Sestavine

  • 500 g rikote
  • 30 g naribanega parmezana
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlički masla
  • muškatni orešček
  • 120 g moke
  • sol, poper
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 400 g svežih lisičk
  • 8 strokov česna
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 110 g masla
  • 120 g špinače plezalke
  • parmezan
  • moka za posipanje in oblikovanje gnudov

Uvod

Gnudi, ki so mehki in čvrsti, majhni in krepki, voljni in grobi, polni in prazni, ki so hkrati njoki, cmoki, štruklji in pašta, so tudi tukaj, z rikoto, tartufi in puntarello (belušno cikorijo). Ti pa so bili tudi razlog, da smo jih naredili še z lisičkami, saj so v gobe, očitno, zaljubljeni. Tako kot mi, oziroma vi, kajne.

A vseeno ta recept ni šola okusov zaradi gnudov in/ali lisičk, temveč zaradi špinače. Uporabili smo, namreč, špinačo plezalko (malabarska ali cejlonska špinača), pri kateri ne jemo le listov, temveč tudi mlade poganjke in cvetove. Njena svežina, brez siceršnje špinačne kosmatosti, je odlično dopolnilo gnudom, ki bi jih bilo sicer ”sram”, da so tako prazni. Zato pa so cmoki in njoki v enem....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 8 ur za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Burja bela 2012, Burja Estate
 
Postopek
1

Maslo raztopimo in ohladimo. V skledi zmešamo rikoto, naribani parmezan, stopljeno maslo, rahlo stepeno jajce, sol in muškatni orešček. Potresemo z moko in jo z lopatko previdno vmešamo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še moko.

2

Večji pladenj prekrijemo s peki papirjem in potresemo z moko. Dlani dobro pomokamo in iz testa oblikujemo majhne kroglice (naj bodo manjše kot ping pong žogica) in jih polagamo na pomokani peki papir. Prekrijemo jih s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 8 ur ali preko noči.

3

Lisičke očistimo in večje prerežemo na polovico. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo lisičke in jih pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Zmanjšamo temperaturo, solimo, dodamo česen in timijan ter pražimo 1 minuto, da česen rahlo porjavi.

4

Nato v ponev stresemo na kocke narezano maslo, dolijemo 75 ml vode in vse skupaj zavremo. Vmešamo očiščeno špinačo in pražimo na srednji temperaturi, da špinača upade in se zmehča. Začinimo s soljo in poprom ter do serviranja ponev odstavimo s štedilnika.

5

V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo previdno stresemo gnude. Kuhamo dalje na močni temperaturi, da voda ponovno zavre, nato zmanjšamo na srednjo in kuhamo gnude 6 minut.

6

Omako z lisičkami in špinačo segrejemo in vanjo stresemo odcejene gnude. Vse skupaj segrevamo še 2 minuti, nato gnude z omako naložimo na ogrete krožnike, pokapljamo s preostalim oljem in potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni