Sestavine

  • JAGNJEČJA KRAČA
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 jagnječja krača (1,2 kg)
  • sol, poper
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 gomolj mladega česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 4 vejice timijana
  • 100 g creme fraiche
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • PEČENI KROMPIR Z BOBOM
  • 800 g čvrstega krompirja
  • 300 g zamrznjenega boba (fava fižol)
  • 3 žlice ghee masla
  • 2 lovorova lista

Uvod

Za takšen kos mesa mora biti poseben razlog, ni pa nujno, da je to le za veliko noč. Pravzaprav je spomladi vsaka lepa nedelja, ko je sobotni obisk tržnice dobro napolnil shrambo, sonce pa je že dovolj vztrajno, da si prvič upamo pogrniti na prostem, dober razlog za tako posebno pečenko. A čeprav je nakup jagnječje krače/stegna poseben podvig, ni le zato posebna. Pravzaprav je pečenka le ‘izgovor’ za omako, ki pa jo ustvari česen. Ko je tako mlad ga je potrebno izkoristiti!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 526 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 3 ure
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kračo solimo in popramo ter skupaj s paradižniki položimo v litoželezni pekač. V kozici spenimo maslo in olje ter z njim prelijemo kračo. Česnove glave prečno prerežemo na polovico in jih položimo v pekač.

2

Pekač postavimo v sredino pečice in kračo pečemo 30 minut. Nato jo obrnemo, zmanjšamo temperaturo na 160 stopinj, po vrhu položimo rožmarinove in timijanove vejice ter pečemo še 1 uro 45 minut. Občasno dolijemo malo vode (skupaj 250 ml). Po 1 uri pečenja iz pekača poberemo paradižnike in česen. Kračo obrnemo in jo pečemo še 45 minut.

3

Medtem v lupini kuhamo krompir v soljeni vodi 20 minut. Kuhani krompir rahlo ohladimo, olupimo in narežemo na manjše kose. Bob blanširamo v soljeni vodi 3 minute, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.

4

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezani krompir in lovor ter pečemo na srednji vročini 10 do 15 minut, da se krompir z vseh strani zlato rjavo zapeče. Dodamo bob in vse skupaj pražimo še 1 minuto. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Pečene paradižnike olupimo in česen iztisnemo iz olupkov. V visoko posodo damo paradižnike, česen in creme fraiche ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.

6

Peteršilj in pehtran grobo sesekljamo. Kračo vzamemo iz pekača, položimo na ogreti servirni pladenj, jo pokrijemo z alu folijo in pustimo počivati 10 minut.

7

V paradižnikovo omako zamešamo sok od pečenja, zavremo in dodamo še malo vode, če je omaka pregosta. Omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in sladkorjem. Na koncu vanjo zamešamo peteršilj in pehtran. Kračo serviramo s česnovo omako in pečenim krompirjem z bobom.

Oceni