Kod špilje

 • Kuhinja
  domače, pristne, samoborske, Grgosove specialitete
 • Kdo
  Stjepan Grgos, chefinja Ivanka Grgos
 • Odpiralni Čas
  od torka do nedelje
  od 8. do 23. ure
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Otruševec 17/4, Bregana, Hrvaška
 • Telefon
  +385 (0)1 3375 888
 • Email
  s.grgos@gostionica-kod- spilje.jr
 • Posebnosti
  podzemna jama Grgosova špilja, leta 1973 jo je med kopanjem apnenca našel Josip Grgos; odprta od 10. do 17. ure, razen ob ponedeljkih; sto tisoč let stari kapniki
 • Prostor
  vrt med nadstreški in dozidavami, notranjost pa domačna okrog lončene peči

Pri Štefu ob jami

Vse, kar naročiš, je pristno, dišeče in dobro, zato problem nastopi, ko se je potrebno odločiti. Če se tako kot smo se mi – ne nazadnje smo morali preizkusiti tudi za vas –, potem si lahko za Špiljo vzamete kar sedem ur. Sto dvajset metrov sprehoda med stalaktiti, stalagmiti in stebri je v to že vključenih. Čez Obrežje in nato hitro za Bregano imajo Grgosovi majhno špiljo (jamo) in veliko gostionico (gostilno). Vsi pravi Purgerji (Zagrebčani) jo poznajo!

Nekaj jih čaka pred vrati, še več jih je pri aperitivu okrog šanka, otroci skačejo med mizami, mame prigovarjajo očetom, da so danes njihovi, natakarji odnašajo prazne krožnike, šef pa polnih rok z vsakim lačnim in glasnim spregovori nekaj narečnih besed. Le ko med samimi stalnimi gosti ugleda novi obraz, je kratek in jedrnat: ”Štef! Ste žejni? Bom odčepil soseda …” Pri mizi, z belimi pogrinjki in platnenimi prtički, visokimi kozarci in graviranimi krožniki, v črtastem predpasniku in črnem lajbiču, našteva, da začno pri sosednjih mizah ropotati s praznimi žlicami, in ko vam prinese velik leseni oval, da ne boste pretežko čakali juh, se opraviči: ”Narezano smo malo raztegnili …”

Če bi sodil po voznem parku na parkirišču, bi kdo pomislil, da je prišel na sestanek tistih, ki še niso v Remetincu. A ko znotraj zadiši, ni v Špilji nihče več lep, bogat ali politik, temveč so vsi le še, najprej, lačni in, nato, siti.

Spisek je sicer šest strani dolg, a z dovolj praznine, da se prilega belini natakarskih srajc. Tukaj ni nobenih sprenevedanj in nič važenja, stalni gostje imajo zato svoje favorite, novi (stalni) pa gledajo levo in desno in ne gredo od mize, dokler vsega ne poskusijo. Zato je po petem hodu nujen sprehod po jami, ki ima tudi svojo himno, v kateri se primerja celo s Postojnsko: ”Grgos Špilja je malejša, je i lepša …” Ker po šestem, da se medtem raca lahko v krušni peči res hrustljavo zapeče, Štef ugotovi: ”Ampak naše šunke pa še niste poskusili!” In prinese celo ”pršutovo” trinajst kilogramsko taco, ki se ji kljub njeni slanosti ni še nihče uprl. Zato, ker je vsak naslednji grižljaj manj slan in bolj surovo-sladek, vsak naslednji požirek pa manj pijan in bolj potreben.

”Vsak ponedeljek dobim telička in do srede je razporejen do konca tedna …” gospodar pospremi telečja jetra, rešetkasto zapečena na žaru, ob katerih je česen, kuhan v vinu in zapečen s čilijem. Edini znak, da žena Ivanka ne bere le starih samoborskih kuharskih knjig.

Grgosovi imajo deset svinj, dvanajst krav, veliko kokoši, svoj sir in dve podzemni jami. Toda jeseni se gre tja na raco – letno jih zredijo 150 -, pa četudi se pred njo kosilo zavleče do večerje! V Špilji se boste pri mizi skregali, ko boste komentirali, kaj je bilo najboljše. Velja tudi za (našo) potico.Vinski list

Plešivica je zelo blizu in od tam se v špilji hladi veliko Tomca in Koraka, gospodar pa preseneti tudi z manj znanimi; Robert Braje, modri pinot, 2011, h krvavici. Da gre za gostilno z »boljšimi« gosti, se vidi tudi po ponudbi drugih hrvaških vinogorij; Vron bod, plavac 2009, ekološko vino s Hvara h krači; Radovan, merlot, 2009, zahodna Istra, k pečeni raci.

Rad Dobrojem priporoča

Kar mož zakolje, žena pa skuha, je hrana, na tej in oni strani meje, včeraj in danes, ki razveseljuje. To imamo vsi radi in temu se ne more nobena dieta upreti. Kar je v Špilji na krožniku, je zgolj domače in pristno; ni novo, moderno ali trendovsko; ni neznano, čezmorsko ali fusion; ni, skratka, zlagano! Ko Štef po vsakem praznem krožniku, ki je le okrogel, brez valov, kvadratur in pomaranč, iz žepa potegne strugalo za drobtine, to ni zato, ker tako počno v mišelinkah, pač pa zato, ker se v Špilji ob vsakem hodu drobi. Ker je tudi vinska spremljava del Špiljinega doživetja, pokličite taksi. Slovenija je čisto blizu.