T.O.M R

 • Kuhinja
  avtorska kuhinja iz najboljših štajerskih sestavin
 • Kdo
  Tom in Katarina Riederer, chefa Tom Riederer in Harald Irka
 • Odpiralni Čas
  od srede do petka
  od 18.30 ure naprej
  sobota
  ob 12. uri in od 18.30 naprej
  nedelja
  ob 11. uri (brunch)
  ponedeljek in torek
  zaprto
 • Naslov
  Pfarrhof Sankt Andrä im Sausal 1, Sankt Andrä im Sausal, Avstrija
 • Telefon
  +43 660 400 8734
 • Splet
  www.tomr.at
 • Email
  pfarrhof@tomr.at
 • Posebnosti
  prenočišča, dizajn
 • Prostor
  vrt v nadstropje in jedilnica pod oboki

Dizajn štajerskih okusov

Fotozgodba

Foto zgodba iz župnišča

Obisk avgusta 2017
Klik

Foto zgodba iz župnišča

Kulinarično doživetje ob vaški cerkvi v majhni južno-štajerski vasi, ki ga sestavljajo chefova kreativnost pri uporabi najboljših, le lokalnih produktov, ženino gostoljubje z italijanskim darom za notranje oblikovanje in someljejevo poznavalsko svetovanje ob okušanju najboljših štajerskih in svetovnih vin. Je tako blizu, da je škoda zamuditi aperitiv na vrhu vinograda, kuharjev pozdrav na umetniški keramiki in dobrojedski scenosled v modernem interjerju pod oboki starega župnišča.

St. Andrä v Sausalu je preko Lipnice od mejnega prehoda v Šentilju oddaljen 37 kilometrov. Hiš nima veliko, ima pa dovolj velik osrednji trg, da je na njem ob cerkvi tudi veliko (bivše) župnišče. Pod njim se začenjajo vinogradi sauvignona, rumenega muškata in rizlingov, ki preko Kitzecka in južnoštajerske vinske ceste strmo valovijo vse do naših goric okrog Svečine.

V nekdanje župnišče, lepo prenovljeno in dograjeno, sta iz Lučan preselila svojo restavracijo (Tom am kochen) Katarina in Tom Riederer. Iz ”starega” železa sta dogradila verando, iz starega hleva postavila vrt v nadstropje, stare župnijske sobe spremenila v luksuzne hotelske sobane in starim obokom dodala sodobni restavracijski dizajn.

Pri Tomu slišiš glavne sestavine in okusiš osnovne okuse, vse drugo pa je prepuščeno koncentraciji in domišljiji. Hodov je veliko, vsak pa je en-dva v ustih, zato se lahko ohladi, če somelje preveč vneto opisuje vino, ali pa pozabi, če preveč ogleduješ, kako so oblikovane noge štirioglate mize ali zavihki keramičnega servisa. Vsak posamezen detajl je premišljen, tako na stenah kot na krožnikih, da tako dizajn kot kuha ustvarjata nadokus, ki zaokroža kuharjeve ideje, in vzbujata radovednost, ki vznemirja jedčeva pričakovanja.

Čeprav je v kuhinji že skladovnica polizanih krožnikov, se ti še vedno zdi, da ima vsak grižljaj sicer svojo zgodbo, a le zato, da si po vsakem – bolj lačen. Toda, tako kot ne vara občutek, ko je v gostilni že na enem krožniku preveč, tukaj vara, da je na vseh premalo. Konec je, namreč, šele takrat, ko je chef pri mizi in ti za slovo preda pismo, da veš kaj vse si (po)jedel. Takrat si zadovoljèn, saj ne moreš več. A to je šele po sladici, ki je pa tudi v več hodih.Jedilni list

Degustacijski meni

Kulinarično popotovanje T.O.M

122 €

Harald Irka & Tom R

205 €

Nedeljski brunch

65 €

Vinski list

sommelier: Rene Kolegger

Rad Dobrojem priporoča

Ne bi vedeli, če in kako je doma dobro, če ne bi šli kdaj tudi na tuje. Še posebej, ker ni daleč. Če poznate že Haralda Irko (Saziani Stub’n), Richarda Raucha (Steira Wirt) in Gerharda Fuchsa (Die Weinbank), morate spoznati še Toma Riedererja, ker vse povezujeta 47. vzporednik avstrijske Štajerske in chefovska kreativnost.