Smo že gastronomska regija? Kdaj (in kako) bomo? Slovenska prednost so turistične in izletniške kmetije, a na vseh ne jejo tistega, kar skuhajo svojim gostom – Značilnosti dobrega kmečkega turizma

Piše: Uroš Mencinger

 

Kulinaričnega kritika ves čas sprašujejo: ”Kam bi peljal na kosilo obisk iz tujine.” In ta jim vedno odgovarja, da gre za tako pomembno odločitev, da odgovor ne more biti preprost in direkten. Najprej je potrebno odgovoriti na številna druga vprašanja: kaj, kje, koliko, kdaj, zakaj … Ker ni vsaka gostilna za vsako priložnost in za vsak obisk.

pri baronu19 zunaj2

Toda potem se je res najavil obisk iz tujine. Kam???!!! Vrhunsko imajo sami. Domače je preveč preprosto. Ob cesti je preblizu ali predaleč. V mestu se za vikend nič ne dogaja. Naj jim kar sama kaj skuhava, saj doma je najlepše? To je spomnilo na – kmečki turizem. Peljimo jih tja, kjer kuhajo (tako kot) doma!

 

Najboljši znak: srečne živali

Še dobro, da čez mejo načrtujejo bolj dolgoročno kot na tej strani. Pri nas v restavraciji nihče ne rezervira – razen za Teden restavracij -, češ, saj nimajo polno, v gostilni pa le za rojstni dan, češ, bom pa šel drugam. Pri nas rezerviramo le na kmečkem turizmu … Pri sosedu je bilo dva tedna prej zato že vse, zunaj in znotraj, zasedeno, tukaj pa so se nas usmilili: ”Naj bo, vas bomo že nekam stisnili.”

Prvi je pozdravil smrček, ki se je podrgnil po hlačnicah. Potem nam je rep pomahal v pravo smer. ”Tukaj si postrezite, bezgov liker in ribezovo vino,” je spotoma, ko je hitel s praznimi krožniki od polnih miz pozdravil Bondov gospodar. Medtem ko je iskal, kam nas bo, torej, stisnil, smo se lahko malo razgledali. Šest muc se za našo radovednost ni niti zmenilo. Predle so v naročju otrok, katerih starši so v senci zelenja medtem brezskrbno srkali kavo iz proje in ajde. Tudi osel je bil zaseden. Nekaj je vneto šepetal kozi na uho, s katero sta se skupaj stiskala v lesenem šotoru. Nasproti njiju so vse štiri molele v zrak mlade svinje. Temni krškopoljski prašiči, s sivo krzneno štolo, so medtem kopali po suhem blatu okrog njih. Čez ograjo so nesnice jahale dva vietnamska pujsa, pa čeprav še nista znala slovensko. V Nemčiji so si ju zaželeli za hišna ljubljenčka, pa sta jim prehitro zrasla. Zdaj bosta v slovenski reji srečna dočakala visoko starost. Najboljši znak, da je kmetija prava, so živali! Koliko jih je, kje spijo, kako srečne so, ali se smejijo?

pri baronu19 osel koza2

Ko smo kravam zgoraj na pašniku prešteli rogove, se z razgledne točke ozrli na vseh šest strani neba in se na zelenjavnem vrtu spoznali s permakulturo, so nas poklicali h kosilu. A saj zdaj že veste, kajne, da je bilo vse ekološko.

”Tega pa pri nas ni,” je ugotovil obisk. Oni sicer imajo, že takoj čez mejo, vinotoče in na Dunaju cele vasi z zataknjenimi pušeljci nad vrati, toda tam je hrana le spremljava vinom, pri nas pa je na kmečkih turizmih glavna (dobra) hrana.

Ko smo se čez nekaj ur morali spet stisniti, tokrat v avto, zaradi kosila, ki nam ni dovolilo, da bi kaj pustili, in zaradi trgovine na kmetiji, v kateri smo se založili z marmeladami, namazi, klobasami, sem se spomnil, da bomo že čez dve leti Evropska gastronomska regija. S čim se bomo izkazali?

Z vrhunsko kuhinjo bomo lahko le dokazovali, da imamo prave chefe tudi pri nas … Z obcestnimi gostilnami, da  z avtocest ni potrebno zaviti le ob zastojih … S picami, stejki, burgerji in čevapi, da pri nas ni nič boljše, a tudi nič slabše kot drugod … Res navdušimo pa lahko s kmečkimi turizmi, oziroma s turističnimi in izletniškimi kmetijami!

 

Kaj je odlika dobre izletniške kmetije?

