Sestavine

  • 250 g velikonočne pince (ali mlečni kruh)
  • 200 ml mleka
  • 1/2 žličke cimeta
  • 100 g mehkega masla
  • 80 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 125 g kisle smetane
  • 70 g sesekljanih madnljev
  • 70 g čokoladnih kapljic
  • 300 g vloženih višenj iz kozarca
  • sladkor v prahu

Uvod

Med prazniki preveč jemo. Pa vseeno nam še veliko ostane … Spomladi je ob šunki in hrenu mlečni kruh, ki je odličen svež, drugi dan pa že več nikogar – kvečjemu opekač – ne zanima. Ne zavrzite! Kruhov narastek iz ”boljšega” kruha (z jajci in maščobo) je star še boljši, ko ga uporabimo za narastek. Ta je zaradi višenj še posebej sočen, zaradi čokolade in orehov pa slasten.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 807 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pinco narežemo na večje kocke, prelijemo z mlekom, potresemo s cimetom in vse dobro premešamo. Pustimo stati 10 minut. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2

Jajca ločimo. Maslo, 40 g sladkorja in vaniljev sladkor penasto stepemo v mešalniku. V masleno kremo zamešamo rumenjake, enega za drugim. V kremo zamešamo še kislo smetano ter jo previdno vmešamo v namočeni kruh.

3

Višnje stresemo na cedilo in dobro odcedimo. Beljake in ščepec soli stepemo v trdi sneg, nato dodamo 40 g sladkorja in stepamo še 2 minuti. V kruhovo maso zamešamo sneg, mandlje in čokoladne kapljice.

4

V namaščeni model za pečenje naložimo polovico kruhove mase, potresemo z višnjami in pokrijemo s preostalim kruhom. Narastek pečemo na spodnji rešetki 45 minut, po 20 minutah pečenja ga prestavimo v sredino pečice. Pečeni narastek rahlo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni