Artičoke z brandade
Sestavine
- 6 velikih artičok
- 1 limona
- 500 do 600 g sveže polenovke
- 750 ml mleka
- 3 lovorovi listi
- 1/2 žličke črnih poprovih zrn
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- 300 g olupljenega krompirja
- 1 žlička nastrgane limonine lupine
- 1 žlica limonovega soka
- 120 g creme fraiche
- 60 ml oljčnega olja
- solni cvet
- poper
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
Za brandade polenovko narežemo na manjše kose. Olupljeno čebulo razrežemo na četrtine. Česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. V široki ponvi na srednji temperaturi zavremo mleko, polenovko, lovor, celi poper, česen in čebulo. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo 15 do 20 minut oz. da se polenovka zmehča. Kuhano polenovko s penavko poberemo iz mleka, ohladimo in v blenderju drobno sesekljamo.
Krompir narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Dobro ga odcedimo in v skodeli pretlačimo z vilicami. Gladko ga zmešamo s polenovko, limonino lupino, creme fraiche, limonovim sokom in oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
Artičoke očistimo (temeljito odstranimo zunanje liste in odrežemo zgornjo tretjino artičoke) in po dolgem prerežemo na polovico. Odstranimo še laske v notranjosti. Očiščene artičoke takoj položimo v posodo z mrzlo vodo, kateri smo dodali sok cele limone.
V velikem loncu zavremo slano vodo in artičoke kuhamo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Kuhane temeljito odcedimo.
Artičoke naložimo na naoljen pekač s prerezano stranjo navzgor. Napolnimo jih z brandade (krompirjeva masa s polenovko), rahlo solimo in popramo ter postavimo v pečico za 12 do 15 minut oz. da po vrhu dobijo zlato rjavo barvo. Zraven ponudimo zeleno solato in hrustljavo bageto.