Sestavine

  • 6 velikih artičok
  • 1 limona
  • 500 do 600 g sveže polenovke
  • 750 ml mleka
  • 3 lovorovi listi
  • 1/2 žličke črnih poprovih zrn
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 300 g olupljenega krompirja
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 1 žlica limonovega soka
  • 120 g creme fraiche
  • 60 ml oljčnega olja
  • solni cvet
  • poper

Uvod

V naši prehrani je preveč sestavin, ki so izgubile sezono, se predaleč pripeljale in imajo na sebi preveč embalaže. Naša hrana je premalo sveža in preveč pogreta (odmrznjena, predelana, industrializirana). Toda, kaj naj Slovenci, ki nam vse zrase na lastnem vrtu, in ki imamo tako radi ribe na dopustu, jemo jeseni in pozimi?

Takrat pa pridejo na vrsto odpustki … A le tako, da sezono, svežino, bližino, nadomestimo z - domišljijo! Spomladi in poleti moramo v kuhinji le dati na krožnik, kar nam je tako lepo in dobro ”skuhala” narava, jeseni in pozimi pa moramo v kuhinji biti zato toliko bolj domiselni.

Ker so bile artičoke tako lepe, se jim nismo mogli upreti, pa čeprav bodo naše (slovenske) ponovno zrasle spet spomladi. In ko smo imeli tako lepe artičoke, se nismo mogli upreti skušnjavi, da jim naredimo posebno omako. Saj ponekod v Franciji in Španiji brandade pripravijo tako, da pireju iz nasoljene polenovke dodajo - ob olivnem olju, česnu, krompirju - tudi artičoke.

Brandade iz pokrajin zahodnega Sredozemlja ni nič drugega kot bakalar na belo, ki se je na to stran Jadrana preselil iz Italije, kjer mu pravijo baccalà mantecato. Različna imena, podobni običaji. A vseeno polenovkinega namaza nikar ne pecite v pečici.

Zato smo uporabili brandade-idejo, toda s svežo polenovko, oziroma, ker je pozimi dovoljen odpustek, odmrznjeno, a z minimalno embalaže, sploh ne tako močno izven sezone in z ne preveč kilometri!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
 
Postopek
1

Za brandade polenovko narežemo na manjše kose. Olupljeno čebulo razrežemo na četrtine. Česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. V široki ponvi na srednji temperaturi zavremo mleko, polenovko, lovor, celi poper, česen in čebulo. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo 15 do 20 minut oz. da se polenovka zmehča. Kuhano polenovko s penavko poberemo iz mleka, ohladimo in v blenderju drobno sesekljamo.

2

Krompir narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Dobro ga odcedimo in v skodeli pretlačimo z vilicami. Gladko ga zmešamo s polenovko, limonino lupino, creme fraiche, limonovim sokom in oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

3

Artičoke očistimo (temeljito odstranimo zunanje liste in odrežemo zgornjo tretjino artičoke) in po dolgem prerežemo na polovico. Odstranimo še laske v notranjosti. Očiščene artičoke takoj položimo v posodo z mrzlo vodo, kateri smo dodali sok cele limone.

4

V velikem loncu zavremo slano vodo in artičoke kuhamo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Kuhane temeljito odcedimo.

5

Artičoke naložimo na naoljen pekač s prerezano stranjo navzgor. Napolnimo jih z brandade (krompirjeva masa s polenovko), rahlo solimo in popramo ter postavimo v pečico za 12 do 15 minut oz. da po vrhu dobijo zlato rjavo barvo. Zraven ponudimo zeleno solato in hrustljavo bageto.

Oceni