Juha iz korenja s kozjimi cmočki
Sestavine
- 2 šalotki
- 10 g ingverja
- 500 g korenja
- 40 g masla
- nastrgana limonina lupinica
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 900 ml zelenjavne juhe
- 100 ml kisle smetane
- 2 žlici limonovega soka
- sol
- kajenski poper
- 250 g kozje ali navadne rikote
- 1 jajce
- 5 vejic sveže bazilike
- 75 g parmezana
- 2 žlici drobtin
- poper
- sveža krebuljica ali peteršilj

Šalotko in ingver olupimo ter drobno sesekljamo. Olupljeno korenje narežemo na večje kocke. V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko, ingver in limonino lupino ter stekleno opražimo. Dodamo še korenje, potresemo s sladkorjem in pražimo 3 minute. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.
V juho zamešamo kislo smetano, segrejemo in juho zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Nato jo pretlačimo skozi cedilo ter začinimo s soljo, kajenskim poprom in limonovim sokom.
Za cmoke zmiksamo jajce in sesekljano baziliko. Zmešamo rikoto, jajce z baziliko, parmezan in drobtine. Začinimo s soljo in poprom.
V loncu zavremo slano vodo in s pomočjo dveh žličk oblikujemo cmočke ter jih polagamo v vročo vodo. Temperautro zmanjšamo tako da voda ne vre in cmočke kuhamo 4 minute. Previdno jih odcedimo in naložimo v vroče krožnike. Potresemo s krebuljio ali peteršiljem in dolijemo še juho.