Mandljev kolač z rabarbaro
Sestavine
- 400 g rabarbare
- 150 g sladkorja v prahu
- 3 velika jajca
- 200 g mehkega masla
- 1 žlička vanilijeve arome
- sol
- 200 g mletih mandljev
- 200 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 5 žlic mandljevih lističev
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 žlici grenadine sirupa

Rabarbaro očistimo in debelejša stebla po dolgem prerežemo. Stebla nato poševno narežemo na 3 cm dolge kose, potresemo z 2 žlicama sladkornja v prahu, premešamo in pustimo stati 10 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilator 160 stopinj). Dno modela za torte (premer 24 cm) obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
Beljake stepemo v trdi sneg in med stepanjem dodamo polovico preostalega sladkorja. Maslo, vanilijevo aromo, ščepec soli in preostali sladkor z mešalnikom zmešamo v svetlo kremo. V masleno kremo vmešamo rumenjake enega za drugim.
Moko, mandlje in pecilni prašek zmešamo v manjši skledi in nato s spatulo zamešamo v masleno kremo. Na koncu po porcijah v testo zamešamo še beljakov sneg. S testom napolnimo model, po vrhu poravnamo in potresemo z marinirano rabarbaro. Robove potresemo z mandljevimi lističi in pecivo pečemo v sredini pečice 50 minut.
Medtem v kozici zavremo preostalo rabarbaro, rjavi sladkor in grenadin sirup ter kuhamo na majhni vročini nekaj minut, pazimo da rabarbara ostane čvrsta. Pečeno pecivo ohladimo v modelu na rešetki, nato ga zvrnemo na servirni pladenj in postresemo s sladkorjem v prahu. K pecivu postrežemo rabarbaro v kompotu.