Brasato, goveja pečenka
Sestavine
- 1,5 kg govedine v kosu (tanko pleče)
- 400 g korenja
- 350 g stebelne zelene
- 250 g šalotke
- 2 stroka česna
- 6 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 600 ml rdečega vina
- 400 ml govejega fonda
- 2 lovorova lista
- 2 vejici rožmarina
- 2 vejici timijana
- 1 žlička črnega popra v zrnju
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 2 žlički jedilnega škroba
- SREBRNE ČEBULICE
- 300 g majhnih srebrnih čebulic
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 2 nageljnovi žbici
- 2 vejici timijana
- 1 lovorov list
- 1 žlička črnega popra v zrnju
- LIMONOVA GREMOLATA
- 1 bio limona
- 1 strok česna
- 6 vejic peteršilja
- 3 žlice limonove marmelade

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 4 ure
- Priporočeno vino: QV rdeča zvrst 2013, Colja
Olupljeno korenje in očiščeno stebelno zeleno narežemo na zelo majhne kocke. Šalotko grobo sesekljamo in neolupljeni česen potlačimo z noževim rezilom.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Meso začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V litoželezni posodi za pečenje segrejemo 3 žlice olja in na močni vročini opečemo meso z vseh strani (3 do 5 minut). Nato ga vzamemo iz posode, vanjo stresemo polovico pripravljene zelenjave in jo pražimo 5 minut do svetlo rjave barve.
V zelenjavo zamešamo paradižnikovo mezgo, malce opražimo in dolijemo 400 ml vina. Zavremo, vino malo pokuhamo ter dolijemo goveji fond in 200 ml vode. V omako položimo meso, dodamo lovor, rožmarin, timijan in poprova zrna, pokrijemo in posodo postavimo na drugo rešetko od spodaj. Meso dušimo 2 uri, vmes ga dvakrat obrnemo. Po 2 urah dušenja odstranimo pokrov in pečenko pečemo še 30 minut.
Medtem ko je meso v pečici, pripravimo srebrne čebulice. V širokem loncu segrejemo olje in olupljene čebulice zlato rjavo opečemo. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo ter dolijemo balzamični kis in 200 ml vode. Dodamo klinčke, timijan, lovor, poprova zrna in solimo. Čebulice dušimo pokrite na majhni vročini 15 minut.
Za gremolato limono tanko olupimo in pri tem pazimo, da je olupek brez bele kože. Olupke nato narežemo na drobne kocke. Peteršilj in česen drobno sesekljamo. Limonovo lupino, česen, peteršilj in limonovo marmelado zmešamo ter rahlo solimo.
Dušeno govedino vzamemo iz posode, pokrijemo s folijo in shranimo v pečici ogreti na 80 stopinj. Omako precedimo in z žlico s površine poberemo maščobo. V posodi segrejemo preostalo olje (3 žlice), dodamo preostalo narezano zelenjavo (korenje, stebelno zeleno in šalotko) ter pražimo na srednji vročini 10 minut.
Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo in dolijemo preostalo vino (200 ml). Pokuhamo ga na polovico, dolijemo sok od pečenja, zavremo in kuhamo 30 minut. Jedilni škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode, ga zamešamo v omako in jo zgostimo. Na koncu omako začinimo s soljo in poprom.
Pred serviranjem meso narežemo na 1 cm debele rezine in ga serviramo z omako, čebulicami, limonovo gremolato in gnudi z rikoto.
Nasvet: govejo pečenko lahko v celoti pripravimo tudi en dan prej in jo nato samo pogrejemo skupaj z omako v pečici ogreti na 160 stopinj (30 minut).
- Za nadaljevanje postopka si oglejte šeZa nadaljevanje postopka si oglejte še