Turističnih in izletniških kmetij pri nas res ne manjka. To je dobro. Žal pa, dve leti pred kronanjem za gastronomsko regijo, vse turistične in izletniške kmetije niso dobre. To je slabo. A še slabše od tega je, da krivci za slabe kmečke turizme niso njihovi lastniki, temveč njihovi – gostje.

pri baronu19 pogrinjek2

Kmečkih turizmov, oziroma, kot se jim pravilneje reče, turističnih kmetij, je pri nas veliko zato, ker so popularni. Popularni so zato, ker so poceni. Poceni so zato, ker jih večina dela na črno in ker uporabljajo lastno delovno silo ter cenejše sestavine. S tem je krog sklenjen, črno, namreč ni belo, mlade s kmetij vleče v mesta in pridelano na lastnih poljih ni nujno cenejše od proizvedenega na čezmorskih plantažah. Ker preveč sobotnih in nedeljskih izletnikov na kmetih meri kakovost le skozi ceno in količino, preveč kmetij takrat ne je tistega, kar skuha svojim gostom.

Dokler bo sobotni in nedeljski družinski izlet odvisen zgolj od cene kosila, le to pa zgolj od količine na čim več krožnikih, bomo sicer imeli veliko turističnih in izletniških kmetij, vendar zelo malo res dobrih in pravih. Zato je zelo pomembno poznati značilnosti takšnih dobrih, pravih in vrednih obiska.

V nadaljevanju vam te značilnosti – gostoljubje, urejenost, živali, zelenjava, hrana, družina – predstavljamo v sliki in besedi. Kjer ni tako, ni vredno Vašega obiska in gastronomske regije!

 • Gostoljubje

  ”Dobrodošli pri nas!” Avtomobili so zloženi na travniku. Mize so pogrnjene za velike družbe. Domači se rokujejo. Za odrasle so ta kratki s travami, za otroke dolgi s sadjem. Telefonskega signala in interneta ni.

  pri baronu19 zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Pujsi

  Pravi kmečki turizem se spozna po domačih živalih. Se pujsi valjajo na prostem? Se prašiči leno pretegujejo? So veseli, ko vas vidijo?

  pri baronu19 pujsi svinjak
  od
  Avtor slike: UME
 • Krave

  Koliko strani neba in koliko gora vidijo krave? Kako velika je njihova ograda? Je za pastirja domači pes? Imajo cele ali odžagane rogove? Imajo bržole ali ribeye?

  pri baronu19 krave pašnik
  od
  Avtor slike: UME
 • Osel

  S kom se pogovarja osel? In kaj mu pravi koza? Spita tukaj ponoči in podnevi? Sta srečna, ko/ker sta skupaj?

  pri baronu19 osel koza
  od
  Avtor slike: UME
 • Pes

  Teče pes pred gospodarjem ali stopa mirno za njim? Je privezan ali odvezan? Obiskovalce pozdravlja z repom ali z renčanjem? Je nadležen ali prijazen? Kaj pa muce? Koliko jih je?

  pri baronu19 boris uranjek pes bond
  od
  Avtor slike: UME
 • Čebele

  Imajo na kmetiji tudi race ali le polže? Koliko zelišč je na zeliščnem vrtu? Je zelenjavni vrt pokrit s slamo? Iz nje rastline rastejo v sožitju? In kje je dom čebel?

  pri baronu19 vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Urejenost

  Ko ste spoznali vesele in srečne živali, poduhali vsa zelišča in prešteli vse vrste zelenjave, pojdite še okrog hiše. Kako je pospravljeno okrog gospodarskega poslopja? Kako so porezane grmovnice? Kako zelena, gosta in pokošena je trava, po kateri bi najraje stopali bosi?

  pri baronu19 gospodarsko poslopje
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Najlepše je zunaj, na soncu, ko ni premočno, pod marelo, ko ne piha, pod streho, ko je vročina. So tudi na vrtu mize skrbno in lepo pogrnjene, so klopi sicer trde, a vseeno udobne, je sence zelene, ne reklamna?

  pri baronu19 zunaj
  od
  Avtor slike: UME
 • Hiša

  Preštejte diplome na steni, preverite čipke na prtičkih, poduhajte travniške cvetlice v vazi. Kako mehke so blazine, na steni in klopeh?

  pri baronu19 pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Pogrinjek

  Kako bomo jedli, je jasno, še preden je servirano. Pogrinjek je ogledalo kuhinje. Krožniki povedo, kaj dobrega nas čaka, prtiček, kako nežno in do mehkega bo skuhano, pentlja iz travne bilke, kako domače, sezonsko, sveže bo.

