Skrei v omaki iz dagenj
Sestavine
- 1 kg svežih dagenj
- 4 skrei fileji s kožo
- 2 šalotki
- 1 majhen koromač
- 30 g masla
- 75 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 400 ml ribjega fonda
- 250 ml sladke smetane
- 1/2 žličke žafranike
- sol, poper
- ščepec kurkume
- 2 žlici olja
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 600 g krompirja
- 5 strokov česna
- 80 ml mleka
- 80 ml olivnega olja
- 1 žlička nastrgane lupine bio limone
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 689 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Malvasia 2011, Amphoreus, Paraschos
Krompir olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in ga skupaj s česnom kuhamo v slani vodi 20 minut.
Dagnje umijemo v mrzli vodi in jim odstranimo brado. Odprte in poškodovane školjke zavržemo. Kuhamo jih v vreli slani vodi 2 minuti in odcedimo. Nato meso izluščimo iz lupin in pokrito shranimo do uporabe.
Olupljeni šalotki zelo drobno sesekljamo. Koromač očistimo in ga narežemo na drobne kocke (3 mm). V kozici segrejemo maslo, dodamo narezano šalotko, jo malce opražimo in dodamo narezani koromač. Pražimo 2 minuti, dolijemo vermut, ga rahlo pokuhamo in zalijemo z ribjim fondom in smetano. Dodamo še žafraniko in kuhamo na majhni temperaturi, da se omaka rahlo zgosti. Začinimo s soljo in poprom.
Pečico skupaj z ognjevarno posodo za pečenje segrejemo na 140 stopinj. Ribje fileje obrišemo do suhega ter solimo in popramo. V kozici segrejemo olje, vanj položimo ribje fileje s kožo navzdol in pečemo na srednnji temperaturi 3 minute oz. da postane koža hrustljava. Fileje obrnemo, takoj preložimo v ogreto posodo (ki smo jo prekrili s peki papirjem) in postavimo v pečico za 10 minut.
Kuuhani krompir s česnom stresemo na cedilo in ga nato pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. Dolijemo vroče mleko in fond ter na koncu še olivno olje in temeljito premešamo z metlico. Soimo in popramo ter shranimo na toplem.
Žafranovo omako zavremo, dodamo očiščene školjke in kuhamo 1 minuto. Na koncu zamešamo v omako še koper.
Na ogrete krožnike naložimo žafranovo omako s školjkami, nanjo položimo pečen ribji file in zraven ponudimo krompirjev pire s česnom.