Zakaj nimamo več krčem? Zato, ker ni birtije brez birta!

Piše: Uroš Mencinger

 

Nad vhodom piše Krčma, za Le Montrachet pa je bilo ”na srečo” le 12 mest po 1.750 evrov in ni bilo več  prostora … Tako smo storili, kar se v krčmah vsak dan počne – pozdravili kuharja, naročili nekaj domačega in prosili birta naj zraven izbere nekaj po svojem okusu. V sosednji sobi je bil fine dining, mi pa smo gledali okrog šanka v odprto kuhinjo, v kateri se je okrog chefa smukala kuharska mularija. Poslušali smo kredo, ki je svetovala ”vajn, ne pa w-lan”, zato nismo ”postali”, kako smo na še tople žemlje namazali najprej maslo, nato pa ”štamtiš” popacali z bučnim oljem. Pa saj so krčme brez prta!

Weinbank v Ernovžu je hitro za mejo, zato se je v njem dobro ustaviti tudi, ko ni na sporedu tako ekskluziven dogodek kot je bil Montrachet. Chef Gerhard Fuchs, ki je svojčas skoraj čisto do naše meje priklical Michelinove ocenjevalce (Saziani Stubn, Kreuzwirt), je z najboljšim štajerskim vinarjem Manfredom Tementom in vrhunskih vinskim svetovalcem Christianom Zachom ustvaril gastronomski koncept, ki v majhni vasi na vznožju južnoštajerske vinske ceste omogoča sožitje tamkajšnjih vrhunskih vin, viničarske tradicije in visoke avtorske kuhinje. V enem prostoru se hkrati malica, nazdravlja, degustira – ekskluzivno a la Montrachet, a tudi za vsak žep – in dobro je.

Več o štirih mizah za Fuchsov fine dining je tukaj, kako je v krčmi, pa je spodaj (v foto zgodbi). Gre za to, da se iz obeh tudi pri nas lahko kaj naučimo. Da je, namreč, možno oboje in to hkrati! Iz ene kuhinje rumenjakovi ravioli s chefovim podpisom in krvavica s posebej mehko polento ali Montrachet za elito in vino na kozarec po nasvetu elitnega someljeja. Seveda, oboje v krčmi!

Ravno krčem pa pri nas več ni. Oziroma, wirtshaus je po Pleteršniku krčma, ta pa je po SSKJ ”preprost gostinski lokal, v katerem se streže navadno samo s pijačami”. Ker pa danes ob vinu hočemo tudi nekaj pojesti, imamo za to (le) gostilne, če pa hočemo ob hrani tudi kaj popiti, pa potemtakem restavracije … Zakaj se pa v Avstriji najboljše je v wirtshaus, na Hrvaškem pa v konobi? Zato, ker ni birtije brez birta!

Pri nas imamo sicer Hiše in priznati je potrebno, da se tudi v njih najboljše je. Hiša Franko, Hiša Denk, Hiša Raduha … In Zemono ima podružnico, Podvin ima kosila, na domačijah pa se tudi dobro pije … Toda, to ne odtehta, da ni (več) krčem!

Gre za tisto preprosto domačnost, ki je pristna in iskrena, ker ni domačno vse, kar je poceni, poenostavljeno in tako ”kot doma”. Ne gre pa za vikend gostilne, v katerih kuhajo iz vrečk, konzerv, trgovin in mikrovalovk, samo da stane malo manj kot pri sosedu, kar bi naj bilo opravičilo za šminko na kozarcu, smrad na veceju in umazanijo v kuhinji.

Nimamo(več) krčem, a imamo (tudi) vrhunsko kulinariko in celo svetovne chefe! Toda to so zato kulinarične destinacije, v katere hodijo vedno manj od blizu in vedno bolj od daleč. Fine dining, slow food, visoka kuhinja in vrhunsko chefovstvo so za dobrojedske entuziaste, za enkrat na leto in za ”Montrachet elito”. Zato to še ni dovolj, da bi vsak dan in vsi dobro jedli. Za to, namreč, potrebujemo tudi birte in birtije, krčme in krčmarke. Ker le v njih lahko rad in dobro ješ vsak dan!

Ne mišelinke, temveč krčme – oziroma kakorkoli bi jih že radi imenovali – so največji izziv slovenskih chefov in želja njihovih gostov!

 • Wirtshaus

  Za Le Montrachet je bilo ”na srečo” le 12 mest in ni bilo več  … Večerja z burgundsko vertikalo z najboljše vinske lege na svetu je, namreč, stala 1.750 evrov po osebi! Vanjo je bilo vštetih 18 vin različnih vinarjev in njim primerna spremljava chefa Gerharda Fuchsa. Seveda se je (14. aprila) začelo tudi z aperitivom, odžejalo z vodo in sklenilo s kavo. 

