Sestavine

  • 400 g rabarbare
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 velika jajca
  • 200 g mehkega masla
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • sol
  • 200 g mletih mandljev
  • 200 g moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 5 žlic mandljevih lističev
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 žlici grenadine sirupa

Uvod

Torte so za vikende, kolači pa za delovnike. So zato vsakodnevni kolači manj vredni od svečanih tort? Pravzaprav je ravno obratno! Ko je torta, pride na vrsto na koncu, ko smo vsega že siti. Ko je kolač, pa pride na vrsto popoldan, ko smo spet lačni. Zato potrebujemo veliko receptov za kolače in dosti manj za torte. Ta recept je spomladanski, ko na popoldansko kavo na domače vrtu vabi na njej zrasla in pordečela rabarbara....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Rabarbaro očistimo in debelejša stebla po dolgem prerežemo. Stebla nato poševno narežemo na 3 cm dolge kose, potresemo z 2 žlicama sladkornja v prahu, premešamo in pustimo stati 10 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj (ventilator 160 stopinj). Dno modela za torte (premer 24 cm) obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.

3

Beljake stepemo v trdi sneg in med stepanjem dodamo polovico preostalega sladkorja. Maslo, vanilijevo aromo, ščepec soli in preostali sladkor z mešalnikom zmešamo v svetlo kremo. V masleno kremo vmešamo rumenjake enega za drugim.

4

Moko, mandlje in pecilni prašek zmešamo v manjši skledi in nato s spatulo zamešamo v masleno kremo. Na koncu po porcijah v testo zamešamo še beljakov sneg. S testom napolnimo model, po vrhu poravnamo in potresemo z marinirano rabarbaro. Robove potresemo z mandljevimi lističi in pecivo pečemo v sredini pečice 50 minut.

5

Medtem v kozici zavremo preostalo rabarbaro, rjavi sladkor in grenadin sirup ter kuhamo na majhni vročini nekaj minut, pazimo da rabarbara ostane čvrsta. Pečeno pecivo ohladimo v modelu na rešetki, nato ga zvrnemo na servirni pladenj in postresemo s sladkorjem v prahu. K pecivu postrežemo rabarbaro v kompotu.

Oceni