Rižota z bučo, gorgonzola, amaretti
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 majhni šalotki
- 300 g očiščene buče (hokaido, muškatna)
- 300 g riža za rižoto (Arborio, Carnaroli)
- 50 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- ca. 1 l zelenjavne jušne osnove
- 4 žlice naribanega parmezana
- 30 g masla
- 12 amaretti piškotov (italijanski makroni)
- 300 ml sladke smetane
- 200 g kozje gorgonzole (ali 120 g gorgonzole in 80 g kozjega sira)

Uvod
- Kategorija: Jesen, On zanjo, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Chardonnay grand cru 2015, Marof
V loncu je zavrel smetano, zmanjšal temperaturo in vanjo nadrobil kozjo gorgonzolo (ali gorgonzolo in kozji sir). Na majhni temperaturi je omako kuhal toliko časa, da se je sir raztopil. Lonec je nato odstavil s štedilnika.
Bučo je narezal na 1 cm velike kocke, jih stresel v soljeno vrelo vodo in pustil vreti 5 minut. Kuhano bučo je odlil na cedilo, prelil z mrzlo vodo in odcedil. Olupljeno šalotko je drobno sesekljal. Zelenjavno juho je segrel. Piškote je zdrobil v grobe drobtine.
V široki kozici je segrel olje in stekleno opražil šalotko. Dodal je riž, ga med mešanjem pražil 2 minuti, dodal blanširano bušo, dolil vermut in ga malce pokuhal. Po zajemalkah je počasi dodajal zelenjavno jušno osnovo in med rednim mešanjem rižoto kuhal 15 minut oziroma dokler rižota ni bila kremasta in riž kuhan al dente.
Rižoto je odstavil s štedilnika, dodal parmezan, maslo in polovico zdrobljenih piškotov, dobro premešal, pokril s pokrovko in pustil stati 3 minute. V ogrete krožnike je naložil rižoto, jo prelil s sirovo omako in potresel s preostalimi piškoti.