snežno belino, se je Štefelin lotil nasprotij. Kako prepričati brancina, da mu ”divjaka”, črna leča in čemaž, nočeta hudega? Za mir in sožitje je ustvaril nasprotje, med belo, penasto ribjo omako in zelenim, hrustljavim drobljencem vodne kreše. Nič ni motilo, ker je lignje izpustil.

  vila podvin brancin
  od
  Avtor slike: UME
 • Pegatka

  Potem so prišli novi krožniki in z njimi nove rešitve dilem … Kako z glavno jedjo nadgraditi uspešen začetek? Najbrž bi pegatki, polnjeni s koruzo in črnimi orehi, zaradi družbe domačih rezancev s koprivo in pistacijo, bilo bolj všeč kosilo, toda tudi zvečer je bila dovolj zgovorna. Namreč, nikjer ne piše, da se dramaturški lok dobrojedskega scenosleda ne sme pri glavni jedi umiriti, še posebej, če chef sledi rdeči niti. Zato je Štefelin pegatki namenil svojo omako, logično, s suhimi tepkami.

  vila podvin pegatka
  od
  Avtor slike: UME
 • Jagnječja krača

  Naslednji krožnik je, torej, lahko le sledil tej smeri. Jagnječja krača, tako pečena, da se lepi in razpada hkrati, je na trdinki, ki vsak mesec prva zmanjka na Marcelini podvinski tržnici, na pot ob karameliziranih šalotkah dobila kombinacijo mavrahov in timijanove omake, kar je še chef pospremil s sprehodom, med gosti. Podvinski dvojec nima tako številčne brigade (na sliki) zato, ker bi se ”vojaki” ves čas, kot je sicer v gostinstvu v navadi, menjavali, temveč zato, ker sta avtor in organizator v Vili Podvin v kratkem času uspela ustvariti složno, sposobno in stalno ekipo, zaradi katere degustacijski meni ni presenečenje, temveč pričakovanje. Da morata chef in šefinja kdaj za kakšnega učenca tudi na govorilne ure, je pač del vzgojnega procesa, ki se vendarle ne odvija le tako kot to z ”F” besedami kažejo na televiziji.

  vila podvin jagnje krača
  od
  Avtor slike: UME
 • Polnjeno jabolko

  Zato je potrebno omeniti tudi Štefelinovo slaščičarko Darjo Mlinar. Čeprav je bil Štefelin najbrž prvi, ki je pri nas sadno kroglo prelil z vročo čokolado, kar zdaj topijo že povsod, veseli, da je Vila Podvin tudi s sladicami začela tradiciji dodajati sodobno ustvarjalnost. Se še spomnite, kako so nekoč polnjena jabolka prišla tako vroča iz pečice, da se sladoled ni lizal, temveč pil? Zdaj pa to ni več dovolj za poudarek, zato je ob lešnikovem sladoledu še ganach iz lešnikov, mandljev in čokolade, brioš je polnjen s tekočo karamelo, krema je iz vanilije in preliv iz karamele.

  vila podvin jabolko
  od
  Avtor slike: UME
 • Hruška in vijolice

  Saj tudi creme brulee ni več le ožgan, temveč je iz bele čokolade, s peno iz limete in spet ganachem, a iz čokolade in limete, vse to pa zaradi hruške, ki pa ji najbolj diši sladoled iz vijolice.

  vila podvin vijolica
  od
  Avtor slike: UME
 • Keksi

  Je več, ker ne gre le za tehnike, temveč tudi za ujemanje! Kot tepka s čokolado, tartuf s pasijonko in zadovoljstvo s takšno večerjo.

  vila podvin keksi
  od
  Avtor slike: UME
 • Ekipa za 3 srčke

  Kosila so preprosta, toda chefovska, cenovno prijazna, toda izbrana. Večerje imajo manj ali več hodov, toda vsi želijo okusiti vseh osem. Sobe so brez dvigala, toda po stopnicah je zajtrk s pridelki in izdelki iz okoliških kmetij. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta s tradicijo in sodobnostjo, idejami in energijo, dogodki in vsebino tako napolnila Vilo, da se praznega in propadajočega gradu zraven sploh ne opazi.

  vila podvin ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!