Jagnječja krača z mladim česnom
Sestavine
- JAGNJEČJA KRAČA
- 3 žlice masla
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 jagnječja krača (1,2 kg)
- sol, poper
- 1/2 žličke sladkorja
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 1 gomolj mladega česna
- 2 vejici rožmarina
- 4 vejice timijana
- 100 g creme fraiche
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- PEČENI KROMPIR Z BOBOM
- 800 g čvrstega krompirja
- 300 g zamrznjenega boba (fava fižol)
- 3 žlice ghee masla
- 2 lovorova lista

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 526 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 3 ure
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kračo solimo in popramo ter skupaj s paradižniki položimo v litoželezni pekač. V kozici spenimo maslo in olje ter z njim prelijemo kračo. Česnove glave prečno prerežemo na polovico in jih položimo v pekač.
Pekač postavimo v sredino pečice in kračo pečemo 30 minut. Nato jo obrnemo, zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj, po vrhu položimo rožmarinove in timijanove vejice ter pečemo še 1 uro 45 minut. Občasno dolijemo malo vode (skupaj 250 ml). Po 1 uri pečenja iz pekača poberemo paradižnike in česen. Kračo obrnemo in jo pečemo še 45 minut.
Medtem v lupini kuhamo krompir v soljeni vodi 20 minut. Kuhani krompir rahlo ohladimo, olupimo in narežemo na manjše kose. Bob blanširamo v soljeni vodi 3 minute, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.
V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezani krompir in lovor ter pečemo na srednji vročini 10 do 15 minut, da se krompir z vseh strani zlato rjavo zapeče. Dodamo bob in vse skupaj pražimo še 1 minuto. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Pečene paradižnike olupimo in česen iztisnemo iz olupkov. V visoko posodo damo paradižnike, česen in creme fraiche ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Peteršilj in pehtran grobo sesekljamo. Kračo vzamemo iz pekača, položimo na ogreti servirni pladenj, jo pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 10 minut.
V paradižnikovo omako zamešamo sok od pečenja, zavremo in dodamo še malo vode, če je omaka pregosta. Omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in sladkorjem. Na koncu vanjo zamešamo peteršilj in pehtran. Kračo serviramo s česnovo omako in pečenim krompirjem z bobom.