  Ker pa takšnih večerij in junakov ni veliko, je ena (odprta) kuhinja z enim (vrhunskim) chefom, tako za restavracijo kot za krčmo. Opazovanje kuharjev pri ustvarjanju jedi je tako zanimivo, da vsi upoštevajo, kar piše nad ”lepim razgledom”: ”Vino, ne pa wifi! Jejte, ne pa postajte!”

  weinbank18 tabla napisi
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilni list

  Dnevno je ”danes” in ”za domov”. Od prvega so v rdečem vinu dušeno goveje pleče s pirejem iz čemaža in zelene ter marčevkami, jagnječja pečenka s pečeno zelenjavo in rožmarinovo omako, s pretlačenim krompirjem z olivami, pečena telečja jetra s špinačo, mavrahi, konjakovo smetano in pirejem, golaž iz svinjskih ličnic, ragu iz telečje drobovine s smetano in kruhovim cmokom, file amurja z zeliščno rižoto iz ješprenja. Za domov so marmelade, pesto divjih zelišč, vložene lisičke, kutinova gorčica, slanina mangalice, bučno olje, žganje iz vršičkov visokogorskega bora, Fuchsova kuharska knjiga in zaboj s krožniki, priborom, kozarci, vinom, kuharico in bonom za kuharski tečaj o rumenjakovih raviolih.

  weinbank jedlist
  od
 • Zero

  Za aperitiv je klasično, torej peneče, toda lokalno, Brut Blanc Dosage Zero, Polz, in biodinamično, laški rizling, Tauss, rose, Strohmaier. Bi raje pivo? Pils je letniški, 2015, graško je naravno pivo. Kot sherry je štajerski, rahlo oksidiran, sauvignon, 2007, A. Tscheppe.

  weinbank18 polz zero brut blanc penina
  od
  Avtor slike: UME
 • Čemaž

  Iz mangalice je Fuchs skuhal štajerski ”bolonjeze”, ki mu je dodal čemaževe njoke in sveži sir. Tudi obilno peteršilja na vrhu ni bilo zaman.

  weinbank18 čemaževi njoki
  od
  Avtor slike: UME
 • Sauvignon

  Na voljo je petnajst vin na kozarec ali pa vinska karta leta 2016 (po Gault&Millau). Komur sosedi, med katerimi je vedno več ”naravnih” in ”bio-dinamikov”, niso dovolj, vpraša someljeja Christiana Zacha. K mangalici in čemažu je natočil Taussov vzorčni sauvignon Opok, 2016, zelo mineralen, zeliščno dišeč, svež, a z nekaj lesa, toda oznako Demeter.

  weinbank18 vino sauvignon opok taus
  od
  Avtor slike: UME
 • Krvavica

  Nebo in zemlja je ime jedi, ki najboljše predstavi Fuchsovo krčmo. To so klasične jedi, a z veliko chefovskega posredovanja. Jed je atraktivno zložena, ima same všečne sestavine, toda je veliko več od vtisa, saj se ta ”včešnost” odlično ujema, pečena domača krvavica s pečenim jabolkom, ki je karamelizirano sladko, pražene gobe z ocvrto čebulo, mehka polenta s kislo smetano, rjava omaka z vsem skupaj.

  weinbank18 krvavica
  od
  Avtor slike: UME
 • Francoz

  I’ve got the Blouge, 2013, je oranžni sauvignon z Loire, iz obrtniško-majhne kleti Marca Houtina La Grange aux Belles. Tanini so močni, a že zaokroženi, iz ekološke zemlje s slano mineralnostjo, povsem brez žvepla, a le z majhno zaznavnostjo oksidacije. Kako drugačno vino, v primerjavi z običajnimi (avstrijskimi) sauvignoni! S 15-dnevno maceracijo je brez težav zmoglo ”težo” krvavice.

  weinbank18 vino sauvignon blouge
  od
  Avtor slike: UME
 • Kepe

  Za sladico smo snežene kepe. Zelo klasične, z vanilijevo kremo-peno, čokoladnim prelivom in trdo stepenim snegom beljakom so imele še nekaj skrito, prijetno sladko-kislost v omaki iz brusnic.

  weinbank18 snežene kepe
  od
  Avtor slike: UME
 • Šnops

  Nismo ga za domov, ampak kar tam, Fuchsov šnops iz vršičkov cemprinov, visokogorskih borov. Ima moč, a tudi sladkost, zato kepe ne potrebujejo pozne trgatve.

  weinbank18 zirbenschnaps
  od
  Avtor slike: UME
Tags: , , , , , ,