  pri baronu19 pogrinjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Okno

  Kaj vse je na okenski polici? Koliko kozarcev, barv, sadja, zelenjave, idej in vloženih ur? In kam vse se vidi skozi okno?

  pri baronu19 okno
  od
  Avtor slike: UME
 • Hrana

  Ko na pravi izletniški kmetiji radovednost potešimo z vsem tem, je za hrano pomembno, da nasiti. Na kmečkem turizmu ne znajo kuhati, zložiti, servirati, postreči tako kot v vrhunski restavraciji. A prav to je njihova prednost! Na kmečkem turizmu znajo namreč kuhati tako kot doma!

  pri baronu19 kosilo
  od
  Avtor slike: UME
 • Kuhinja

  Zato to ni visoka kuhinja in tudi ni brez napak. Toda zato je pašteta domača in debelo namazana, salama pa tako diši in ima tako lepa bela očesa. Ker pa so na kmetih na bregu, ne pa za njim, so za dobrodošlico iz kuhinje lesene vilice in ohrovtov čips, za pomladni pozdrav pa zelenjavni miks v emajliranih lončkih. Je tako dobro in lepo v mestu?

  pri baronu19 pašteta zelenjavva hladno
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Je tako dobra kot doma? Je v krožnikih iz babičine dote? So fritati dovolj mehki? Je korenje še čvrsto in peteršilj šele potresen? Po dobri goveji juhi se tudi dobra izletniška kmetija spozna.

  pri baronu19 goveja juha fritati
  od
  Avtor slike: UME
 • Sezonska juha

  Gobova juha je lahko le takrat, ko imajo jurčki sezono. Ko ni še niti lisičk, pa naj bo zelenjavna ali zeliščna. Če je čemaževa, je zraven dovoljene tudi malo špinače. Seveda, če je z lastnega vrta. Seveda smo zadaj za hišo opazili tople grede.

  pri baronu19 čemaževa juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Solata

  Za govejo juho je solata naslednji test. V njej je za vrati lahko le tisto, kar zdaj raste pred vrati! Seveda, dovoljene so tudi cvetlice. Če ni dovolj kislo, balzamičnega kisa nimajo!

  pri baronu19 solata
  od
  Avtor slike: UME
 • Meso

  Po stari in dobri slovenski navadi se na kmečkem turizmu je kot na gostiji. Torej je od mesa vse, za kar vam je zdaj hudo, ker ste še prej božali v živo. Puranje so zeliščne rulade, svinjska je pečenka, piščanec je sveže ocvrt. Omaka je marmeladna, iz jurke.

  pri baronu19 meso pečenka puran piščanec
  od
  Avtor slike: UME
 • Hišna specialiteta

  Dobrega kmečkega turizma ni brez hišne specialitete. Pohorska junetina je v zelenjavni omaki, ki se je zanjo kuhala kar dvanajst ur.

  pri baronu19 dušena govedina
  od
  Avtor slike: UME
 • Priloge

  Ni tako pomembno število vrst mesa, kot je pomembno število vrst prilog. Zato, da mestni spoznajo, da ima korenje več barv, da krmna repa ni le za prašiče, da šparglji rastejo tudi na Pohorju in da je pražen krompir tudi dušen.

  pri baronu19 priloge
  od
  Avtor slike: UME
 • Štruklji

  Še tretji test kuharske slovenščine. Kakšni so štruklji?

  pri baronu19 štruklji
  od
  Avtor slike: UME
 • Gibanica

  Gibanic je veliko vrst. Zato je pomembno, da je v Prekmurju prekmurska, v Halozah haloška in na Pohorju pohorska. Vse pa potrebujejo dobro skuto in ne potrebujejo mikrovalovne pečice.

  pri baronu19 gibanica
  od
  Avtor slike: UME
 • Družina

  Na turistični in izletniški kmetiji kuhajo in strežejo družinski člani! Tukaj ni odstopanja in ne izjem.

  Pri Baronu na Planici na Pohorju sta gospodarica in gospodar Mihelca in Boris Uranjek, agronoma po izobrazbi, ekološka kmeta po poklicu. Pri Baronu je ena prvih slovenskih ekoloških kmetij.

  pri baronu19 boris mihelca uranjek
  od
  Avtor slike: UME
 • Za domov

  V kmečki trgovini prodajajo lastne izdelke in pridelke ter najboljše in vse le ekološko od sosedov. S turistične in izletniške kmetije se ne gre praznih rok.

  Izletniška ekološka kmetija Pri Baronu

  pri baronu19 trgovina
  od
  Avtor slike: UME

 

Dobro kuhajo zase in za svoje goste

Tags: , , , , , , , ,