Sestavine

  • 2 šalotki
  • 10 g ingverja
  • 500 g korenja
  • 40 g masla
  • nastrgana limonina lupinica
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 900 ml zelenjavne juhe
  • 100 ml kisle smetane
  • 2 žlici limonovega soka
  • sol
  • kajenski poper
  • 250 g kozje ali navadne rikote
  • 1 jajce
  • 5 vejic sveže bazilike
  • 75 g parmezana
  • 2 žlici drobtin
  • poper
  • sveža krebuljica ali peteršilj

Uvod

Čeprav bo večerja v preveč hodih, ni dobro priti preveč lačen. Za ravno prav poskrbi korenjeva juha s cmočki iz kozje rikote. Ni pomembno, kakšen je krožnik, ker juha je na vsakem globoka, zaradi okusov, ki pečejo, sladijo, kisajo in grejejo. Pa tudi barvna kombinacija je takšna, da premagaš zimski prehlad in si zvečer pripravljen na kaj bolj konkretnega. Silvestrovo je mimo, kar je bilo, je bilo, v novem letu moramo jesti - še boljše in lepše!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Šalotko in ingver olupimo ter drobno sesekljamo. Olupljeno korenje narežemo na večje kocke. V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko, ingver in limonino lupino ter stekleno opražimo. Dodamo še korenje, potresemo s sladkorjem in pražimo 3 minute. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

2

V juho zamešamo kislo smetano, segrejemo in juho zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Nato jo pretlačimo skozi cedilo ter začinimo s soljo, kajenskim poprom in limonovim sokom.

3

Za cmoke zmiksamo jajce in sesekljano baziliko. Zmešamo rikoto, jajce z baziliko, parmezan in drobtine. Začinimo s soljo in poprom.

4

V loncu zavremo slano vodo in s pomočjo dveh žličk oblikujemo cmočke ter jih polagamo v vročo vodo. Temperautro zmanjšamo tako da voda ne vre in cmočke kuhamo 4 minute. Previdno jih odcedimo in naložimo v vroče krožnike. Potresemo s krebuljio ali peteršiljem in dolijemo še juho.

Oceni