Gorjansko na Krasu ima gostilno, v kateri gostilničarka zmore vse sama

Piše Uroš Mencinger

 

Tam naokrog, na naši in italijanski strani, ne manjka gostiln in kar nekaj na Krasu jih je tudi za srčke. Toda zato je Jota za mimojede, a sploh ne le za joto!

Na ovinku pod Gorjanskim, kjer sta vaško parkirišče in spomenik dr. Karlu Štreklju, zbiratelju slovenskih narodnih pesmi, je pod kostanjema nekaj velikih lesenih in nekaj manjših plastičnih miz. V hiši sta dve jedilnici. Ko je polno zunaj in znotraj, pokliče lastnica na pomoč sosedo, sicer pa ”to ni nič”, zmore vse sama, pozdravljati goste, pospravljati mize, prinašati hrano, odnašati krožnike, peči, cvreti, kuhati, pogrevati, mešati, računati in vmes še povedati, da gre v pekač kar deset kilogramov jajčevcev, ki jih je potrebno olupiti, pomokati, ocvreti, zložiti, speči … Takšna parmigiana je tako sočna, da je še boljša, ko je pogreta, saj je ljubljanski zrezek sveže ocvrt, po zajčji pečenki, ki se druži s pečeno polento, pa diši ves ovinek.

To je gostilna za tiste, ki so tako lačni, da jih ne zmotijo trde klopi, saj je jota, ki je tako kisla, da je ob njej najboljše piti hišni teran, tako globoka, da za začetek nasmeji oba. Njoki so najprej z divjačino, na koncu pa še s suhimi slivami, sladkorjem in veliko cimeta. Solata je v veliki skledi z vrta, le olje je iz trgovine in je že predolgo na mizi. A saj tukaj ne ocenjujemo, temveč se ”le” najemo. Vsak ovinek na robu vasi bi moral imeti takšno mimojede gostilno!

  • Vrt

    Gostilna na ovinku. Čez cesto je vaško parkirišče, pod kostanji je senca, klopi so trde. Idealno za mimojede!

    gostilna jota vrt
    od
    Avtor slike: UME
  • Stara gostilna

    Dve jedilnici. Domačno, preprosto urejeno. Stara gostilna. Takšnih je že premalo!

    gostilna jota jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Šank

    Če ne bi bilo davčnih blagajn, bi se čas ustavil. Tako kot nekoč. In prav je tako!

    gostilna jota šank
    od
    Avtor slike: UME
  • Jota

    En krožnik, dve žlici in košarica kruha. Če si s kolesom, ni boljšega pšočitka!

    gostilna jota jota
    od
    Avtor slike: UME
  • Parmigiana

    Že večkrat pogreta, a še vedno sočna. Ni lepa, je pa dobra. Jajčevci, mocarela, paradižnik in parmezan. Večna jed!

    V Šoli okusov pa jo naredimo tako.

    gostilna jota parmigiana
    od
    Avtor slike: UME
  • Cmoki

    Ker so cmoki tukaj njoki, v njih ni svežih sliv, temveč nadev iz posušenih.

    gostilna jota slivovi cmoki
    od
    Avtor slike: UME
Tags: , , ,