Boeuf Stroganoff z bučo in gobami
Sestavine
- 500 g buče maslenke
- 500 g govejega fileja
- 250 g gob (šampinjoni ali jurčki ali lisičke)
- 4 večje šalotke
- 16 zelo majhnih kislih kumaric
- 4 žlice masla
- 2 žlici olja
- 150 ml suhega belega vina
- 250 ml sladke smetane
- sol, sveže mleti poper
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Modri pinot Šumenjak
Šalotko olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Gobe narežemo na rezine. Meso narežemo na tanke 4 cm dolge trakove. Kumarice po dolgem prerežemo na polovico. Bučo olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm debele rezine. Rezine nato prerežemo še na polovico.
Narezano bučo kuhamo v vreli slani vodi 5 minut, nato jo dobro odcedimo. V široki ponvi segrejemo olje in 2 žlici masla, dodamo meso in šalotko ter pražimo na močni temperaturi med stalnim mešanjem nekaj minut, da meso rahlo porjavi. Dolijemo vino, zavfremo in kuhamo 1 minuto. Dolijemo še smetano in 75 ml vode, solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 5 minut.
V manjši ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane gobe in jih na hitro opražimo na močni temperaturi. Solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.
V meso zamešamo kuhano bučo, kisle kumarice, pečene gobe in peteršilj ter vse skupaj segrevamo na majhni temperaturi 3 minute. Po potrebi še solimo in popramo. Odlična priloga je penasti krompirjev pire.